Bağımsızlık referandumuna Kerkük de katılıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu için statüsü tartışmalı olan Kerkük'te de sandık kurulacak. Kerkük İl Meclisi, referanduma katılma kararı aldı.

Bağımsızlık referandumuna Kerkük de katılıyor
Statüsü Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında tartışma konusu olan Kerkük, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna katılma kararı aldı. Kerkük İl Meclisi’nin bu sabahki toplantısından, oylamaya katılma kararı çıktı.


Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesinin haberine göre, 41 üyeli İl Meclisi’nin 26 üyesinin katıldığı toplantıda referanduma katılma lehinde 24 oy çıktı. İki üye çekimser kaldı. Lehte oy verenler arasında, iki Türkmen, üç Arap ve bir Hristiyan üye bulunuyor.

KERKÜK NEDEN ÖNEMLİ?

Kerkük’ün resmi olarak bağlı göründüğü Bağdat’tan bu karara tepki gelmesi görünüyor. Statüsü tartışmalı olan kentte, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi uyarınca 2007 yılının sonuna kadar referandum düzenlenmesi öngörülüyordu. Ancak Bağdat yönetiminin, Kerkük’ün Erbil’e bağlanmayı seçeceği endişesiyle bu oylamayı ertelemesi Kürtlerin tepkisini çekiyordu.

Kürdistan Bölgesi’nin Referandum Yüksek Konseyi, bölge idaresi dışında kalan Kürt bölgelerinde yaşayanların güvenli bir biçimde sandık başına gidebilmesi için yerel yönetimlerin onayını esas alıyor. Şimdiye kadar bazı ilçe ve kasaba meclisleri 25 Eylül’de yapılacak olan referanduma dahil olacakları yönünde karar aldı.

Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürt bölgeleri dışında 2 buçuk milyondan fazla seçmen bulunuyor. Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, bu bölgelerde 11 bin sandık kuracak. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2017, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER