Çözüm süreci tekrar başlatılsın

Kürt sorununun ancak diyalog ve karşılıklı anlayışla çözülebileceğini belirten Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Siraç Çelik: Keyfi uygulamalardan vazgeçilip, halkımızın ihtiyacı olan onurlu bir barışı tesis etmenin önündeki engellerin bir an önce kaldırması gerekiyor.

Çözüm süreci tekrar başlatılsın
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube’de ‘Barış hemen şimdi’ başlıklı toplantı düzenledi. Platform bileşenlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) il yöneticileri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yetkililerinin katıldığı toplantıda, “Barış talebimizde ısrarcıyız” yazılı pankart açıldı.


Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Siraç Çelik, Cumhuriyet tarihi boyunca statüko ve demokrasinin sürekli çatışma halinde olduğunu belirterek, 1921’de yapılan anayasanın halklar açısından bir umut yarattığını ancak bu heyecanın 1924 anayasasıyla son bulduğunu anlattı.

‘HAK TALEPLERİ ŞİDDETLE KARŞILIK BULDU’

Ülke içinde farklı kimlik ve inançtaki halkların, kurulan bu sistem tarafından sürekli bir tehlike olarak görüldüğüne vurgulayan Siraç “Bu da beraberinde farklılıklara karşı baskı politikasını doğurmuştur. En ufak hak taleplerinin şiddetle ve baskıyla karşılık bulması sorunları daha da çıkılmaz bir hal almasıyla sonuçlanmıştır. Hele bir de demokratik süreçlerin önünü gelenekselleşen darbelerle tıkanması, halkımız açısından ciddi sıkıntılara sebep olmuştur. Biliyorsunuz ki çözülmeyen ya da çözülemeyen problemler, 40 yıl önce çatışmalara dönüşmüş ve bu çatışmalardan kaynaklı olarak binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir” dedi.

‘ÇÖZÜM SÜRECİNİ SİYASİ HESAPLAR BİTİRDİ’

2013 yılındaki çözüm sürecine de değinen Çelik şunları söyledi: “Ucuz siyasi hesaplar süreci ortadan kaldırdı ve ülke kaosa sürüklendi. Ülke siyasal ekonomik ve sosyal krizin pençesine düştü. Çözümsüz sorunların üzerini kapatmak için yeni maceraları halkımızın gündemine koyan iktidar her geçen gün içine düştüğü kriz sarmalına halkımızı da sürükledi. Yaşamın her alanına sirayet eden hukuksuzluklar somut şekilde cezaevlerinde de karşımıza çıkmakta. Cezaevlerinde her türlü hak ihlallerinin yaşandığını görüyoruz. Hasta tutuklular görmezden gelinip ölüme terk ediliyor, en temel haklar olan aile görüşmesi ve avukat görüşmeleri engelleniyor. Bunun yanında ülkedeki anti demokratik hukuk uygulamaları sonucu cezaevleri demokratik siyaset yapmak isteyenlerle dolduruluyor.”

‘DİYALOG VE KARŞILIKLI ANLAYIŞ’

Kürt sorununun ancak diyalog ve karşılıklı anlayışla çözülebileceğini vurgulayan Çelik, eski yöntemlerden ısrar etmenin daha fazla acı ve gözyaşına sebebiyet vereceğini söyledi. Dünyadaki benzer süreçlerin örnek alınarak bir an önce adım atılması gerektiğini belirten Çelik, şöyle konuştu: “Keyfi uygulamalardan vazgeçilip halkımızın ihtiyacı olan onurlu bir barışı tesis etmenin önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor. 2013 yılındaki gibi ülkeyi yönetenlerin tekrardan inisiyatif alıp, tarafların çözüm için bir araya gelmesinin koşulları sağlanmalıdır. Ülkemizde onurlu bir barış hem ülkemize hem de Ortadoğu’ya sirayet edip kısır ve çözümsüz süreçleri ortadan kaldıracaktır.”

Siraç Çelik, açıklamanın sonunda, “Bizler Amed Emek ve Demokrasi Platformu olarak ‘demokrasi ve barışın tecridi, karanlıklara teslim olmaktır’ diyoruz. Bir an önce yetkilileri halkımızın ihtiyacı olan barışı ve demokrasiyi temin etmek için taraflarla görüşmeleri başlatmaya çağırıyoruz” dedi. (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2020, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER