Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri uyardı: Tedbiri elden bırakmayın

Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Resul Gündoğan, korona virüsü nedeniyle vefat etti. Sivil toplum örgütleri normalleşme süreci ile birlikte artan korona virüsü vakalarına dikkat çekerek vatandaşlara tedbirlere uyma çağrısı yaptı.

Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri uyardı: Tedbiri elden bırakmayın
Korona virüsü tanısı konularak Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Üyesi Resul Gündoğan vefat etti.

Normalleşme ile birlikte korona virüsü vakalarının arttığı Diyarbakır’da, korona virüsü teşhisi konulan DTB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin de (TDİOSB) Başkanı olan Resul Gündoğan, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

‘BİR ŞEYİN YOK’ DENİLDİ

Rahatsızlık belirtilerinin ardından özel bir hastaneye başvuran Gündoğan’a hastane yetkilileri “Bir şeyin yok” diyerek eve gönderdiği öğrenildi.

Resul Gündoğan

Üç gün sonra tekrar fenalaşan Gündoğan, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.  Burada korona virüsü teşhisi konulan Gündoğan, akciğere bağlı solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlandı. Gündoğan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gördüğü bir haftalık tedavi sonuç vermedi. Gündoğan, tedavi gördüğü hastanede öldü.

DTB’DE 4 KİŞİNİN TESTLERİ POZİTİF

Konuya ilişkin DTB internet sayfasında bilgi paylaşan DTB Başkanı Engin Yeşil, Gündoğan’ın dün gece saatlerinde hayatını kaybettiğini ve sabah saatlerinde toprağa verildiğini açıkladı. Yeşil, yaptırdıkları test sonucu, DTB’nin 3 yönetici ve 1 çalışanında virüsün görüldüğünü dikkat çekti.

AK PARTİ’Lİ AKAR HARİTA PAYLAŞTI

AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı ve Bağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Muhammed Dara Akar, kentte son günlerde yaşanan korona virüsü vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, Diyarbakır’ın riskli bölgelerini gösteren haritayı sosyal medya hesabından paylaştı.

.

Akar, paylaşımında “Ey Diyarbakır! Bu gördüğün harita salgın risk haritası. Kırmızı renk yüksek risk demektir. Bayramdan önce her mahallen mavi iken şimdi salgının kırmızısına döndü. Kaderin alacağın tedbirlere bağlı. Yaşamın mavisini mi yoksa ölümün kızılını mı tercih edeceksin. Karar senin” ifadelerini kullandı.
AK Partili Akar’ın paylaştığı haritada, kentin riskli bölgeleri kırmızı renkte gösteriliyor. Haritada koronavirüsün, nüfus yoğunluğunun olduğu merkez Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir bölgelerinde belirgin bir şekilde yayıldığı görülüyor.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN ÇAĞRI

Diyarbakır sivil toplum örgütleri korona virüs vakalarının arması üzerine ortak açıklamada bulundular.

Pandeminin insanların yaşamını olumsuz etkilemeye devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, virüse karşı alına tedbirlerin titizlikle uygulanması gerektiği ifade edildi. Virüs salgınına karşı alınan tedbirlere işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Kentimiz özelinde alınan tedbirlerle hemşerilerimizin can güvenliğinin sağlanması için kamu, özel sektör ve biz sivil toplum, emek-meslek örgütlerinin ortak çalışmaları devam ettirilmektedir. Salgın tehlikesi devam etmektedir. Salgının kontrol altına alındığına dair elimizde hiçbir veri yoktur.  Bulaşıcılığı yüksek, etkili aşısı ve bilinen bir tedavisi olmayan bir salgın etkeni ile karşı karşıyayız. Bu nedenle alınan tedbirler insan sağlığı açısından son derece önemli ve bir o kadar da gereklidir. Ancak alınan bütün tedbirlere rağmen ilimizde salgından kaynaklı vaka sayısı son günlerde olağanüstü artış göstermiştir. Vaka sayısındaki artışın bu hızla devam etmesi durumunda istenmeyen sonuçlara yol açabilecek, kentin sağlık alt yapısının zorlanmasına neden olabilecektir. Salgında başarının yolu bulaşıcılığı-hastalanmayı önlemektir. İnsanların birbirleriyle temas oranlarını azaltarak virüsün hasta kişiden sağlıklı kişiye bulaşmasına engel olmaktır.”

‘TEDBİR ALMAYA DEVAM EDELİM’

Son günlerde artış gösteren vaka sayısına dikkat çekilen açıklamada, vakaların ve can kayıplarının daha da artmaması ve kentin sosyo-ekonomik yaşamının sekteye uğramaması için alınması gereken tedbirlere şöyle sıralandı:
-Kişisel hijyen kurallarına uyalım.
-Bu dönemde hasta kişilerle karşılaşmamıza ve hastalığın yayılmasına neden olacak toplu biraraya gelişlerimizi (ev ziyaretleri, düğün, nişan, mevlit gibi etkinlikleri) erteleyelim.
-Zorunlu haller dışında mümkün olduğunca dışarı çıkmayalım, evlerimizde kalalım,
-İnsanlarla temas ettiğimiz her yerde Ağız ve Burnumuzu kapatacak şekilde Maske takalım,
-Toplu taşıma araçlarına, alış-veriş merkezleri gibi yerlerde fiziksel mesafe kurallarına (En az 2 metre uzaklık) titizlikle uyalım,
-Evimizden çıkmak zorunda kaldığınız her an maskemizi takmayı, ellerimizi sıkça sabunla yıkamayı ihmal etmeyelim.”

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN KURUMLAR

Normalleşme döneminde artan vakalara dikkat çekilen açıklamaya imza atan STK’ların isimleri şöyle: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Diyarbakır Tabipler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, AMED KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği,  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu İşkadınları Derneği, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği, TÜMSİAD Diyarbakır Şubesi, Güneydoğu Tekstil Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği, HAKSİAD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır İş Kadınları Derneği, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği. (DUVAR)


Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2020, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER