YPG saflarında Arap bir savaşçı

Kobanê direnişinde yer alan YPG'li Arap savaşçı Şevger Himo, YPG saflarının demokrasi isteyen tüm bölge ve dünya gençliğinin buluşma noktası olduğunu ifade etti.

YPG saflarında Arap bir savaşçı
Kobanê direnişinde yer alan YPG'li Arap savaşçı Şevger Himo, YPG saflarının demokrasi isteyen tüm bölge ve dünya gençliğinin buluşma noktası olduğunu ifade etti.


Cizîrê Kantonu'nda yaşayan Arap halkından Şevger Himo, üç yıl önce YPG saflarına katıldı ve üç ay önce de kendi isteğiyle Kobanê'ye gelerek direniş mevzilerinde yerini aldı. Himo dışında dört erkek kardeşi de Rojava'nın çeşitli kurumlarında görev yapıyor.

DEVRİMİN EŞİTLİK ANLAYIŞI

Aslen Hesekê ve Qamişlo arasında bulunan Tilberek'ten olduklarını aktaran Şevger Himo, uzun yıllardır Qamişlo'da oturduklarını ve Kürt Özgürlük Hareketi ile ağabeyi Semir Botan aracılığıyla tanıştığını kaydetti. Himo, şöyle devam etti: “Abim Qamişlo'da bulunan Koma Botan aracılığıyla Kürt Özgürlük Hareketi ile tanıştı. Abimin sahne aldığı bazı etkinliklere ailece katılıyorduk ve bu yolla gittikçe Kürt Özgürlük Hareketi'ni tanıdık. Ama esas olarak Kürt hareketine inanç ve bağlılığımız devrimin ardından gelişti. Devrimle birlikte devrimin halklar arasında sağladığı eşitlik ve özgürlük anlayışını gördüm. Bu durumdan tüm aile olarak etkilendik ve abimin ardından aile bireyleri de Qamişlo'da faaliyet gösteren çeşitli kurumlarda yer almaya başladı”

BABASININ VERDİĞİ SİLAHLA

Askerlik yaşına geldiği dönemde Suriye rejimi tarafından askere çağırıldığını anlatan Şevger Himo, “Rejime askerlik yapmak istemedim, halkların birliğini ve geleceğini temsil eden Rojava Devrimi'nin savunma gücü YPG'ye katılmaya karar verdim. Bu kararım ailem tarafından da desteklendi, Rojava Devrimi sadece Kürtleri değil, Rojava'da yaşayan tüm halkları ve inançları kucaklayan bir devrim ve ailem de bu devrimin savunulması gerektiğini düşünerek kararımı destekledi. Katıldığım dönemde YPG'nin imkanları kısıtlıydı ve babam kendisine ait kleşi bana vererek beni YPG saflarına uğurladı” diye kaydetti.

İYİLEŞMEDEN KOBANÊ’YE GEÇTİ

“YPG'ye üç yıl önce katıldım. Benden sonra büyük abim İshak Himo da Cizîrê'nin Asayiş birmine geçti, diğer iki kardeşim de değişik kurumlarda mücadeleye katıldı” diyen Şevger Himo, YPG'ye katılımının sadece yaşadığı bölgenin savunmasını yapmak amaçlı olmadığını, tüm Rojava Devrimi ve insanlık değerlerinin korunmasını amaçladığını söyledi. Bu düşüncelerle Kobanê'ye saldırı başladığında Kobanê'ye gelmek için öneride bulunduğunu ifade eden Himo, bu sırada Hesekê'de çetelerle yaşanan bir çatışmada yaralandığı için gelişinin biraz geciktiğini ancak arkadaşlarına verdiği sözü tutarak henüz tam iyileşemeden hastaneden çıkar çıkmaz Kobanê'ye geldiğini belirtti. Yaklaşık üç aydır Kobanê direnişinde yer aldığını söyleyen Himo, şunları söyledi: “Kobanê savunması, Suriye ve tüm Rojava'da yaşayan hakların ve inançların demokratik geleceği olan Rojava Devrimi'nin savunulması demektir. Büyük bir direniş sergileniyor burada. Bu saldırılara karşı Önder Apo'dan aldığımız güç ve irade ile karşı duruyoruz ve durmaya devam edeceğiz. DAİŞ hangi alanda halklara yönelik bir saldırı içerisinde olursa bizde orada DAİŞ'e karşı savaşacağız.''

HALKLARIN VE İNANÇLARIN DÜŞMANI

“Kobanê'de direnişi olmasaydı Arap halkı adına hareket eden DAİŞ burada büyük bir katliam gerçekleştirecekti'' diyen Şevger Himo, DAİŞ'in Ortadoğu halkları ve inançlarının düşmanı olduğuna işaret etti. Şevger Himo, “Bir Arap genci olarak DAİŞ vahşetine karşı Arap halkını, demokrasiye inanan ve halkların kardeşliğini savunan YPG'nin yanında olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

YPG'ye katıldığından bu yana YPG'de hiç bir zaman Arap halkına karşı bir önyargı ve olumsuz düşünceye şahit olmadığını da aktaran Himo, YPG'nin Arap bölgelerine yönelik saldırı planı yerine her zaman bu bölgelerle nasıl kardeşlik ve eşitlik temelinde ilişki kurulabilir üzerine bir arayış ve planlamaya tanıklık ettiğini paylaştı. 

ŞEHİT ROJVAN’DAN ETKİLENDİ

YPG'de dünyanın farklı halklarından mücadele eden arkadaşlarının olduğunu hatırlatan Şevger Himo, Aralık ayında şehit düşen İranlı YPG savaşçısı Rojvan Kobanê'den çok etkilendiğini belirtti. Şevger Himo, devamında şunları kaydetti: “Şehit Rojvan ile Kobanê'de tanıştım, Arap olduğumu söyleyince çok sevindi ve 'Bak görüyor musun, YPG'de her renkten insan var, halklar geleceğini YPG'de görüyor' dedi. Biz burada bölge ve dünya halklarından gençler olarak insanlığın ve demokrasinin savunulması ve inşası için birlikte omuz omuza savaşıyoruz. YPG safları dünya halklarının, özgürlük ve demokrasi için mücadele etmek isteyen gençlerin buluşma noktasıdır."

ORTAK BİR MÜCADELEDİR

Burada sadece bir kentin ya da ulusun savunulmadığını dile getiren Şevger Himo, yaşanan direnişin Kobanê ve Rojava Devrimi şahsında tüm bölge ve dünya ezilenlerinin ortak mücadelesi olduğunu, YPG ve Kobanê direnişinin gerçeğinin bu olduğunu sözlerine ekledi.

ONLAR MUTLAKA OLMALI

Kobanê'de direnişe katılan çok sayıda Kobanêli genç kadın ve erkek arkadaşlarının olduğunu, ancak bazılarının da Kobanê'yi terkettiğini hatırlatan Şevger Himo, Kobanê dışında bulunan Kobanêli gençlere şu çağrıda bulundu: “Bu direniş hepimizin ama onların da mutlaka burada olması gerekiyor. Her halktan insan gelerek burada direniyorsa Kobanê'nin gençleri de gelerek bu direnişte yer almalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER