Barzani: Bağdat'la yeni bir şansımız var

Bağdat'ı ziyaret eden Mesud Barzani, Irak'ın yeni hükümeti ile temaslarını değerlendirdi: Kürdistan Bölgesi ve Irak için yeni bir şans olduğuna inanıyoruz. Yeni başbakan Kürt sorununu anlıyor.

Barzani: Bağdat'la yeni bir şansımız var
Kürt lider Mesud Barzani, iki yıl aradan sonra ilk kez resmi ziyaret düzenlediği Bağdat’taki temaslarını bir basın toplantısında değerlendirdi. Bağdat’taki merkezi yönetim ile Erbil’deki bölgesel yönetim arasındaki sorunların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini söyleyen Barzani, partisi KDP’nin Irak’ta yeni kurulan yeni hükümete tam destek vereceğini açıkladı. Barzani, Kerkük’ün Kürt kimliğine de vurgu yaptı.

‘YENİ BİR ŞANS’

Barzani Bağdat ziyaretinde mevcut sorunların tamamını görüştüklerini belirtip, Irak’ın yeni Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin Kürtleri ve Kürdistan’ı anladığını söyledi.”Kürdistan Bölgesi ve Irak için yeni bir şans olduğuna inanıyoruz” diyen Barzani, “Adil Abdülmehdi Kürt sorununu anlayan birisi. Ona tam destek vereceğimizi söyledik” diye konuştu. Barzani Irak hükümetinin tam olarak henüz kurulmadığına işaret ederek ‘her şeyin çözüleceğini’ söylemek için henüz erken olduğunu belirtse de, “Fakat iyimseriz” ifadelerini kullandı. Barzani, “Bağdat ziyaretin son olaylardan sonra aramızda oluşan psikolojik duvarı yıkmayı amaçlıyordu” dedi.

‘KERKÜK’ÜN KÜRT KİMLİĞİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

Barzani, bağımsızlık referandumu sonrasında Kerkük ve çevresine Irak ordusu ile Haşdi Şabi’yi gönderen önceki hükümeti de eleştirerek, ‘savaşı tercih edenin kendileri olmadığını’ dile getirdi. Mesud Barzani, Bağdat’la kriz konularının başında gelen Kerkük hakkında da “Kerkük’ün tüm unsurların bir arada yaşadığı bir emsal olması gerekiyor ama kentin Kürt kimliğinden taviz vermeyeceğiz” dedi. Kürt lider, Kerkük’ün statüsünün belirlenmesi için anayasanın 140’ıncı maddesinde öngörüldüğü gibi referandum düzenlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Barzani Bağdat’ı en son, Musul’daki IŞİD operasyonu öncesinde ziyaret etmiş, dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi ile görüşmüştü. Iraklı Kürt liderin Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı’nda görev süresi Kasım 2017’de dolmuş, Barzani yetkilerini bölgesel parlamento, başbakan ve hükümete devretmişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2018, 15:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER