Bakan Kurum: Düzce'de ağır hasarlı 71 bina acil yıkılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Düzce'de ağır hasarlı ve acil yıkılacak 71 bina 134 bağımsız bölümün tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Kurum: Düzce'de ağır hasarlı 71 bina acil yıkılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Düzce'de 4 bin 316 binada 15 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. "Düzce genelinde acil yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina 134 bağımsız bölüm tespit edildi" ifadelerini kullandı. 

Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Düzce Valiliği'nde düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı. 

Gölyaka, Gümüşova, Çilimli ve Cumayeri ile kent merkezinde hasar gören binaları tespit ettiklerini ve vatandaşların taleplerini hızlı şekilde gidermenin gayreti içinde olduklarını vurgulayan Murat Kurum'un açıklamaları özetle şöyle: 

- Bir taraftan geçici barınma, gıda ihtiyaçları giderilirken diğer taraftan da hasar tespit çalışmalarını başlattık. 600'ü aşkın görevli hasar tespit çalışmalarını yürütüyor. 

- Riskli gördüğümüz binalarda yapı izleme ve lazer tarama cihazları, mobil laboratuvarlar ve araçlarla her türlü tespit yapılıyor. Hızlı bir şekilde hasar tespitlerini yapmak ve vatandaşa bundan sonraki süreç için yol haritası sunmak en büyük arzumuz. 

- Tüm hasar tespit çalışmalarına da baktığımızda yüzde 70'e yakını yapılmış oldu ve toplamda 4 bin 316 binada, 15 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları şu an itibarıyla yapılmış oldu. 

- Düzce genelinde acil yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina, 134 bağımsız bölüm tespit edildi. Tabii bu tespitlerle bir taraftan da kira, eşya ve taşınma yardımlarını veriyoruz. Gönül birliğiyle bu süreci yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı güvenli alanlara taşımak suretiyle hemen acil yıkılacak binalarda yıkım sürecini Valiliğimiz koordinasyonunda yürüteceğiz. 

-Hasar tespit çalışmaları e-devlet ile AFAD ve Bakanlık ofislerinden öğrenilebilir. Burada az hasarlı veya hasarsız olarak evleri tespit edilen vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Ağır hasarlı vatandaşlarımız evlerine giremeyecekler ve binaların yıkım ve taşınma sürecini birlikte yürüteceğiz. 

- TOKİ'yle çalışmalar yürütüyoruz. Daha önce açıkladığımız Sosyal Konut Projesi kapsamındaki evlere ilaveten ağır hasarlı binalar, acil yıkılacak binalar için projeler hazırlanıyor. 

- Merkezde zemin artı 2-3 katı geçmeyecek şekliyle binaların inşasını en kısa sürede yapıp vatandaşlarımıza teslime edeceğiz. Köylerimiz de var, köylerimizdeki evlerimize de tek katlı yine Karadeniz mimarisine, Düzce'mizin mimarisine, değerlerine, ihtiyaçlarına uygun şekilde tek katlı köy evlerimizin de inşasını yapıyor olacağız. Burada Düzceli vatandaşlarımız bizle omuz omuza hareket ettiler. Bütün vatandaşlarımız müsterih olsun, biz söz verdiğimiz bütün işlerimizi yaptığımız gibi yine afet konutlarımızı da en kısa sürede yapacağız." / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER