Demirtaş: Zaman düşmanlık değil, birlik zamanı

İsveç’te düzenlenen festivalde konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ortadoğu’da halkların birbirlerinin etnik kökenini kabul ederek, birbirinin inançlarına saygı göstererek, kendi kimliğini inkar etmeden, başkasına düşmanlık yapmadan bir arada yaşayabileceğini belirtti.

Demirtaş: Zaman düşmanlık değil, birlik zamanı
İsveç’te düzenlenen festivalde konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ortadoğu’da halkların birbirlerinin etnik kökenini kabul ederek, birbirinin inançlarına saygı göstererek, kendi kimliğini inkar etmeden, başkasına düşmanlık yapmadan bir arada yaşayabileceğini belirtti. Demirtaş, “zaman düşmanlık değil birlik zamanıdır” söyledi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen ‘18.İskandinavya Kürt Kültür Festivali’ne katılan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yaptı. Alkış, zlılgıt ve sloganlar arasında konuşmasına başlayan Demirtaş, düzenlenen festivalin Kürt halkının mücadele ve birliğine önemli bir katkıda bulunacağına olan inancını dile getirerek, Ortadoğu’daki son gelişmeler ve Kürtlerin ulusal birliklerinin sağlanmasının önemi üzerinde yoğunlaştırdı.

Diasporada yaşayan Kürdistanlıların sergiledikleri birlik ve dayanışmanın kendilerini heyecanlandırdığını, Kürdistanın dört bir tarafında yaşayan hakların Stockholm’den yükselen dayanışmayı çoşku le karşılayacaklarını dile getiren Demirtaş, “Özellikle de Şengal’de, Ninova’da Ezidi ve Süryani halklarımızın, yine Maxmur’da, Laleş’de direnişte olan halkımız ve halklarımız, Rojava’da direnişte olan halklarımız bu dayanışma ruhunu, sizlerin buradan gönderdiği selamı ruhunda ve yüreğinde hissedecektir” şeklinde konuştu.

Son bir kaç yıl içinde Kürdistan halkının tarihi bir fırsat yakalandığını ve Rojava’da yaşayan hakların kendilerini yönetmeye başladıklarını ancak buna engel olmak isteyen güçlerin IŞİD gibi insanlık düşmanı, hiç bir değer tanımayan, İslamiyetle herhangi bir ilgisi olmayan çeteleri Kürt halkına saldırdıklarını söyledi.

KÜRT PARTİLERİNİN HALKIN BİRLİK İSTEĞİNE CEVAP VERMESİ LAZIM

Kürt halkının bu zorluğun üstesinden geleceğine olan inancını dile getiren Demirtaş, tarihte eğemenlerin pek çok kez Kürt Halkına yönelik saldırılarına tanıklık ettiğini ama her seferinde Kürt halkının el ele vererek, omuz omuza direnerek mücadeleyi kazandığını dile getirdikten sonra şunları söyledi:

“Bugün de o gündür işte. Bugün de bir arada olma günüdür. Özeliklle de ulusal güvenlik açısından. Kürdistan’ın dört parçasında, her bir köşede inanıyorum ki Kürtlerin gönlünde birlik yatıyor. Kürt siyasetlerinin de, Kürt partilerinin de halkın bu isteğine cevap vermesi lazım. Eğer bizler bir arada olup halkımızın meşru savunmasını birlikte yapamazsak, işte Şengal’de olduğu gibi bir halkı kökten yok etmek, soykırımına uğratmak için onlar elinden geleni yapacaklar. Bu büyük yürüyüşte bu salonda olduğu gibi bir arada olmalıyız. Bu mücadeleden kopmadan en yakın zamanda zafere ulaştıracak ruhla mücadeleye devam etmeliyiz. Çünki biz şehitlerimize söz verdik. Değerlerimize söz verdik...”

Konuşması sık sık “Biji Serok Apo” sloganları atılarak karşılık bulan Demirtaş,  kendisinin de yer aldığı DTK-HDP-DBP heyetinin Kürdistan’da bundan bir kaç gün önce Kürt parti ve örgütleri ile gerçekleştirdikleri görüşmeler hakkında bilgi verdi.

HALKLARIN KURTULUŞU İÇİN MODEL ROJAVA DEVRİMİDİR

Kürtlerin bölgede yaşanan gelişmeleri doğru değerlendirdikleri takdirde özgürlüklerine kavuşmalarının her zamankinden daha yakın olduğu değerlendirmesinini yaptıktan sonra, “Özellikle Rojava devrimi inanılmaz bir ruh ve heyecanla, kararlılıkla kendi ayakları üzerinde durmaya devam ediyor. Bütün bölge halkları Rojava’daki devrimi, Rojava’daki aydınlanmayı örnek alarak kurtulacaklardır” dedi.

Ortadoğu’da mezhep savaşları yaşanır ve bu nedenle katliamlar olurken, Rojava’da değişik inanç ve etnik kökenden insanların barış içinde yaşadıklarıı İsveç ve Norveç benzeri güçlü bir demokrasinin inşa edildiğini belirten Demirtaş, “Eğer Ortadoğu Halkları bir arada kurtuluşu hedef olarak görüyorlarsa model Rojava devrimidir” şeklinde konuştu.

BU HALKI ARTIK HİÇ KİMSE DURDURAMAZ

Herkesin başkasının etnik kökenini kabul ederek, birbirinin inançlarına saygı göstererek, kendi kimliğini inkar etmeden, başkasına düşmanlık yapmadan bir arada yaşayabileceğine vurgu yapan Demirtaş, “Zaman düşmanlık zamanı değil. Zaman iletişim zamanıdır. Birlik zamanıdır. Biz Ortadoğu’nun ortasında Rojava’yı inşa edecek gücü ve cesareti bulmuşsak, artık kimse bizi durduramaz. Bu halkı artık hiç kimse durduramaz” diyerek konuşmasını sürdürdü.

“Başkan Apo 14 metre karelik bir hücrede 15 yıldır halkının özgürlüğü için, onurlu bir dava için mücadele ediyor. HPG, YPG, YPJ dağlarda, ovalarda ve meydanlarda bu halkın onuru için mücadele ediyor. Sizler bu desteği sunduğunuz sürece bizler de halkın siyasetçileri olarak başta şehitlerimiz olmak üzere hepinize layık bir mücadele ortaya koymaya devam edeceğiz ve inşallah hep birlikte özgür günlerde, kendi ülkemizde, Amed’in meydanında bunu kutlayacağız” diyen Demirtaş’ın sözlerine Kürdistanlılar zılgıt çekerek ve sloganlar atarak destek verdiler.

ŞENGAL OLMADAN, LALEŞ OLMADAN EZİDİLİK OLMAZ

Ezidilerin Kürdistan’ın değişik yerlerinde mülteci değil Kürt Halkının misafiri olarak kaldıklarını söyleyen Demirtaş, hedeflerinin bir an önce Ezidilerin kendi topraklarına ve vatanlarına dönmelerini sağlamak olduğunu belirttikten sonra, “Şengal olmadan, Laleş olmadan Ezidilik olmaz. Onu yok etmeye çalışıyorlar. Yani Kürtlerin ilk inancını, tarihini, kültürünü, onurunu kırmaya çalışıyorlar. Ezidi kadınları zorla kaçırıp Musul’da köle pazarlarında satıyorlar. Yıl 2014. Köleliği Ezidi halkına, Kürt Halkına dayatıyorlar. Bu hepimiz için onur kırıcıdır. Hepimizin onuruna saldırıdır. Bizler bu onursuzluğu kabul etmeyeceğiz. Her yerde Ezidi halkımıza sahip çıkacağız. O it sürüsünü o topraklardan çıkarana kadar mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ROJAVA’NIN KAZANMASI TÜM KÜRDİSTAN’IN KAZANMASIDIR            

Cezire Kantonu Anayasa Meclisi Siyasi Komitesi Sözcüsü Abdulkarim Omar da, Rojava’da tarihi gelişmeler yaşandığını ve Kürtlerin tarihlerinin yazıldığını beilrttikten sonra Rojava’nın kazanmasının tüm Kürdistan’ın kazanması anlamına geldiğini söyledi.

Suriye yıkıntıya dönüşürken Rojava’da demokratik özerkliğin başarıyla inşa edildiğini, Rojava halkının topraklarını ve kurduğu rejimi kararlıkla savunduğunu söyleyen Omar, Suriye’de değişik etnik köken ve inançtan insanlar birbirleriyle savaşırken, Rojava’da Kürt, Süryani ve Arapların kardeşce bir arada yaşadıkları yeni bir modeli inşa ettiklerini ifade etti.

Omar, Rojava’daki modelin tüm Suriye için model oluşturacağını, yetkilerin merkezde toplandığı bir Suriye değil, merkezi hükümetin yetkilerinin azaltıldığı bir Suriye’den yana olduklarını söyledi.

YPG VE HPG YÜZBİNLERCE EZİDİYİ KURTARDI

Irak’ın ve Suriye’nin bir bölümünü ele geçiren IŞİD çetelerinin Rojava’da büyük bir direnişle karşılaştıklarına ve geri adım atmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Omar, Şengal’de Ezidilere yönelik soykırımın sürmekte olduğunu ve tüm dünyanın olanları izlemekle yetinirken Rojava’daki YPG güçlerinin HPG ile birlikte yüzbinlerce Ezidiyi IŞİD çetelerinin katliamlarından kurtardıklarını ifade etti.

Çok sınırlı olanaklarına ve IŞİD çetelerinin saldırılarına rağmen Ezidileri ülkelerinde misafir ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyleyen Omar, Rojava’daki oluşumu ortadan kaldırmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğine ve Kürt halkının kazanımlarını sonuna kadar direnerek koruyacağına vurgu yaptı.

Omar, tüm Kürt parti ve örgütlerine, tüm Kürtlere birlik ve dayanışma içinde olmaları ve ulusal kongrelerini gerçekleştirmeleri çağrısında bulundu.

Festivale katılan İsveçli siyasi parti temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda Kürt Halkının Kendi kaderini belirleme hakkını savundukları, IŞİD çetelerine karşı direnen Kürt güçleryle dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler. Ezidi ve Kürtlerle dayanışmanın sürdürülmesinin önemine değindiler.

Kongre-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal’ın yanı sıra İsveç siyasi parti ve svil toplumunun temsilcileri, Süryani parti ve örgütlerinin temsilcilerinin de katıldıkları festivalde Hevya Sor Ezidiler için bağış topladı.

Bugün yapılacak parlamento ve belediye seçimlerinde aday olan Kürdistanlılar da sahneye çıkarak kendilerini tanıttılar ve Rojava ve Ezidilerle dayanışma mesajları verdiler. Diasporada politika yapmanın önemine değinen adaylar, Kürdistanlılara seçimlerde sandık başına giderek oylarını kullanmaları çağrısında bulundular.

Kürdistanlılar festivalde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmaları için imza toplamayı sürdürdüler. 1 yıl içinde 50 bin imza toplamayı başaran Salih Gök’ün imzasını aldığı Kürdistanlılar arasında Selahattin Demirtaş, Remzi Kartal ve Abdulkarim Omar de bulunuyordu.

TÜRKİYE IŞİD’E YARDIM ETTİĞİ İÇİN KOALİSYONDA YER ALMAK İSTEMİYOR

Festivalde konuşma yapan konuklardan Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson, ANF’ye yaptığı açıklamada partilerinin geçmişte bu yana terör örgütleri olarak damgalanan parti ve örgütlerin durumlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettiklerini, Güney Kürdistan’da yaşanan son gelişmeler ve PKK’nın Ezidileri kurtarmasından sonra konunun daha güncel hale geldiğini söyledi.

Türkiye’nin geçmişte IŞİD’e yardım ettiği için ABD’nin IŞİD’a karşı oluşturduğu koalisyonda yer almak istemediği değerlendirmesini yaptı.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin örgütlediği festivalde Koma Zagros Folklor Grubu Kürt oyunlarından örnekler sundu.

Kürt sanatçılar Kemale Amed, Kewe, Ayad Hussein, Bangin, Cemile Pire, Dilshad Hawleri ve Gürsel’in söyledikleri şarkı ve türküler eşliğinde Kürdistanlılar ve dostlarının halaylar çektikleri ve sloganlar attıkları festival gecenin geç saatlerine kadar devam etti. 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 18:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER