Demirtaş: İki dönem kuralını esnetmek zorunda kalacağız

Katıldığı televizyon programında milletvekilliği seçimleri için HDP’nin iki dönem kuralı hakkında konuşan Selahattin Demirtaş, “Ben dahil belki birkaç arkadaşımız için bunu esnetmek zorunda kalacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Haber Türk Televizyonunda yayınlanan Türkiye’nin Nabzı programında Didem Arslan’ın sorularını yanıtladı.

Demirtaş, HDP’nin iki dönem kuralı ile ilgili konuşarak  “Ben dahil belki birkaç arkadaşımız için bunu esnetmek zorunda kalacağız” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bu ana bir ilke tabi ki. İstisnaları olabilir. Bende dahil birkaç arkadaşımız için bu kuralı esnetmemiz gerekebilir. Çünkü bizler bu kararı aldığımızda hegemonyayı, koltuğa yapışıp kalma anlayışını kırmak için aldık. Çok doğru bir karardır. ğ bir ilkedir. Ama bu ihtiyaçlar halinde ve zaruret halinde esnetilemeyecek bir şey değildir.

“Ben dahil belki birkaç arkadaşımız için bunu esnetmek zorunda kalacağız. Yani keşke olmasaydı ama bundan sonra daha rahat işletebilmek için her halde özellikle genç arkadaşlarımdan ricamdır siyasete katılsınlar.

“Başvuru yapsınlar, milletvekili olsunlar bu partiye yönetici olsunlar eş genel başkan olsunlar ve bu tür zorluklar yaşamak durumunda kalmayalım.”

“Başkanlık Sistemine asla evet demeyeceğiz”

“CHP ile ittifak arayışımız olmadı, olmayacak. CHP’den yapılan açıklamalar gayriciddi ve HDP’yi anlamaktan uzak. CHP’nin AKP ile gizli ittifak yaptığımız türünden iddiaları son derece ucuz iddialar.

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanlığını çıkardığı adayla ilk turda Recep Tayyip Erdoğan’a armağan eden kimdi?

“CHP ilk önce kendi seçmenine hesap versin, sonra bize hesap sorsun.

“Parlamentoda olsak da olmasak da biz AKP’nin Başkanlık Sistemine asla evet demeyeceğiz. Tam tersi bir modeli; demokratik özerkliği, yerinden yönetimi, adem-i merkeziyetçiliği, desantralizasyonu savunuyoruz.

“Barajı geçememiz durumunda sadece Kürt hareketi değil bizimle hareket eden pek çok kesim siyaset dışında kalacak. Eğer seçmen bizi parlamento dışında bırakırsa daha çok çalışmamız lazım. Sistemi daha çok demokratik hale getirmemiz lazım.

“Barajı geçersek 70 civarında milletvekili çıkaracağız”

“HDP seçimi geçmezse kan gövdeyi götürür diye bir durum asla söz konusu olamaz.

“Anayasa Mahkemesi’ni Burhan Kuzu başta olmak üzere pek çok kişi tehdit etti. Seçim barajı başvurusu konusunda gönül rahatlığıyla karar verebildiklerini sanmıyorum.

“CHP az önce ifade ettiğim toplumsal birlik anlayışını savunuyor olsaydı, AKP 12 yıldır Hükümet olmazdı.

“HDP olarak, Birleşik Haziran Hareketi’ndeki arkadaşların hepsiyle görüşmeler yapıyoruz ve görüşmelerimiz devam edecek.

“HDP olarak, AKP’nin yarattığı faşizme karşı duran İslami kesimden hareketlerle de görüşeceğiz.

“Herkese gelin HDP’li olun demiyoruz. Sadece ön yargılarımızı geride bırakıp birlikte mücadele edelim diyoruz.

“Barajı geçersek 70 civarında milletvekili çıkaracağız. Bunların bir kısmı AKP sıralarında oturuyor. Hak ettiğimizi geri alacağız.

“Türkiye halkı şu kamplaşmadan, gerilimden çok bıktı. Ben de bıktım. Hükümet bunu pompalıyor. Programımız herkese iyi gelecek.

“Parti yönetimimizde her kesimden arkadaşlar var. Türkiye’de de böyle olmalı. Kimse kimsenin inancından korkmamalı.

“Hendekleri kapatıyoruz, eylemlerde yüz kapanmayacak dediler. O gece gençleri taradılar”

“Kobani Direnişi’nde 52 insan yaşamını yitirdi. Hepsi için içim yandı, rahmet diledim. Bir HÜDA PAR’lıdan benzer bir tutum görmedim

“Keşke CHP ve MHP de TBMM Soruşturma Komisyonu’ndan çekilselerdi. AKP 9 oyla kendi kendini aklamış olacaktı. Aklama komisyonu olduğunu baştan gördük. Bu dosya tekrar önümüze geldiğinde bakanların Yüce Divan’a gitmesi yönünde oy kullanacağız.

“Cizre’de yaşananlar için gençlerin hendekler kazdığına yönelik eleştiriler oldu. Bu gençler HDP’nin gençlik örgütü değil. Bu, Cizre gençliğidir.

“Bu gençlik yapısı bir karar aldı ve hendekleri kapatıyoruz, eylemlerde yüz kapanmayacak dediler. O gece gençleri taradılar.

“Ben, bu saldırıyı gerçekleştirenler provokatörler dedim. HÜDA PARlılar “İçimizde provokatör yok” dediler. Demek ki kendileridir. O cenahtan çocuklarımıza kadar tehditler geliyorken “İçimizde provokatör yok” diyorlarsa Cizre olaylarını onlar yapıyor demektir.

“Polislerin ortada hiçbir şey yokken ateş attığına dair bilgiler var. Devlet bunun tam da ortasında. Hükümetten bağımsız değil.

“Hükümet IŞİD’i neden destekliyorsa Cizre’deki olayları da aynı nedenle çıkarıyordur.

“Suriye’deki cihatçıların neredeyse yüzde yüzü Türkiye’den gitti”

“Davutoğlu Paris’te yürüyüşe katılıyor ama çok da inandırıcı olmadı. O yüzden döndüğünden beri açıklama gayretinde.

“Sokağa çıkarız dediğimde miting yaparız dedim. Bu evrensel bir haktır dedim. Sokağı gösterenler hesap verecektir dediler. Derken pat diye sokakta en önde yer almaya çalışırken gördük beyefendiyi.

“300 yıllık kapitalist modernitenin yarattığı baskıyı Paris’te karikatür çizen 10 kişiye mal etmek ucuzluktur. Paris’teki katliam alçaklıktır başka da bir şey değildir; bu konuda hiç “ama”mız yok.

“Özellikle İslamcılar şunu kendine sormalı: Batı hegemonyası topraklarımızı cehenneme çevirirken biz Ortadoğu’ya hangi alternatifi sunduk da gidip Paris’te onca kişiyi katlediyoruz?

“Suriye’deki cihatçıların neredeyse yüzde yüzü Türkiye’den gitti. Devletimiz şu ana kadar cihatçı operasyonu yaptı mı? Başbakan “Bunlar turist olarak gidip geliyor” diyor. Buna kargalar bile güler. Akçakale’den turist olarak mı geçiyorlar?

“IŞİD’i dünyada durduran tek yer Kobani. O yüzden IŞİD ve AKP bizi hedefe koyuyor.

“Bir tarafta köle pazarında satılan kadınlar var, bir tarafta da buna karşı savaş veren kadınlar.

“Bu toprakları IŞİD gibi barbarlara teslim etmeyeceğiz. Kobani’de gördükleri direnci her yerde görürler. Kimse yoksa biz varız.

“Süreçten rahatsız değiliz. Sürecin yürümemesinden, şeffaf olmamasından rahatsızız. Bizim açıklayamayacağımız hiç bir şey yok.

“AKP ile görüşüyorsunuz” diye eleştiriliyoruz. Muhatabımızı biz seçmedik. En çok biz eleştiriyor en çok biz görüşüyoruz.

“Neden görüşüyoruz? Hükümet onlar da, iktidar onlar da bu yüzden. Biz CHP ile görüşünce süreç mi oluyor? Başka bir seçenek olsa onlarla da görüşürüz.” / İMC

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2015, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER