27 eski dışişleri bakanından BM ve liderlere çağrı

Aralarında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın da bulunduğu, çeşitli ülkelerde geçmişte Dışişleri Bakanlığı yapan 27 kişi, BM ve hükümetlere yönelik yayınladıkları açık mektupta pandeminin hayatları tehdit etmeye devam ettiğini belirterek, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

27 eski dışişleri bakanından BM ve liderlere çağrı

Dışişleri Bakanlığı yapmış 27, BM ve ülke liderlerine birlikte hareket etmeleri için bir ‘açık mektup’ yayınladı. BM’nin acil toplanmasını talep eden eski bakanlar, liderlere ve hükümetlere de korona virüsüne karşı birlikte mücadele etmeleri çağrısı yaptı. İmzacılar arasında eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright, Fransız bakan Hubert Vedrine, Yunan bakan George Papandreu ve Türkiye’den DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yer aldı.

Çağrıda, “Karşılaştığımız diğer birçok tehditte olduğu gibi, korona virüsünün de ülke sınırlarını tanımıyor oluşu, herhangi bir ülkenin onu tek başına yenmesini imkânsız kılıyor. Bu pandemiye karşılık vermek ve gelecekte yeniden ortaya çıkmasını önlemek için ülkeler güçlerini birleştirmelidir” denildi.

BM’YE TOPLANTI ÇAĞRISI 

Eski Dışişleri Bakanları Birleşmiş Milletler’in (BM) beş alanda harekete geçmesini istedi. Bu alanlar şöyle sıralandı: BM Genel Kurulu’nun çevrimiçi olarak “acil bir oturum” düzenlemesi, BM Güvenlik Konseyi’nin pandemi konusunu ele alması, BM Genel Sekreteri’nin, ekonomik toparlanma stratejisi planlamak için küresel kurumları bir araya getirmesi, BM Genel Sekreteri’nin eşgüdümlü bir borç kolaylaştırma planı oluşturulmasını teşvik etmesi ve BM’nin güvenlik kavramını daha geniş bir çerçevede ele alması

LİDERLERE BİRLİK OLUN ÇAĞRISI 

Eski Bakanların ülke liderlerine ve hükümetlerine yönelik çağrısının hedefinde ise öncelikle ABD ve Çin devlet başkanları yer aldı. “Başta Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump olmak üzere, tüm ülke liderlerini ve hükümetleri; virüsler, aşılar ve tıbbi tedaviler üzerine araştırma yapan uluslararası kuruluşlara maddi destek sağlanmasına öncelik vermeye çağırıyoruz” denilen açıklamada liderlerden pandemi çalışmaları yürüten uluslararası kuruluşlara maddi destek sağlaması istendi. Eski bakanlar dünya liderlerinden ayrıca, ‘olası bir aşının adil dağıtımının garanti alınması, kadınlara yönelik koruma alanlarının genişletilmesi, bilimi önceleyen çevre politikalarının desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliği faaliyetlerinin teşvik edilmesi’ni istedi.

Açık mektuba imza koyan eski Dışişleri Bakanları’nın isimleri şöyle: Madeleine K. Albright (ABD), Lloyd Axworthy (Kanada), Ali Babacan (Türkiye), Mohamed Benaissa (Fas), Maria Eugenia Brizuela de Avila (El Salvador), Erik Derycke (Belçika), Lamberto Dini (İtalya), Alexander Downer (Avustralya), Jan Eliasson (İsveç), Joschka Fischer (Almanya), Jaime Gama (Portekiz), Igor Ivanov (Rusya), Marina Kaljurand (Estonya), Tzipi Livni (İsrail), Susana Malcorra (Arjantin), Don McKinnon (Yeni Zelanda), Daniel Mitov (Bulgaristan), Amre Moussa (Mısır), Marwan Muasher (Ürdün), Ana Palacio (İspanya), George Papandreou (Yunanistan), Malcolm Rifkind (Birleşik Krallık), Claudia Ruiz Massieu (Meksika), Jozias van Aartsen (Hollanda), Hubert Védrine (Fransa), Knut Vollebæk (Norveç), Margot Wallström (İsveç). 

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2020, 22:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER