'İttifak'ta Celal Doğan yeniden masada'

Yerel seçim hazırlıklarını sürdüren CHP’de kritik haftaya girildi. İYİ Parti ile görüşmeler bu hafta tamamlanarak ittifak protokolü kamuoyuna açıklanacak. 27 Ocak’ta yapılacak PM toplantısı için de adaylar konuşulmaya başlandı. İstanbul’da CHP'nin güçlü olduğu 4-5 ilçede kadın adayların ismi konuşuluyor. Ordu'da her partinin kendi adayını göstermesi eğilimi ortaya çıkarken Gaziantep'te Celal Doğan ismi tekrar masada...

'İttifak'ta Celal Doğan yeniden masada'
CHP aday belirleme sürecinde kritik haftaya girdi. Yaklaşık 2.5 aydır İYİ Parti ile yapılan görüşmelerin sonunda varılan uzlaşma, bir mutabakat metni ile kamuoyuna duyurulacak. 27 Ocak’ta yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında da aralarında İzmir’in olduğu CHP’nin yönettiği belediyelerin adayları açıklanacak. İstanbul ilçelerinde en az 4-5 kadın aday gösterilmesi bekleniyor.

CHP ile İYİ Parti arasında 13 Kasım’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesiyle başlayan yerel seçimde işbirliği arayışında sona gelindi. 2.5 ay süren görüşmelerde 23 büyükşehir belediyesi, yaklaşık 20 il belediyesi ve ilçeleri masaya yatırıldı. Gaziantep, Ordu, Etimesgut ve Bodrum gibi sınırlı sayıda il ve ilçe dışında mutabakata varıldı. Bu seçim bölgeleri ile ilgili de 1-2 gün içinde görüşmelerin tamamlanması bekleniyor.

GAZİANTEP’TE İŞBİRLİĞİNDEN VAZGEÇİLEBİLİR

Edinilen bilgiye göre Bodrum konusunda İYİ Parti’nin, “Aday İYİ Partili olsun, CHP listesinden gösterilsin” önerisi hâlâ masada. CHP bu teklifi kabul etmezse iki parti de kendi adayını gösterecek. Ordu’da da işbirliği arayışından vazgeçilip her partinin kendi adayını gösterme olasılığı arttı.

Görüşmelerin en başında İYİ Parti’ye bırakılan Gaziantep ise yerelden gelen Celal Doğan önerisi nedeniyle yeniden masada. CHP’nin sıcak baktığı, İYİ Parti’nin ise kesinlikle kabul etmediği bu öneriyi hayata geçirmenin tek yolu Gaziantep’teki işbirliğinin sonlandırılması görünüyor. Eğer bu yönde bir karar alınırsa her parti kendi adayını çıkaracağı için Celal Doğan da CHP adayı olabilecek. Ancak bu konuda da henüz karar verilmedi.

Görüşmelerde en krizli ilçenin Etimesgut olduğu ifade ediliyor. Her iki parti de bu ilçede kendi adayını göstermek istiyor. Eğer burada da anlaşma sağlanamazsa iki parti de kendi adayını gösterecek.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ 27 OCAK’TAN ÖNCE AÇIKLANACAK

Görüşmeleri sürdüren yetkililer söz konusu il ve ilçelerde anlaşma olmaması durumunda bunun bütün işbirliği sürecini etkilemeyeceği görüşünde. İki partinin bu konularla ilgili kendi içinde son değerlendirmeleri yaptıktan sonra 27 Ocak’tan önce CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in görüşerek süreci nihayetlendirmesi bekleniyor.

Bir yetkili CHP PM toplantısı öncesi yapılacak bu görüşme sonrası işbirliği yapılan il ve ilçeleri gösteren bir ittifak protokolü metninin imzalanarak kamuoyuna ilan edileceğini söyledi.

İSTANBUL’DA 4-5 KADIN ADAY

İttifak görüşmelerini tamamlayan CHP bir yandan da hafta sonu yapılacak kritik Parti Meclisi toplantısına hazırlanıyor. Bugüne kadar 6 kez toplanan Parti Meclisi’nin 7’nci toplantısında, yönetimi CHP’de olan ve çok sayıda kişinin yarıştığı başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak üzere İzmir ve İstanbul ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre İstanbul’da CHP’nin güçlü olduğu ilçelerde en az 4-5 kadın belediye başkan adayının gösterilmesi hedefleniyor. Kadın belediye başkan adayı gösterileceği konuşulan ilçeler Şişli, Beşiktaş, Avcılar ve Beyoğlu olarak sıralanıyor. Çok sayıda aday adayının bulunduğu Kadıköy Belediye Başkanı’nın ise yerini koruyacağı belirtiliyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2019, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER