Van'da Erdoğan protestosu: 1 kişi vuruldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Van mitingi kanlı bitti. Polisin açtığı ateş sonucu Kadir İnan isimli genç göğsünden vuruldu.

Van'da Erdoğan protestosu: 1 kişi vuruldu

Erdoğan’ın Van’da düzenlediği seçim mitingi ardından dağılan AKP’liler ile BDP’liler arasında olay çıktı. Burada çıkan kavgayı ayırmak için polisin açtığı ateş sonucu Grand Hotel çalışanı ve olayı balkondan izleye 22 yaşındaki Kadir İnan isimli genç göğsünden yaralandı. İnan, İstanbul Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Öte yandan Erdoğan’ın geçişi esnasında ise, BDP’nin Van’daki merkezi seçim bürosuna ise polis gaz bombaları attı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan büroya polisin gaz bombası atmasına halk da taşla karşılık verdi. Yaşanan çatışmada iki kişi hafif yaralandı.

Gerginliğin büyümesi, BDP’li yöneticilerin araya girmesi ile engellendi. Şu anda gerginliğin hakim olduğu Van ise polis ablukasında. Özellikle AKP’nin düzenlediği mitinge katılan kitlenin dağılıdığı yollar polis ablukasında.

25 Mart günü de Amed'in Silvan İlçesi'nde 10 yaşındaki Mehmet Ezer, BDP mitinginden sonra çıkan olaylarda, polisin attığı gaz fişeğinin kulağının arkasına isabet etmesi sonucu ağır yaralanmıştı. 

Türkiye'de her yıl onlarca kişi polislerin sokak ortasında kurşun ve gaz bombalarının hedefi olarak hayatını kaybediyor. Gezi olayları sırasında da çok sayıda kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2013 yılı raporunda yargısız infazların devam ettiği belirtilerek, "2007 yılında PSVK’da yapılan değişiklik ile kolluk kuvvetlerinin silah kullanma yetkisinin kolaylaştırılması bu ihlallerde yaşanan artışın en önemli sebeplerindendir" tespitinde bulunuyor. 

İHD raporunda, "2013 yılında 2’si çocuk olmak üzere 19 kişi dur ihtarına uymadıkları gerekçesi ile öldürülmüş, 19 kişi yaralanmış, 2 kişi köy korucuları tarafından öldürülmüş, 5 kişi yaralanmış, sınır hattında 3’ü çocuk 1’i asker olmak üzere toplam 22 kişi öldürülmüş, 58 kişi yaralanmış, özel güvenlik görevlileri tarafından da 1 kişi öldürülmüştür" deniliyor. 

Türkiye’de yargısız infazların önlenememesinin en önemli sebebinin cezasızlık kültürü olduğuna vurgu yapan İHD, "Kolluk güçlerine karşı etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurulmaması yargısız infazlarla mücadeleyi etkileyen en önemli ve olumsuz devlet politikasıdır"diyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER