Erdoğan: Güvenli bölge konusunda Rusya ile de bir sıkıntımız yok

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak açıklama yapıyor. ABD'nin çekilmesinin ardından Suriye'de güvenli bölge oluşturulması tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, "ABD, güvenli bölge konusunda olumlu yaklaşımını bize ifade etti. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok. Zira, güvenlik bölgesi terörden arındırılmış bir bölge hassasiyetidir" dedi.

Erdoğan: Güvenli bölge konusunda Rusya ile de bir sıkıntımız yok
Rusya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. Kremlin Sarayı’nda yaklaşık 2 saat süren ikili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Putin ve Erdoğan, ortak basın toplantısı düzenliyor.

‘ŞAM’I KÜRTLERLE DİYALOĞA TEŞVİK EDİYORUZ’

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Putin, Suriye’deki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Putin, “Rusya ve Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumu net. 2254 numaralı BMGK kararına göre siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği prensibine de sadık kalma ilkesine bağlıyız” dedi.

ABD’nin Suriye’den çekilmesi kararının Suriye’yi nasıl etkileyeceğini de görüştüklerini aktaran Putin, “Bu bölge Kürtlerin kontrolünde Bu bağlamda Şam’ın Kürtlerin temsilcileriyle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Diyalog Suriye toplumunda birlik ve uzlaşma sağlayacaktır” diye konuştu.

‘SURİYE’DE TÜRKİYE-RUSYA İŞBİRLİĞİ MİHENK TAŞIDIR’

“Türkiye ile Rusya arasında yoğun bir işbirliği var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyetinin de değerlendirildiğini söyledi. Vize muafiyeti sağlanması gerektiğini belirten Erdoğan, Muafiyetle ilişkilerimizin eriştiği noktanın bir gereği olarak halklarımızın kaynaşmasını çok daha güçlendirecektir” dedi.

İdlib mutabakatı ve Suriye’deki gelişmeleri görüştüklerini kaydeden Erdoğan, “Türkiye ve Rusya işbirliği Suriye’nin barış, güvenlik ve istikrarı açısından bir mihenk taşıdır. Rus dostlarımızla koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız. ABD’nin çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edeceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir. Başta DEAŞ olmak üzere YPG/PYD gibi terör örgütlerine karşı bunların temizlenmesi görevimizi özellikle ifade ettim” şeklinde konuştu.

İran’ın da katılımıyla üçlü bir zirve yapılacağını dile getiren Erdoğan, “Astana formatındaki görüşmeleri sürdüreceğiz. Önümüzdeki ay Sayın Ruhani’nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya’da gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin çekilmesinin ardından Suriye’de güvenli bölge oluşturulması tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, “ABD, güvenli bölge konusunda olumlu yaklaşımını bize ifade etti. Bu konuyla ilgili olarak bizim Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok. Zira, güvenlik bölgesi terörden arındırılmış bir bölge hassasiyetidir. Bundan sonra da bu alanlar konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız” yanıtını verdi.

Aynı soruya Putin ise “Türk dostlarımızın menfaatlerine saygı duyuyoruz. Suriye-Arap hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti 1998 sözleşmesi var. Eminim ki bu birçok hususu kapatan bir temeldir. Bu konuları ayrıntılı bir şekilde konuştuk” şeklinde cevap verdi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2019, 16:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER