Yolsuzluk Operasyonu için Şeffaflık Kriterleri

Şeffaflık Derneği, yolsuzluk operasyonuyla ilgili bilgilerin kamuoyuna sunulmasının şeffaflık ilkesinin gereği olduğunu belirtti. Kamu görevlilerinin soruşturma süresince görevlerinden çekilmesinin önemini vurguladı.

Yolsuzluk Operasyonu için Şeffaflık Kriterleri
 Uluslararası Şeffaflık Derneği, yolsuzluğun ortadan kaldırılmasını demokratik siyasi mücadelenin en önde gelen hedefleri arasında olduğunu söylerken, tüm toplumu etkileyecek sonuçları bulunan bu konuyla ilgili haber ve bilgilerin kamuoyuna sunulmasının şeffaflık ilkesinin gereği olduğunu belirtti.

Dernek 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk operasyonlarına ilişkin açıklamasında, soruşturmaya konu olan kişilerle ilgisi ve yakınlığı olan kamusal görevler üstlenmiş kişilerin bu soruşturma süresince görevlerinden çekilmesinin önemini vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu soruşturma, Şeffaflık Derneği’nin, daha önce çeşitli defalar vurgulandığı gibi, kamu yönetiminde daha şeffaf ve hesap verebilir bir idari ve hukuksal altyapı ve işleyişe duyulan ihtiyacı yeniden göstermiştir.

“İhale kanunlarının uygulanması ve siyasi etik  bu bağlamda öncelikli bir öneme sahiptir. Özellikle kentsel dönüşümün yoğun bir şekilde uygulandığı bir kentleşme ve yapılaşma ortamında, yolsuzluk açısından önemli risk alanları oluşturma potansiyeline sahip inşaat, imar ve gayrımenkul politikalarının yürütülmesinde, geniş toplum kesimlerinin ekonomik ve mali olduğu kadar sosyal çıkarları ve haklarının da korunması için gerekli önlemler acilen alınmalıdır.

“Yolsuzlukla ilgili araştırmalarda, Türkiye'nin, devlet ve toplum olarak, övünç duymaktan uzakta bulunan konumunu yükseltmek ve bu anlamda temiz bir toplum idealini hukuken ve fiilen oluşturmak için, kamu gücünün üstleneceği önemli bir sorumluluk vardır:

“Her düzeydeki yolsuzluk iddialarının takibinde, sonuç almaya yönelik, etkin bir çaba içinde olmak ve bunun görünür kılınması için tutarlı politikalar takip etmek. Bu çaba, aynı zamanda toplumsal bir farkındalık ve sorumluluğun da ifadesi olmalıdır. Bu nedenle, bugün sürmekte olan bu soruşturmanın hızla ve layıkıyla açıklığa kavuşturulması, sadece Türkiye’nin bugünü değil, çocuklarımıza bırakacağımız mirasın anlamı ve değeri bakımından da büyük önem taşıyor.”

Türkiye, Rüşvetle Mücadele Sözleşmesini uygulamıyor

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde yayınladığı 2013 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde* Türkiye 177 ülke arasında 53. sırada yer almıştı.

2013 yılı Küresel Yolsuzluk Barometresine göre ise Türkiye’de gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 55’i son üç yılda yolsuzluğun ülke genelinde arttığını düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 21’i, yani her beş kişiden biri, sekiz kamu hizmetinin en az birinde kamu kurumlarına rüşvet verdiğini belirtiyor.

Ayrıca OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi İlerleme Raporu’nda, Türkiye sözleşmeyi çok az uyguladığı ya da hiç uygulamadığı belirtilen ülkeler grubunda yer alıyor. / Bianet

(*) Algı Endeksi uzmanlar ve iş dünyasının kamu sektöründe yolsuzluk algılarını yansıtıyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 22:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER