Fransa Cumhurbaşkanı: Kürtlerin kaygılarını dikkate alıyoruz

Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) ile 15 yerel ve ulusal örgütten oluşan CNSK adına 22 Ocak günü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a bir mektup gönderildi.

Fransa Cumhurbaşkanı: Kürtlerin kaygılarını dikkate alıyoruz
 Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'de Kürtlerin maruz kaldığı uygulamalar ve Paris katliamına ilişkin FEYKA ve Kürdistan ile Ulsal Dayanışma Koordinasyonu (CNSK) tarafından gönderilen mektuba verdiği yanıtta, "dile getirilen kaygıları dikkate aldığını" söyledi ve Türkiye'deki çözüm sürecini selamladı.


Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) ile 15 yerel ve ulusal örgütten oluşan CNSK adına 22 Ocak günü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a bir mektup gönderildi.

Hollande'ın 27-28 Ocak tarihlerindeki Türkiye ziyareti öncesi gönderilen Komünist Partili Marsilya Belediyesi Meclis üyesi Joël Dutto imzalı mektupta,  Türkiye cezaevlerindeki binlerce siyasi tutsağın durumuna dikkat çekilirken, ziyarette Kürtlerin kendi kimliğine saygı gösterilmesi talebinin görmezden gelinmemesi istendi.

Kürtlerin uluslararası toplumdan "tanınma" beklediğinin ifade edildiği mektupta, "Eğer dilerseniz, bizim ülkemiz bu sıfatla Kürt sorununun siyasi ve barışçıl çözümü için büyük rol oynayabilir" denildi.  Fransa ile Türkiye arasındaki polisiye ve adli işbirliğinin de hatırlatıldığı mektupta, 9 Ocak 2013'te Paris'te üç Kürt kadın devrimcinin hayatını kaybettiği katliama dikkat çekiliyordu.

Bu mektuba cevabın 11 Şubat günü geldiği öğrenildi. Hollande kabine şefi aracılığı ile mektuba verdiği yanıtta,  dile getirilen kaygıların dikkate alındığını ifade etti.

Paris'te 11 Ocak'ta onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş, Cumhurbaşkanı ve hükümete yapılan çağrılar ve Hollande'ın Türkiye ziyareti ardından gelen bu en üst düzeydeki yanıtta şu ifadeler yer aldı:

"Sayın François Hollande size özenle yanıt vermemi ve dile getirdiğiniz kaygılara gösterdiği tüm dikkati konusunda sizi temin etmemi istedi.

Fransa,  Türk makamlarının Kürt sorununa ilişkin angaje olduğu görüşme sürecini selamlamakla birlikte, Türkiye'de demokrasi ve insan hakları alanındaki en yüksek normlara saygı konusunda da son derece ihtiyatlı olmaya devam ediyor."

Mektupta çok sayıda çaba harcandığı ifade edilirken, 16 Ekim 2013'te yayınlanan Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporuna işaret ederek, etnik veya dini aidiyeti ne olursa olsun tüm vatandaşların yararına özgürlüklerin güçlendirilmesi ve hukuk devletinin sağlamlaştırılması için gösterilen çabalardan bahsedildi.

SORUŞTURMA İLK SONUÇLARINI VERDİ

Mektupta, devamla şu ifadeler yer aldı:  "İnanın ki Fransa, bahsettiğiniz vakalarda zan altında kalan yasamanın daha etkili bir şekilde ifade ve toplanma özgürlüğünü koruması amacıyla açık hale getirilmesini Türkiye'den talep etmeye devam edecektir.

Paris'te 2013'te üç Kürt kadın militan cinayeti ile ilgili ise bildiğiniz gibi bir soruşturma yürütülüyor. (Bu soruşturma) ilk sonuçlarını verdi."

Mektupta Paris katliamı soruşturmasına ilişkin başka detay verilmedi.  François Hollande'ın yanıtı ayrıca Paris katliamına ilişkin ortaya çıkan yeni belgelerin sonrasına denk geldi. Ortaya çıkan bir ses kaydı ve yazılı bir belge, katliamın sorumlusu olarak Ankara'nın merkezini işaret ediyor. 12 Ocak'ta internet ortamına düşen Ömer Güney'e ait ses kaydında, katil zanlısı Güney MİT üyeleri olduğu belirtilen kişilerle bir görüşme sırasında cinayet planlarını anlatıyordu. İki gün sonra, 14 Ocak'ta MİT'in doğruluğunu reddetmediği bir belge ortaya çıktı. MİT yetkililerinin imzasının bulunduğu belgede,  Sakine Cansız'ın ortadan kaldırılması için 6 bin euro ödeme yapıldığı kaydediliyordu.  

Fransız M6info sitesi ses kayıtlarının 22 Ocak günü sorgu yargıcı tarafından katil zanlısı Ömer Güney'e sorulduğunu duyurmuştu. Siteye göre soruşturmacılar açısından sesin Güney'e ait olduğu konusunda hiçbir şüphe bulunmuyor.

KÜRTLER SOMUT JESTLER BEKLİYOR

Ancak Kürt diasporası, Fransa'dan Paris katliamı ve Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda somut jestler bekliyor. Hollande, Ankara ziyareti sırasında kamuoyu önünde Kürt sorununa ilişkin herhangi bir ifade kullanmamıştı.

29 Ocak günü Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye ziyaretini tamamladığı sıralarda,  Paris Katliamı Fransız Parlamentosu'nun da gündemine gelmişti. Ekoloji/Yeşiller grubu EELV vekili Sergio Coronado, 9 Ocak 2013'te üç Kürt kadın devrimcinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin İçişleri Bakanı Manuel Valls'a sorular yönelterek, üç kadın devrimcinin ailelerinin neden halen resmi olarak Fransız makamlarınca kabul edilmediğini sormuştu.  

Kürt-Breton Dostluk Derneği Başkanı André Métayer, Hollande'ın mektubuna ilişkin yaptığı değerlendirmede "Elysee Sarayı aileleri kabul etmekle ancak katiller ve bu emri verenlere diplomatik anlamda güçlü bir mesaj gönderebilir" dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER