Erdoğan'dan Mazlum Kobani açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SDG'li Mazlum Kobani hakkında kırmızı bülten olduğunu belirtti ve ABD'den iadesinin isteneceğini söyledi.

Erdoğan'dan Mazlum Kobani açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber canlı yayınına katıldı.


ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Kobani’yle (Ferhat Abdi Şahin) görüşmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef ABD’li yetkililer, senatörler görüşme yapıyorlar. Kapınızı açıyorsunuz, teröristlerle masaya oturuyorsunuz. Bir taraftan teröre karşı mücadeleyi konuşuyoruz bir taraftan onların gönderdiği mektupları kendi mektuplarınıza ek yapıp bize gönderiyorsunuz. Bunları Trump’ın kendisine bizzat anlattık. Bunları Trump’ın kendisine bizzat anlattık. ‘Biz size kırgınız, bir teröristle mektup alışverişinde bulunuyorsunuz ve kendi mektubunuza ek yapıp bize gönderiyorsunuz’ dedim. Hiçbir şey diyemedi. ‘Zaman zaman görüşme yapıyoruz’ dedi” ifadelerini kullandı.

Mazlum Kobani hakkında kırmızı bülten kararı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mazlum denilen terörist kırmızı bültenle aranıyor. ABD’nin bu adamı bize teslim etmesi lazım. Bugün Adalet Bakanıma da söyledim, onlar da bu adamı isteyecekler. Böyle bir çalışmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

‘AYN EL ARAB’A ABD’LİLER GİRMEYİN, RUSLAR GİRİN DİYOR’

Rusya’yla Suriye konusundaki anlaşmayı hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Buraları 1 hafta süre ile Rusya ile yaptığımız anlaşma gereği Kamışlı hariç Rusya rejim güçleriyle terör örgütünden temizleyecek. ABD’liler temizlediklerine dair yazılı olarak bize sözünü verdiler. Tel Rıfat’taki teröristlerin de Ruslar ve rejim güçleri tarafından boşaltılmasını 10 maddelik metinde sözünü aldık. Biz şu anda 1 haftalık süreci bekliyoruz. 150 saatten sonraki süreç müşterek devriye güçlerimizin bu bölgede gezeceği dönemdir. Ondan sonra her iki tarafta da batıda da doğuda da devriye yapacağız. Ayn El Arab’da (Kobani) ABD’liler diyor buraya girmeyin, Ruslar da diyor ki girin. Biz gelişmelere göre kararımızı vereceğiz.”

‘TRUMP, BENİMLE OLAN MÜNASEBETLERİNDE SAMİMİ’

ABD Başkanı Trump’ın daveti üzerine 13 Kasım’da ABD’ye gideceğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Sayın Trump benimle olan münasebetlerinde samimi. Bugüne kadar mümkün olduğunca dürüst davrandı. Teröristin ona gönderdiği mektubu bana göndermesi. Bu tavrını kınadım. Ayın 13’ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmeleri yapacağız. Bu mektubu da yanımızda kendisine göstereceğiz. Ben bir teröristle masaya oturmam. Herhangi bir terör örgütünü aracı olarak asla kabul etmem. O zaman ‘Pence ve Pompeo’yu gönderiyorum’ dedi. Bu heyet geldi, görüştük. Türkiye Cumhuriyeti Devleti asla terör örgütü ile masaya oturacak kadar alçalmamıştır. 13’ünde ABD seyahatini gerçekleştireceğiz. Birçok konuda görüşeceğiz. Şu anda yaptırımların kaldırıldığını, kalktığını Sayın Trump açıkladı. 13’ünde Amerika’ya gitmemize mani bir hal kalmadı.” (Kaynak: TRT Haber)

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2019, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER