Camilerde toplu namaz kılınmayacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni tip Koronavirüs'e (Kovid-19) yönelik tedbirler kapsamında camilerde ve mescitlerde cemaatle namaz kılınmasına ara verildiğini duyurdu. Erbaş camilerin açık olduğunu belirtirken bireysel olarak namaz kılmak isteyenlerin camilerde namaz kılabileceğini söyledi.

Camilerde toplu namaz kılınmayacak
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni bir açıklamaya kadar korona virüsü nedeniyle camilerde toplu namaz kılınmayacağını açıkladı. Cuma namazı yerine öğle namazı kılınacak.


Ali Erbaş, yeni tip virüs önlemlerine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edilen ve henüz tedavisi bulunamayan ve bu nedenle ölümlere sebep olan yeni tip korona virüsü sebebiyle cuma namazının yanı sıra vakit namazlarının da cemaatle kılınması hususunu değerlendirerek şu açıklamayı yapmaya ihtiyaç duyulmuştur. Yetkili mercilerin verdiği bilgilere göre yeni tip Koronavirüs bulunduğu ortamda insandan insana hızlı bir şekilde yayılarak, çok kısa sürede salgın haline gelmekte, virüs ilk bulaştığı anda fark edilemediğinden hastalığı taşıyan kişiler aynı ortanda bulunan diğer insanlar için büyük bir tehlike oluşturmakta, insanların toplu halde bulundukları mekanlar söz konusu virüsün yayılması için oldukça uygun bir ortam oluşturup hastalığın salgın hale gelmesinde yüksek bir risk oluşturmaktadır.”

“Ülkemizde vaka sayısının artmaya başlamasıyla birlikte kamu otoritesi tarafından tedbir olarak insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiştir. Yaşanan bu olağanüstü durum dikkate alındığında cami, ve mescitlerde namazların cemaatle kılınmaya devam edilmesi halinde virüsün yayılma riskinin artabileceği anlaşılmaktadır” diyen Erbaş, “Temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan islam dilini insanların hayatını tehlikeye atacak uygulamalara asla cevaz vermez. Peygamberimiz karantina uygulamasına dikkat çekmiştir. Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir. Ezanların okunmasına devam edilmesi, camilerin açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verilmiştir” diye konuştu.

Erbaş açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: “Sağlık Bakanımız defalarca açıkladı, sadece umreden gelenler için değil yurt dışından gelenlerin evlerinde 14 gün kalmaları gerektiğine ilişkin açıklama yapıldı. Umreciler arasından bir kişinin bu virüsü taşıdığı ortaya çıktıktan sonra karantina alma kararını aldı bakanlık. 390 civarında turlarla giden umreci bu gece Türkiye’ye gelecek. Tabii ki karantinaya alınacaklar. Camilerimizin görevlileri gerekli tedbirleri alacak, cemaatle namaz kılınmayacak. Ferdi olarak tek başına camiye gidebilir, namazını kılabilir. Tüm cami ve mescitlerimiz temizlenecek, zaten yapılıyor.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2020, 14:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER