Erdoğan: Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Yakında reform paketlerimizin felsefesini, amaçlarını, hedeflerini ve faaliyet başlıklarını içeren kapsamlı çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir" dedi. Erdoğan, yüz yüze eğitime köy okullarında 15 Şubat'ta, diğer okullarda ise 1 Mart'ta başlanacağını açıkladı.

Erdoğan: Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.    

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.

Erdoğan basın toplantısında reform hazırlıklarından bahsederek "Her kim 'bu ülkede yeni reforma ihtiyaç yoktur' derse o kişi Türkiye'den de dünyadan da toplumdan da bihaberdir. Belki de şimdi Türkiye’nin tekrar yeni bir Anayasa’yı tartışmasının vakti gelmiştir" ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Anayasa'nın halkın temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, "Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni Anayasa için harekete geçebiliriz" dedi.

Hukuk ve ekonomideki reform hazırlıklarına ilişkin olarak ise Erdoğan, "Hem kendi içimizdeki kurullarımızda hem de Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla değerlendirip nihai aşamaya getireceğiz" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

KÖKLÜ REFORMLAR ARTIK ERTELENEMEZ: Bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmiyor, geleceğin büyük ve güçlü Türkiye’sini inşa etmek için her alada yoğun hazırlıklar yürütüyoruz. Ülkemizin son 18 yılının en büyük özelliği demokraside ve ekonomide kesintisiz bir reform gündemine sahip olmasıdır.

Geldiğimiz noktada yeni ve köklü reformların artık ertelenemez olduğunu gördük. Bu çerçevede hukuki ve ekonomik reform paketlerinin hazırlıklarını zaten bir süre önce zaten başlatmıştık. Adalet Bakanlığımız hukuki reformlar, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ekonomik reformlarla ilgili teknik çalışmaları hamdolsun belirli bir seviyeye getirdi. Bu reform paketleri çalışılırken dünyada ve ülkemizdeki gelişmelerin detaylı bir analizinin yanında ilgili tüm bakanlıklarımızla, kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldı. Hazırlık çalışmalarında ortaya konan tespitler ve teknikler çerçevesinde her kesimin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak taslaklar ortaya çıktı. Şimdi bu taslakları hem kendi içimizdeki kurullarımızda hem de Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla değerlendirip nihai aşamaya getireceğiz.

ANLAYIŞ BİRLİĞİNE VARIRSAK HAREKETE GEÇERİZ: Belki de şimdi Türkiye’nin tekrar yeni bir Anayasa’yı tartışmasının vakti gelmiştir. Anayasa çalışması, öyle gizli saklı mafillerde, terör örgütüyle irtibatlı kesimlerin gölgesinde, ülkesiyle zihni ve kalbi bağlantısı kopuk isimlerle yürütülebilecek bir iş değildir. Bu çalışmanın, milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni Anayasa için harekete geçebiliriz.

SALGININ YARATTIĞI KRİZ ÇOK BÜYÜK: Korona virüsü salgını tüm dünyada üretimi, tüketimi, ticareti, yatırımları, turizmi, sosyal hayatı derinden etkileyen sorunlara yol açtı. Hasarın boyutunu gösteren çok çarpıcı bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Yapılan son tahminlere göre 2020 yılında küresel ekonominin yüzde 3,5, gelişmiş ülkelerin yüzde 4,9, Avro bölgesinin yüzde 7,2 gelişmekte olan ülkelerin yüzde 2,5 oranında küçülmesi bekleniyor. Görmeye alışık olmadığımız bu oranlar yaşanan krizin ne kadar büyük olduğunu işaret ediyor. Bu denli ekonomik küçülme işsizlik demektir. 2020 yılında çoğu da gençlerden ve kadınlardan oluşan 225 milyon iş kaybı yaşandı. Sadece bunların ekonomik değeri 4 trilyon dolara yakın. Böylesine zorlu bir küresel konjonktürün Türkiye'yi olumsuz etkilememesi mümkün değildir fakat bizi diğer ülkelerden ayıran avantajlarımız var.

YALAN YANLIŞ HABERLER: Ekonomiyi canlandırmak ve istihdamı korumak için geliştirdiğimiz bir dizi tedbiri kararlılıkla uyguladık. Bay Kemal, öyle danışıklı dövüşle, öyle gidip de çöp konteynerlerinin içerisinden aldatmak suretiyle vatandaşlarımızı ‘işte bak, aç, açık, sefil’ yalan yanlış haberlerle, spekülasyonlarla sen bu milleti aldatamayacaksın.

YÜZ YÜZE EĞİTİM: 15 Şubat'ta köy okullarında eğitim ve öğretimin başlamasını kararlaştırdık. Ancak vaka sayısının artması durumunda tekrar bu eğitime ara verilebilecek. 1 Mart'tan itibaren il bazında vaka durumuna bakılarak eğitim ve öğretime geçilmesine karar verdik. 8 ve 12'nci sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart'ta başlaması için hazırlıklara başlanacak.

Vakaların belirli sayısının altına düşmesiyle esnafımıza yönelik kısıtlamaların kademeli gevşetilmesi takvimini başlatmayı planlıyoruz. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER