Balbay'dan Demirtaş yorumu: Demek artık başka bir AYM var

AYM’nin 4 yıl önceki kararıyla tahliye edilen CHP’li Mustafa Balbay, mahkemenin bugün aldığı Demirtaş kararına tepki gösterdi. Balbay, "Prensip olarak tüm milletvekillerinin yerinin Meclis olduğunu düşünüyorum" dedi. Demirtaş'ın avukatlarından Ercan Kanar ise, "Bir sonraki adım AİHM olacak" şeklinde konuştu.

Balbay'dan Demirtaş yorumu: Demek artık başka bir AYM var
Anayasa Mahkemesi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı bireysel başvuruyu reddetti. Demirtaş yüksek mahkemeye ‘milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedeniyle haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmuştu.


CHP Milletvekili Mustafa Balbay, 4 yıl önce tahliyesine yol açan kararı alan AYM’nin ‘Demirtaş kararına’ tepki gösterdi. Balbay, “Demek ki artık başka bir AYM var” yorumunda bulundu.

Mustafa Balbay AYM’nin kararına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu, “AYM’nin 5 Aralık 2013 tarihli benimle ilgili verdiği ‘Balbay kararı’ olarak bilinen o kararın özü çok net. O karar şu anlama geliyor; Halkın oylarıyla seçilen milletvekili görevini yapmalı, vekilin tutuklu kalması oy veren seçmeni mağdur eder. Çok değil dört yıl önce aldı bu kararı AYM. Demek ki artık başka bir AYM var.

‘TÜM VEKİLLERİN YERİ MECLİSTİR’

AYM bu kararları OHAL komisyonuna gönderme yaparak veriyor. İç hukuk yollarının tüketilmemesi gerektiğini gerekçe gösteriyor. Ne yazık ki bunu AİHM de yaptı. Hepsinden önce OHAL komisyonu idari bir komisyondur. Bunu bir sığınak haline getiren AYM, ‘hukuki olmayan bir kuruma başvurun’ diyerek yadırgatıcı bir karar vermektedir. Bu kararın Türkiye’de ‘hukuk var’ diyebileceğimiz bir karar olmadığını düşünüyorum. Prensip olarak tüm milletvekillerinin yerinin Meclis olduğunu düşünüyorum."

‘AİHM bunu tekzip edecek’

Kararı değerlendiren Demirtaş’ın avukatlarından Ercan Kanar da AYM kararının ‘hukuk faciası olduğunu’ belirtti. Kanar, Demirtaş’ın bir sonraki adımının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacağını vurguladı. Kanar şu ifadeleri kullandı, “Anayasa Mahkemeleri tarihe, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra girdi. AYM’deki amaç çoğunluk diktasının ihlal ettiği haklara karşı yani Meclis’ten çıkan haksız yasalara karşı yada yargının verdiği haksız kararlara karşı; yönetilenleri korumaktır. Ama ne yazık ki AYM bizde adeta yürütmenin direktifleriyle davranan idari bir organ gibi hareket ediyor. Ulusalüstü insan hakları hususunda ‘amparo’ önemli bir haktır. Amparo ile haksızlığa uğrayanın bu haksızlığı giderecek bir organa başvurması ve organın da bu haksızlığı gidermesi beklenir. AYM’nin de aslında amparo organı gibi çalışması gerekir. Ama bizde AYM adeta Başbakanlığın, İçişleri Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın bir organı gibi çalışıyor. Bu aşamadan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkenmesi’ne başvuru yapılacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de AYM’nin bu hukukdışı kararını tekzip edeceği düşüncesindeyim.” (Hacı Bişkin/DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2017, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER