Türkiye'nin demokratik geleceği ve barış için oyumuz HDP'ye

7 Haziran Genel Seçimleri'nde “oylarımız HDP'ye” diyen 808 yazar, şair, akademisyen ve sanatçının HDP’ye desteklerini yaptıkları bir açıklamayla ilan etti.

Türkiye'nin demokratik geleceği ve barış için oyumuz HDP'ye

7 Haziran Genel Seçimleri'nde  “oylarımız HDP'ye” diyen 808 yazar, şair, akademisyen ve sanatçının HDP’ye desteklerini yaptıkları bir açıklamayla ilan etti. Açıklamada söz alan yazar Oya Baydar, ülkede kardeşliğin ve barış umudunun yeşertecek tek partinin HDP olduğunu vurguladı.

“Türkiye‘nin demokratik geleceği ve barış için oyumuz HDP’ye” şiarıyla başlatılan imza kampanyasına katılan 808 yazar, akademisyen, şair ve akademisyen genel seçimlerde HDP’ye verdikleri desteği 78’liler Girişimi binasında yaptıkları bir açıklamayla ilan etti.  

İmza çağrıcılar arasında yer alan şair- yazar Önder Birol Bıyık, şair Fatoş Salman, yazar Samet Aydın, Mezopotamya Kültür Merkezi Sanatçısı Mervan Tan, Şair- yazar Fadıl Öztürk ‘ün hazır bulunduğu açıklamada ilk konuşmayı yazar Oya Baydar yaptı.

BAYDAR: UMUTSUZLUĞUMUZU AŞABİLMEK İÇİN HDP DİYORUZ

Karanlık günlerden geçildiğini bu dönemde, bir umuda ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Baydar, bu barış, kardeşlik umudunu ancak HDP’nin yeşerteceğini vurguladı. “Biz bir askeri vesayetini bitirirken, bir sivil vesayet ve dikta dönemine girdik” diyen Baydar, “Artık bu ülkede her yandan boğulduğumuzu, sıkıştırıldığımızı hissediyoruz” şeklinde konuştu. Bu sıkışmışlık etkisinin aynı zamanda Ortadoğu’da da yaşandığını hatırlatan Baydar, bu atmosferin altında Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli seçimlerinden birine gidildiğini söyledi. Yaklaşan seçimlerin bu gidişata dur diyebilmenin de gücüne sahip olabilme umudunu da taşındığını altını çizen Baydar, “Sadece mevcut iktidarı düşmesi için değil, onun dışında da yeni yaşam, yeni dünya umudu hepimizde yeşertebilmek ve umutsuzluğumuzu aşabilmek için HDP diyoruz” dedi.

HDP’ye oy vermek için HDP’li de olmak gerekmediğini belirten Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Eğer, mevcut iktidarın gitmesini ive barışçıl bir çözüm istiyorsak, eğer Türkiye’de demokrasinin gelişmesini ve ülkenin normale dönmesini istiyorsak, çevremizdeki bu korkunç savaş ve kan ortamının da geriletilmesinde küçücük de olsa bir payımız olmasını istiyorsak oylarımızın HDP’ye gitmesi gerektiğini düşünüyorum.”

SEÇİM ÇALIŞMALARINA KATILIM ÇAĞRISI

Şair yazar Önder Birol Bıyık, yapılan imza kampanyasının aydınların Türkiye‘nin geleceğine ne kadar duyarlı ve hassas olduğunun göstergesi açısından önemli olduğunu belirtti. “Demokrasi geleceği ve barış adına bu süreçte aydınlar var” derken, söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ayşe Erdem ise, “yapılan bu imza kampanyasıyla seçimlere 60 gün kala bize güç verdiniz” dedi.

İmza veren herkesi İstanbul’daki seçim çalışmalarına katılma çağrısında bulunan Erdem,“İstanbul’da barajı aşarsak, Türkiye’de aşmış olacağız” şeklinde konuştu.

Şair Fatoş Salman’ın Kürdistan ‘da kavga veya savaşı bitirme için kadınların beyaz yazmalarını yere atma geleneğinden yola çıkarak başına taktığı beyaz yazmayı yere attı. Aydınlar adına ortak açıklamanın Kürtçesini de MKM sanatçısı Mervan Tan, Türkçesini Fatoş Salman okudu.

ROBOSKİ’DEN SOMA’YA UYANMA VAKTİ

"Cesaret ve özgüvenimizi yitirmemizi istiyorlar. Başka bir hayatı hayal etme gücünü yitirmeden uyanmak vakti" diyen Tan ile Salman, “Roboskî'den Soma faciasına, Gezi'den Berkin'lere dolar dolar ayakkabı kutularına, son dönem artan kadın cinayetlerine kadar neredeyse her konuda 'kral çıplak' denildiği anda yargılamalar başlıyor” diye hatırlattı.  “En önemlisi de bir başka hayatı hayal edebilme gücümüzü elimizden almak istiyorlar" diye ekleyen Tan ile Salman, bunun gerçekleşmesi için de iktidarın seçimlere 3 ay kala "İç Güvenlik Paketi" adı altında toplumu dizayn etmek amacıyla bir yasal düzenleme çıkardığını söyledi. 

İktidar yıllardır 'çözüm süreci' diyerek Kürt sorununu çözümsüzlük sürecine sokmaya çalıştığı yetmiyormuş gibi toplumsal güvenlik gerekçe edilerek çıkardıkları faşizan yasalarla toplumsal muhalefeti susturmaya çalıştığını hatırlatan Tan ile Salman,  iktidarın hesabını vermekte zorlandığı her şeyi daha düne kadar 'aynı yağmurda ıslandığı' paralelcilerin üzerine atarak kendini temize çıkartmaya çalıştığını vurguladı.

KÜÇÜK IRMAKLARI BULUŞTURAN DENİZ:  HDP


Böylesi bir ortamda gazeteciler, şair, yazar, akademisyenler ve sanatçılar olarak, "her dilden, her renkten, her cinsiyetten, her inançtan seslerin küçük küçük ırmaklardan akarak buluştuğu bir ortak denize dönüşmesi" umuduyla HDP dediklerinin altını çizen Tan ile Salman,  desteklerinin nedenlerini şöyle sıraladı: "Eşitlikçi ve şiddetten uzak bir dilde barışı savunduğu için, yasaklara karşı özgürlük dediği için, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkına inandığımız için, istisnasız bütün kültür ve inançlar üzerindeki yasal ve şoven baskıların son bulması için, eğitimin çağdaş, laik ve anadilde yapılması için, demokrasi savunusu için, LGBTİ bireyler ve kadınlar üzerindeki cinsiyetçi yaklaşımın son bulması için, eşit yurttaşlık haklarının güvencesiyle birbirine bağlı bir toplum için HDP'ye destek veriyoruz."

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER