Buldan, AFAD kamplarındaki tecavüzleri Ala’ya sordu

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve AFAD tarafından hazırlanan kamplara yerleşen mülteci kadınların cinsel taciz ve tecavüze uğramalarını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu.

Buldan, AFAD kamplarındaki tecavüzleri Ala’ya sordu
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve AFAD tarafından hazırlanan kamplara yerleşen mülteci kadınların cinsel taciz ve tecavüze uğramalarını  İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu. 


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve AFAD tarafından hazırlanan kamplarda kalan mülteci kadınların cinsel taciz ve tecavüze uğradıklarına ilişkin iddialarla ilgili olarak İçişleri Bakanı Efgan Ala'nın yanıtlaması istemi ile meclise soru önergesi verdi.

Suriye'deki iç savaştan ve IŞİD- El Nusra gibi çetelerin katliamlarından kaçarak Türkiye'ye sığınan yüz binlerce Suriyeli mültecinin, başta ırkçılık olmak üzere birçok insanlık dışı uygulamayla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen önergede, özellikle Suriyeli kadın sığınmacıların tecavüz ve fuhuşa zorlanma gibi uygulamalara maruz kaldığı belirtilerek, kadınların evlendirme adı altında fuhuş çetelerine pazarlandığı, tecavüze uğrayan kadınların dayanamayarak intihar ettiği ifade edildi. 

"Bu örnekler, resmi bir statüsü olmadığı için göçmen-mülteci-sığınmacı-misafir olarak adlandırılan insanların yaşadığı hak ihlallerine sadece birkaç örnektir. Özellikle devlet tarafından açılan mülteci kamplarında, kampta kalanların başta can güvenliği olmak üzere, her türlü güvenliklerinden devlet sorumludur. Fakat yaşanan bu örnekler, kamp dışında kalan sığınmacıların can güvenliği olmadığı gibi, bizzat devletin korumasında olan sığınmacıların da güvenlikten yoksun bir şekilde yaşadığını göstermektedir" ifadelerine yer verilen önergede, Ala'ya şu sorular yöneltildi:

"Gerek mülteci kamplarında kalan gerekse kamp dışında ikamet eden mülteci kadın ve çocuklar sürekli tecavüz ve fuhuş tehdidi altında yaşadıklarını ifade etmektedirler. Bakanlığınız tarafından Suriyeli kadın ve çocuk sığınmacıları tecavüz ve fuhuştan koruyacak etkin bir mekanizma geliştirilmiş midir? Mülteci kamplarında ve kamplar dışında yaşayan ve yaşları 13-17 arasında değişen çocukların zorla evlendirilmesi temel çocuk hakkı ihlalidir. Bakanlığınız bünyesinde savaştan kaçan çocukların zorla evlendirilmesini önleyecek bir birim kurulmuş mudur? Uluslararası sözleşmelerde mültecilerin 'Hassas grubu' olarak tanımlanan ve özel koruma ve desteğe ihtiyaç duyan kadın ve kız çocuklarının özellikle cinsel-fiziksel şiddet, istismar ve her türlü sömürüye karşı korunması noktasında şimdiye kadar yapılan çalışmalarınız nelerdir?"

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER