Yunanistan referandumunda halk Syriza'ya destek verdi

Yunanistan halkı, kreditörlerin nakit akışı için öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesine ilişkin kararı referandumda oyladı.

Yunanistan referandumunda halk Syriza'ya destek verdi

Yunanistan’da referandumun ardından sayımlardan sonuçlar gelmeye başladı. Buna göre yüzde 83’ü sayılan oyların oranı şöyle:

Hayır oyu: Yüzde 61,5

Evet oyu: Yüzde 38,5

Hayırcılar kutlamalara başladı

Atina’daki Sintagma Meydanı’nda hükümet destekçileri kutlamalara başladı.

yunanistan-hayircilar-7-205072015

PASOK: Hemen müzakere masasına dönülmeli

Sandıkların kapanmasından hemen sonra kısa bir açıklamada bulunan muhalefetteki PASOK partisi, ülkede sağduyunun ve karar birliğinin sağlanmasını talep ederken, kreditörlerle müzakerelerin hemen yeniden başlamasını salık verdi.

PASOK lideri Fofi Yenimata: Başbakan Tsipras halka verdiği ‘Referandumdan en geç 48 sonra anlaşma imzalayacağız’ sözünü tutsun.

Yunanistan müzakerecisi: Görüşmeye hazırız

Yunanistan müzakerecisi Euclid Tsakalotos: Paralel para birimi basmayı düşünmüyoruz. Zaten onların da bizi euro’dan atacaklarını düşünmüyorum. Onlarla bu gece itibariyle görüşmeye hazırız.

‘Elimiz daha güçlü’

İçişleri Bakanı Panos Skurletis: Halkımız gurur duymalı. Hükümetimiz Avrupa’daki müzakerelere eli güçlü bir şekilde gidiyor.

Podemos’tan ve HDP’den mesaj

Podemos’un lideri Pablo İglesias da, Twitter hesabından Atina’daki kutlama görüntülerini paylaşıp “Yunanistan’da demokrasi kazandı” diye yazdı.

HDP Genel Merkezi Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Eşitlikçi, adil ve özgürlükçü bir dünyanın her zamankinden daha yakın olduğuna dair inancı pekiştirenlere selam!” dedi.

Almanya Ekonomi Bakanı: Tsipras köprüleri attı

Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel: Çipras, Avrupa ve Yunanistan arasındaki köprüleri attı. Referandum sonucu sonrasında müzakerelerin başlaması oldukça zor.

Yunanistan Maliye Bakanı: Halk ultimatomu iade etti

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, “Halkımız 5 yıl boyunca kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti. Bu sonuçla kreditörlerle yeniden masaya oturacağız. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını talep edeceğiz. Yarından itibaren Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak” dedi.

Merkel ve Hollande’dan toplanma çağrısı

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Euro Bölgesi hükümet ve devlet başkanlarının salı günü olağanüstü bir zirve kapsamında bir araya gelmesi çağrısında bulundu.

Samaras istifa etti

Samaras, Yeni Demokrasi’nin liderliğinden istifa etti.

Süreç

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tsipras, 5 Temmuz’daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesini istemiş ancak talepreddedilmişti.

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1,6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor

Eurogroupe tarafından yapılan son teklifte, Yunanistan’a daha önce yapılan yardımların süresinin 5 ay uzatılarak, 15,5 milyar euro ek kredi verilmesi öngörülüyordu. Yunanistan’a yardım paketinin uzatılması karşılığında istenen reform ve kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha ağır resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan borcunu ödeyemeyecek ve 30 Haziran’da iflas edecek. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var.

Syriza ne diyor?

Syriza’nın lideri ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras IMF ile görüşmeler sonrasında, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” demişti.

Referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerini belirten ve bu yönde referandum çalışması yapan Syriza hükümetinin yaptığı ‘Hayır’ mitingine de birçok sol grubun yanı sıra binlerce Yunanistanlı destek vermişti.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2015, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER