Yargısız infaz ardından Lice'de öfke hakim

Lice'de Mahsum Korkmaz anıtını yıkmak için halka gerçek mermilerle saldıran askerler bir kişiyi katlederken, bölgede gerginlik sürüyor.

Yargısız infaz ardından Lice'de öfke hakim

ANF'de yer alan habere göre; Lice'de Mahsum Korkmaz anıtını yıkmak için halka gerçek mermilerle saldıran askerler bir kişiyi katlederken, bölgede gerginlik sürüyor. Başından vurularak katledilen Mehdin Taşkın'ın cenazesi toprağa verilmek üzere yola çıkarıldı.

Lice'ye bağlı Sisê (Yolçatı) köyünde, PKK'nin öncü kadrolarından Mahsun Korkmaz'ın (Egit) 15 Ağustos'ta kurulan büstü hakkında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nce yıkım kararı çıkarılması sonrası binlerce asker sabahın erkek saatlerinde büstün bulunduğu "Şehîd Amed u Hevîdar Şehitliği"ne müdahale etti.

Yoğun gaz bombaları ve gerçek mermilerin kullanıldığı saldırıda Mehdin Taşkın isimli 24 yaşındaki genç başında vurularak ağır yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırılan Taşkın, burada hayatını kaybetti.  

Otopsi raporunda "atışın uzak atış mesafeden" yapıldığı, mermi çekirdeğinin Taşkın'ın baş bölgesine giriş çıkış yaptığı tespit edildi. Raporda, gencin ölümünün "ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası kırıklarıyla birlikte olan beyin harabiyeti ve kanamasında ileri geldiği" sonucuna varıldı.

LİCE'YE GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAK

Taşkın'ın cenazesi morgdan alınıp Sisê köyüjne doğru yola çıkarılırken, halka saldırdıktan ve büstü yıktıktan sonra Sisê köyünden geri dönmeye çalışan zırhlı araçlar halk engeliyle karşılaştı. Halkın tepkisi üzerine askerler araçların içine sığındı. Araçlar olay yerinde uzaklaşırken, halen Lice'ye giriş çıkışlar Mermer ve Duru jandarma karakolları tarafından yasaklanmış durumda. Olay yerine gitmek isteyen basın mensupları da askerler tarafından engelleniyor.

KCK'DEN HÜKÜMETE SERT UYARI

Saldırının ardından bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, "Açıktır ki AKP, ateşle oynamaktadır" dedi. "AKP, şehitler mezarlığına saldırmak ve mezarlığı ateşe vermekle, Kürtlerin tüm değerlerine saldırmıştır" diyen KCK, AKP'yi "bu tehlikeli oyundan derhal vazgeçmeye" ve "saldırılarına son vermeye" çağırdı.

KCK, "Mahsum Korkmaz - Agit yoldaşın anıtına, şehitler mezarlığına saldırması, mezarlığı ateşe vermesi, halkı kurşun yağmuruna tutarak katliam provası yapması, zaten olamayan bir sürecin, çatışmasızlık ortamının dinamitlenmesi demektir" diye uyardı.

 

POLİS VE ASKERİN BİTMEYEN CİNAYETLERİ

Devlet güçleri, barışçıl gösterilere müdahalelerde tam bir cezasızlık içerisinde cinayetler işliyor.  Her yıl onlarca kişi, polis ve askerin kurşunlarının hedefi oluyor.  Sokaklarda polisler, sınır hatları ve kırsal alanlarda askerler, her hangi bir yargılamaya konu olmadan insan öldürüyorlar.

Asker ve polis Nisan ayı sonlarına doğru Hakkari'de başlayan karakol ve baraj protestolarına karşı da ölümcül şiddet kullanmıştı.  24 Mayıs'ta Lice'de boyutlanan karakol protestolarına 7 Haziran günü saldıran devlet güçleri, 24 ve 50 yaşlarında iki kişiyi kurşunla katletti.  İHD, her ikisinin kasıtlı bir şekilde vurulduğunu rapor etmişti. 9 Haziran günü Siirt'te de 80 yaşındaki bir kişi karakol protestosunda polisin kullandığı yoğun gaz bombaları nedeniyle hayatını kaybetmişti. 15 Haziran günü bu kez Adana'da bir protesto polisin gaz bombası 15 yaşındaki bir gencin başını hedef alarak, katletmişti.

Karakol protestoları kısa bir sürede benzeri görülmemiş bir düzeye çıkarak, onlarca kente sıçramıştı. Köylerde de baraj ve karakol inşaatlarına karşı günlerce yollar kapatıldı.  Onbinlerce insan Lice saldırıların protesto etmek içinde Hakkari, Muş, Bingöl, Erzurum, Malatya, Mardin, Şırnak, Siirt, Dersim, Amed, Van, Adana, İstanbul, Mersin, Bursa ve İzmir gibi kentlerde sokaklara çıktı. 

Lice'ye saldırının başladığı 7 Haziran'dan 18 Haziran'a kadar Türk polisi 35'i çocuk olmak üzere 230 kişiyi gözaltına alırken, bunlardan 8'i çocuk 25'i Türk adaleti tarafından cezaevlerine dolduruldu.

CEZASIZLIK KÜLTÜRÜ CAN ALIYOR

İHD raporlarına göre 2013 yılında sadece Gezi direnişi sırasında hükümetin "otoriter uygulamaları" sonucu 9 kişi hayatını kaybetti. 2013 yılında yargısız infazların devam ettiği tepkisinde bulunan İHD, 2007 yılında PSVK’da yapılan değişiklik ile kolluk kuvvetlerinin silah kullanma yetkisinin kolaylaştırılmasının bu ihlallerde yaşanan artışın en önemli sebeplerinden biri olduğunu kaydediyor. İHD raporuna göre "2013 yılında 2’si çocuk olmak üzere 19 kişi dur ihtarına uymadıkları gerekçesi ile öldürülmüş, 19 kişi yaralanmış, 2 kişi köy korucuları tarafından öldürülmüş, 5 kişi yaralanmış, sınır hattında 3’ü çocuk 1’i asker olmak üzere toplam 22 kişi öldürülmüş, 58 kişi yaralanmış, özel güvenlik görevlileri tarafından da 1 kişi öldürülmüştür. Türkiye’de yargısız infazların önlenememesinin en önemli sebebinin cezasızlık kültürü olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Kolluk güçlerine karşı etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurulmaması yargısız infazlarla mücadeleyi etkileyen en önemli ve olumsuz devlet politikasıdır." / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2014, 18:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER