Üçer'den çocuk mahpuslar için soru önergesi

HDP’li Üçer, Van M Tipi Ceza evi’nde işkenceye maruz kalan çocuklar için Adalet Bakanı’na konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmadığını sorarak konu ile ilgili meclis araştırması istedi.

Üçer'den çocuk mahpuslar için soru önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki çocuk mahpusların karşı karşıya kaldığı baskı ve şiddet uygulamalarının önlenmesi ve şiddeti uygulayan, uygulama emri veren kişilerin tespit edilerek, haklarında cezai işlem yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Üçer ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Üçer, 11 çocuk mahpusun, 4 aydır hastaneye sevkleri yapıldığı halde tedaviye götürülmediğini belirterek, “Cezaevi yönetiminin böyle bir gayrı-hukuki ve gayrı-insani uygulamada bulunma inisiyatife sahip olması akıllara durgunluk vermektedir” dedi.

Çocuk mahpusların gazetelerden kestikleri yazı ve fotoğraflara el konulduğunu, şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan Üçer, aramaların çocukların hayatını çekilmez hale getirecek sıklıkla yapıldığını ve odaların darmadağın edildiğini belirtti. Ayrıca çocuk mahpusların tutuldukları odaların havasız ve rutubetli olduğunu ifade ederek, “Ceza İnfaz Kurumu, adli koğuşlarda çıkan bir sorun nedeniyle sadece çocukların kaldıkları odaların pencerelerini tel örgü ve tabakalarla kapattığı için hava almakta zorlanmaktadırlar. Böyle bir durumun çocuklar üzerinde yaratacağı psikolojik ve fiziksel olumsuzluklar yakın zamanda ciddi sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olacaktır” dedi.

Üçer, İMC ve DENGE TV’de toplumsal içerikli haber ve programlar olduğunda, bu kanallar ya kapatılmakta ya da kanalların sesinin merkezi sistemden kısıldığını belirterek, “ceza İnfaz Kurumu müdüründen ya da kurum savcısından böyle bir talimat/icazet gelmeden bu kişilerin söz konusu uygulaya cüret edebilmeleri mümkün değildir” dedi.

Üçer, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

* Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda çocuk mahkûmların maruz kaldığı (her türlü şiddet-dayak-onur kırıcı davranış-işkence gibi) insanlık dışı uygulamalardan haberdar mısınız?

* Sağlık sorunları bulunan çocuk mahkûmların hastaneye sevkleri yapıldığı halde 4 aydır tedaviye götürülmemesi nasıl bir gerekçeyle açıklanabilir? Cezaevi yönetimi böyle bir gayrı-hukuki ve gayrı-insani uygulamada bulunma gücünü nereden almaktadır?

* Mahkûmların kesmiş oldukları gazete yazılarının ve resimlerinin şiddet tehdidi ile gasp edilmesinin engellenmesi için girişimde bulunacak mısınız? Oda aramaları neden (çocuk mahkûmların hayatını çekilmez hale getirecek şekilde) sıklıkla yapılmakta ve odalar darmadağın edilmektedir? Amaç, çocuk mahkûmları: (‘‘sistematik baskı çemberinin içinde oldukları’’ mesajını vererek) sindirmeye mi çalışmaktır?

* Söz konusu Ceza İnfaz Kurumunda neden sadece çocuk mahkûmların kaldıkları odalar tel örgü ve tabakalarla kapatılmıştır? Böyle bir durumun çocuklar üzerinde yaratacağı psikolojik ve (rutubet ve havasızlıktan kaynaklı) fiziksel olumsuzluklar neden dikkate alınmamaktadır?

* Mahkûmlara verilmiş olan İMC VE DENGE TV gibi kanalları özgürce izleme hakları, Ceza İnfaz Kurumu Yetkilileri tarafından (keyfi olarak) nasıl kısıtlanabilir? Ceza İnfaz Kurumu Müdüründen ya da kurum savcısından böyle bir talimat/icazet gelmeden bu kişilerin söz konusu uygulaya cüret edebilmeleri mümkün müdür?

*Siyasi mahkûmların Ceza İnfaz Kurumu’na ilk getirildiklerinde bir süreliğine adli mahkûmların koğuşunda tutulmaları, baskı ve sindirmeye politikasının ilk basamağını mı teşkil etmektedir? Bu uygulama kim tarafından/kimin talimatıyla devreye sokulmuştur ve hukuki dayanağı nasıl açıklanabilir?

* Van F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda mahkûmlara karşı uygulamış oldukları şiddet nedeniyle adli ve idari soruşturmaya uğrayan ve görev yerleri değiştirilen 5 Ceza İnfaz Koruma Memurunun Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda (özellikle çocuk mahkûmlarla ilgilenmek üzere) görevlendirilmesi kararı kim tarafından verilmiştir? Mahkûmlara davranışları konusunda sicilleri kötü olan bu kişilerin çocuk mahkûmlara da aynı şiddeti uygulayacakları gün gibi ortadayken; bu yola kasıtlı olarak mı başvurulmuştur? Konuyla ilgili inceleme başlatmayı düşünmekte misiniz?

* ‘‘Marunus’lu’’ olarak bilinen Ceza İnfaz Koruma Memuru ve yanındaki diğer Ceza İnfaz Koruma Memurlarının insanlık dışı uygulamaları hakkında herhangi bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?”

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2014, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER