Ankara'da yüzlerce kadın yürüdü: 'İsyanımız var'

Ankara'da yüzlerce kadın 8 Mart kapsamında Sakarya Caddesi’ne yürüdü. "Susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atan kadınlar, erkek şiddetinde ölen kadınların isimlerini anarak "İsyanımız var" dedi.

Ankara'da yüzlerce kadın yürüdü: 'İsyanımız var'
Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, kadınlar ellerinde dövizler ile alanlara çıktı. Kolej Meydanı’nda “Yaşasın kadın mücadelemiz”, “Kadınlar artık susmayacaklar” “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor” sloganları eşliğinde toplanan kadınlar, “Özgürlüklerimize saldıranlara itirazımız var”, “Diyanet bize oradan iki çay kap, devrim yapacağız” “Kadınlar kazanacak, emek kazanacak”, “Nafaka hakkını gasp ettirmeyeceğiz”, “6284 uygulansın” yazılı pankartlar açtı.

Kolej Meydanı çevresinde geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri, Zira Gökalp Caddesi üzerinden yapılacak yürüyüşe izin verilmeyeceğini ifade ederek, yürüyüşün Sağlık Caddesi güzergahından yapılmasını istedi. Bu karara tepki gösteren kadınlar “Aç, aç barikatı aç” sloganları attı.

.

YÜZLERCE KADIN KADIN ŞİDDETİNE KARŞI YÜRÜDÜ

Kadınlar ile polis arasında yapılan kısa süreli müzakere sonrası polisler, grubun Ziya Gökalp Caddesi’ndeki kaldırımdan trafiği aksatmayacak şekilde Sakarya Caddesi’ne yürümesine engel olmadı. Polis koridoru altında kadınlar tarafından çalınan bando eşliğinde yürüyüşe geçen kadınlar, kadın cinayetleriyle ölen Emine Bulut, Ceren Damar, Ceren Özdemir, Şule Cet’in isimlerini “İsyanımız var” sloganı altında haykırdı.

‘ERKEK VURUYOR DEVLET KORUYOR’

Kadınlar, Sakarya Caddesi girişinde polis arama noktası ile karşılaştı. Yürüyüşe katılan kadınlar, alana aranarak alındı. Erkek şiddetine karşı, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları ile tepki gösteren kadınlar, kadın cinayetlerinin politik olduğunu işaret ettiler.

Ankara Kadın Platformu adına yapılan açıklamada öne çıkan başlıklar şu şekilde:

8 MART’TA İSYANDAYIZ: Kadın direnişleri tüm dünyayı sarıyor. Babasına, kocasına, polisine, devletine inat hayatlarımızın ve haklarımızın elimizden alınmasına izin vermemek, özgürlüklerimizi, emeğimizi ve yaşam alanlarımızı savunmak için 8 Mart’ta isyandayız. 2019 yılında tam 474 kadın katledildi. Yeni yargı paketiyle ‘aile içi şiddet vakaları’ adı altında kadına yönelik şiddet için arabuluculuk getirilmeye çalışılıyor. Buradan uyarıyoruz: İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet bakımından arabuluculuğu ve ulaştırmayı yasaklamaktadır. 6284 sayılı kanun uygulanmak zorundadır. Yasalara uymayan iktidar ve devlet kurumları suç ortağıdır.

BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ: Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, tam 64 gündür kayıp. Arama çalışmaları sonlandırıldı. Ailesi, arkadaşları ve kadın örgütleri susturulmaya çalışılıyor. Bizler buradan bir kez daha haykırıyoruz; susmayacağız ve olay aydınlatılıncaya kadar hep bir ağızdan sormaya devam edeceğiz: Gülistan Doku nerede? Göçmen işçi Nadira Kadirova AKP’li milletvekili Şirin Ünal’ın evinde sigortasız çalışırken katledildi. Cinayet örtbast edildi. Yine gazeteci Yeldana Kaharman da evinde ölü bulundu. Bu kadınlara ne oldu? Biz bir kişi daha eksilmemek için mücadele ediyoruz.

.

TÜM KADINLARA ÇAĞRIMIZDIR: Aile ve ahlak kılıfı kullanılarak özgürlüklerimize, kimliğimize ve renklerimize saldırıyorlar. LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor, onur yürüyüşleri yasaklanıyor. Trans bireyler nefret cinayetleri ile katlediliyor. Bizzat iktidar eliyle hedef gösterilip ötekileştiriliyor ve intihara sürükleniyor. Tüm kadınlara çağrımızdır; emeğimiz, özgürlüklerimiz ve hayatlarımız için yan yana gelelim. Örgütlenelim, direnelim. / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2020, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER