Angela Davis NYT'ye yazdı: Leyla Güven'i bırakın

'ABD'nin en tanınmış siyasi tutuklusu' olarak da tanınan akademisyen, düşünür ve yazar Angela Davis, açlık grevindeki HDP milletvekili Leyla Güven için bir mektup kaleme aldı. Davis, Türkiye'ye "Açlık grevindeki Leyla Güven'i serbest bırakın" çağrısı yaptı.

Angela Davis NYT'ye yazdı: Leyla Güven'i bırakın
ABD’de insan hakları mücadelesinin en önemli isimlerinden biri olan yazar, akademisyen ve düşünür Angela Davis, HDP milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a görüş yasağını kaldırılması talebiyle 71 gün önce başlattığı açlık grevine destek verdi. Amerikan gazetesi New York Times’a bir açık mektup yazan Davis, Türkiye’ye “Açlık grevindeki Leyla Güven’i serbest bırakın” çağrısı yaptı.

‘LEYLA GÜVEN’E KATILIYORUM’

Davis, Güven’in kendisini ‘insan hakları ihlallerine karşı mücadeleye adamış’ bir isim olduğunu belirterek “Şimdi, Abdullah Öcalan’ın ve diğer Kürt siyasi tutukluların tecridini protesto etmek için canını ortaya koyuyor” dedi. “Güven, dünya çapında barış, adalet ve özgürleşmeye inanan insanlar için önemli bir ilham kaynağı. Onu destekleyen herkese katılıyorum ve Öcalan’ın baskıcı hapis koşullarını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

‘ÖLÜMLERE KARŞI ÇIKANLAR SUÇLU İLAN EDİLDİ’

Davis, “HDP’nin ve Demokratik Toplum Kongresi’nin binlerce lideri ve temsilcisi Güven gibi demir parmaklıklar ardında. Türkiye’deki en büyük kadın hareketi olan Özgür Kadın Kongresi zorla lağvedildi ve çok sayıda aktivisti hapsedildi. Ve barış sürecinin 2015’te çökmesinden bu yana Türk ordusunun binlerce Kürdü ayrım yapmaksızın öldürmesine karşı sesini çıkaranlar farklı yollarla suçlu ilan edildi” diye yazdı.

Kendisi de 1970 yılında cezaevi koşullarını protesto etmek için bir süre açlık grevi yapmış bir isim olan Davis, Türkiye’deki cezaevi koşullarına şu eleştiriyi getirdi: “ABD’de hapishaneler-endüstriyel kompleksinin yayılmasını protesto eden bizler, Kürt siyasi tutukluların, özellikle de Türkiye’deki Amerikan tipi hapishanelere direnen kadınların cesur davranışlarıyla yıllar boyunca cesaret bulduk.”

‘SERBEST BIRAKILMALI’

Açık mektubunda ‘Öcalan’ın Türkiye ile barış görüşmelerinde baş müzakereci olarak tanındığını’ belirten Davis, “Şimdi Öcalan’ın tecridi konusunda Güven’in sunduğu örneği ve liderliğini takip etmeliyiz” deyip mektuba şu ifadelerle son verdi: “Hapisteki diğer siyasetçilerin parlamentoya seçildikten sonra serbest bırakılması gibi, Güven’in de bırakılması gerekiyor.”

ANGELA DAVİS KİMDİR?

ABD’de Richard Nixon döneminde ‘terörist’ ilan edilen, 1970 yılında devrimci Kara Panter’le ilgili bir suça karıştığı gerekçesiyle idamı istenen Davis, tutuklanması uluslararası çapta tepki çekince serbest bırakılmıştı. ‘ABD’nin en tanınmış siyasi tutuklusu’ olarak da tanınan Davis, bir akademisyen olarak ABD’de siyahların yurttaşlık hakları hareketleri, feminist eylemcilik ve Amerikan cezaevi sistemi konusunda çok sayıda önemli çalışmaya imza attı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2019, 18:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER