Van-Elazığ yolunda OHAL'ı aratmayan uygulamalar

Van-Elazığ arası yolda ‘narkotik arama’ adı altında yapılan yol kontrolleri OHAL dönemini aratmayacak düzeyde. Saatlerce bekletilerek, hakaretlere maruz kalan yolculara polisler yolculuk yapacakları yerde kaç gün kalacaklarını dahil soruyor.

Van-Elazığ yolunda OHAL'ı aratmayan uygulamalar
Van-Elazığ arası yolda ‘narkotik arama’ adı altında yapılan yol kontrolleri OHAL dönemini aratmayacak düzeyde. Saatlerce bekletilerek, hakaretlere maruz kalan yolculara polisler yolculuk yapacakları yerde kaç gün kalacaklarını dahil soruyor.


Halkın en çok tepki gösterdiği uygulamalardan biri olan yol kontrolleri son zamanlarda yeniden arttı. HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in yol kontrolü adı altında durdurularak saldırıya uğramasının ardından uzun süredir kaldırılan yol kontrolleri yeniden sıklaştırıldı.

Van’dan batı illerine doğru giden otobüslerde Van ve Elazığ arasında Balaban, Solhan, Bingöl ve Elazığ yakınlarında 4 ayrı noktada yol kontrolleri yapılıyor. Jandarma ve polisler tarafından yapılan bu yol kontrolleri ‘Narkotik arama’ bahanesiyle yapılıyor. Seyahat yapan insanların saatlerce ayakta bekletildiği aramalarda polis ve jandarma yolculara ağır hakaretlerde bulunuyor. Polis eğitimli köpeklerini otobüsün içine koyarak arama yapıyor. Buna tepki gösteren yolcularla jandarma ve polisler rencide edici ve aşağılayıcı ifadeler kullanıyor. Polisler yolculara nereye yolculuk yapacaklarını ve kaç gün kalacaklarını bile sorarak halkı otobüslerde sorguluyor. 

YAŞLI YOLCUYA HAKARET, KARŞI KOYAN EMEKLİ POLİSE UYARI

Van’dan İstanbul’a giden bir yolcu otobüsünde yolculuk yapan Erkan Toğuç maruz kaldığı ve tanık olduğu hakaret ve tehditleri anlattı:  

“4 saatlik yolculuk sırasında 4 defa arama yaptılar. Yolların kötü olması ve hava sıcaklığı yolculuğu zaten çekilmez kılıyor. Bunun üstüne birde yol kontrolleri tam bir işkence. Bizi Van’dan Elazığ’a kadar 4 ayrı noktada durdurup yaklaşık 5 saatlik arama yaptılar. Biz otobüsün içindeyken içeriye köpeklerle girdiler. Yaşlı bir amca “Ayıptır, günahtır. Köpekleri içeri salıyorsunuz” diyerek tepki gösterince bir polis öfke ile “Sen o sakalından utan. Biz neyin günah neyin sevap olduğunu senden mi öğreneceğiz. Sen o sakallarının hakkını ver” diyerek yaşlı amcayı azarladı. Araçta bulunan emekli bir poliste artık dayanamayarak “Beni araçtan indiremezsin. Yaptığınız şeyler yasalara aykırıdır. Burada halka eziyet ediyorsunuz. Üç şehir geçtik 4 defa saatlerce aradınız. Sizin yüzünüzden isyancı olup çıkacağım” tepkisini dile getirince polisler öfkelenerek “Sizde çalışırken bu işlemleri yaptınız. Siz böyle yaparsanız halk ne yapar. 30 yıl devlete polislik yapmışsınız ama devlet görevinin önemini anlayamamışsınız” diyerek emekli polis memurunu uyardılar.”

“YOLCULUK NEREYE, KAÇ GÜN KALACAKSIN?”

AKP hükümetinin OHAL uygulaması olan yol kontrollerini barış sürecinde yeniden devreye koymasının sıradan bir olay olmadığını söyleyen Toğuç, “Polislerden biri nereye yolculuk yapacağımı sordu. Bende Antalya deyince kaç gün kalacaksın diye sordu. Bende kendisine bunun onu ilgilendirmediğini söyleyince beni araçtan indirip 1 saat ayakta beklettiler. Benim nereye yolculuk yapıp ne kadar kalacağım jandarma ve polisi ilgilendiren bir durum değil. Bunu söyleyince kötü muameleye maruz kaldım. Seyahat haklarının kısıtlandı ve kötü muameleye uğradım. Konu ile ilgili suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER