HDP bayramlaşma görüşmelerini açıkladı

CHP, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi ile bayramlaşma görüşmeleri yapan HDP'den açıklama geldi: "Partiler rakiptir, düşman değildir ama maalesef bayramda bile mesafe konuluyor."

HDP bayramlaşma görüşmelerini açıkladı
HDP, Bayramın ikinci günü CHP, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’yle online bayramlaşma gerçekleştirdi. HDP heyetinde Parti Sözcüsü Ebru Günay ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu yer alırken, CHP heyetinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, PM üyeleri Deniz Demir, Pınar Uzun, Ahmet Hakan Uyanık, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Çalışma ve Sosyal Hizmet Politikaları Başkanı Seren Yıldız Öztürk, Parti Yönetim Kurulu (PYK) üyesi Burçak Başbuğ Erkan; DEVA Partisi heyetinde, Genel Başkan Yardımcıları Sanem Oktar, İdris Şahin, Ali Rıza Babaoğlan; Saadet Partisi heyetinde ise Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mahmut Arıkan ve Bülent Kaya yer aldı.

CHP ile yapılan bayramlaşmada HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, “Yüzyüze birbirimize temas ederek daha gerçek bir bayramı kutlayacağımız günlere vesile olmasını dilerim. Maalesef online bayramlaşmak zorunda kalıyoruz, toplumumuzun bütününün yaptığı gibi. Umarım daha iyi bir bayram olur. Bu bayramın hepimize sağlık, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum” dedi. Daha sonra konuşan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da, CHP kurultayını ve yeni seçilen CHP yönetimini kutladı. Katırcıoğlu, “Memlekete partinize de yeni kadronuzun ve fikirlerinizin katkıda bulunacağına inanıyorum. Önemsediğimiz bir süreci böylece geçirmiş olduk” diye konuştu.

‘PARTİLER RAKİPTİR, DÜŞMAN DEĞİLDİR’

HDP tarafından görüşmelere dair yapılan açıklamaya göre partilerin demokrasilerde rakip olduklarının altını çizen Katırcıoğlu, “farklı fikirleri vardır farklı programları vardır, toplumu ikna edip, iktidara gelmek isterler; fakat partiler birbirinin düşmanı değillerdir. Maalesef bizde Türkiye demokrasisi öyle bir yere evriliyor ki bayramlaşma gibi bir meselede dahi birbirine mesafe koymayı tercih eden bir anlayış ortaya çıkmaya başladı. Bu tabii çok üzücü bir durum. Umuyorum ki demokrasiden yana olan güçlerin önümüzdeki dönemde birlikte ortak çaba içine girecekler ve umuyorum bu tabloyu bu resmi değiştireceğiz diye düşünüyorum. Hepinizin, teşkilatınızın bayramını kutluyorum” dedi.

CHP: BAYRAM KARDEŞLİKTİR 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ise pandemi döneminde online bir şekilde bayramlaşmak durumda kaldıklarını belirterek, “umarız bundan sonraki bayramlar gerçek bayramlar olacaktır” dedi. Karabayık, “Bayramlar birliktelik, beraberliktir, kardeşliktir. Bu bayram birbirimizden uzak kaldı bütün vatandaşlarımız ama pandemi süreci birliğin, beraberliğin, dayanışmanın biraz daha ön planda olması gerektiğini ortaya çıkardı. Bir takım temellerin neler olması gerektiğini; sevginin, saygının, birlikteliğin önemini bir kez daha bize hatırlattı” şeklinde konuştu.

GELECEK PARTİSİ: KONUŞAMADIĞIMIZDA PROBLEMLER AĞIRLAŞIYOR

Gelecek Partisi ile yapılan bayramlaşmada da birlik vurgusu ön plana çıktı. Burada konuşan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, siyasi partiler arasındaki geleneksel bayramlaşmaya dikkat çekerek, “Bütün partilerden randevu talep ettik ancak, AKP-MHP randevu talebimize cevap vermediler” diye konuştu. Özdağ, bayramların küskünlüklerin ve dargınlıkların ortadan kalktığı insanların barıştığı günler olduğunu belirterek, “Kendi içlerinde muhasebe yaptıkları dönemlerdir. Ben daha önce AKP Genel Başkan Yardımcısı iken HDP’ye randevu veriliyordu, bayramlaşma yapılıyordu. Bir heyetinizi de ben karşılamıştım. Memleket meselelerini konuşarak çözebileceğimizi dile getirmiştik. Konuşamadığımız için sustuğumuz için Türkiye’nin problemlerini ağır görüyoruz” şeklinde konuştu. Özdağ, Ayasofya daveti konusunda iktidarın muhalefet partilerini ötekileştirdiğini belirterek, “Bir yandan ümmet diyorsunuz, milletin birlik ve beraberliği diyorsunuz ama öncelikle kendi ülkenizde insanları kutuplaştırıyorsunuz. Partileri dost ve düşman olarak tasnif ediyorsunuz” diye konuştu. Özdağ, siyasi partilere de, “Hepimizin daha fazla konuşmaya daha fazla tartışmaya ülke bütünlüğü içinde birbirimizi anlamaya ve de özgürlüklerin alanını genişletmeye ihtiyacı var” diye konuştu.

Ebru Günay ise Pervin Buldan ve Mithat Sancar başta olmak üzere HDP adına Gelecek Partisi’nin bayramını kutladı. Günay, “Siyasetin ve toplumun çok kutuplaştırıldığı zamanlardan geçiyoruz. Barış ve huzur için rolün düştüğünü, daha çok ortaklaşmaya bir arada mücadele etmeye ihtiyaç duyduğumuz zamanlardan geçiyoruz ki, bayramın buna vesile olmasını diliyoruz. Toplumun dini duygularının istismar edilmediği, ayrımcılığın bu kadar had safhada olmadığı zamanlara vesile olması dileğiyle bayramı kutluyoruz” dedi.

DEVA: HERKESİN ÖZGÜR OLDUĞU BAYRAMLAR DİLİYORUZ

Deva Partisi bayramlaşmada da HDP heyeti “ortak mücadele, özgür bir gelecek” vurgusunda bulundu. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise, Türkiye halklarının bayramını kutladığını belirterek, “bu ülke vatandaşlarının tenceresinde dertler pişmesin ortak paydada barış tesis edilsin, 83 milyonun 780 bin km vatan toprağının her karışında ortak hak sahipliği ile birlikte özgürce yaşadığı, kardeşçe bir iklimin tesis edildiği nice bayramlar diliyorum” dedi.

SAADET: MUHALEFET KUŞATICI DİLE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ise bayramların yeni bir sayfa açılan dönemler olduğunu belirterek, “Umarız siyaset de böyle olur. Uzun zamandır çatışmacı, kimlikçi, kutuplar arası bir siyaset güdülüyordu. Son zamanlarda sevinerek görüyoruz biraz daha çok muhalefet de yer alan partiler bu sorumluluğa öncülük etti. Siyaseti bu çatışmacı, kimlikçi, kutuplaştırıcı dilden çıkarıp kuşatıcı bir dil kullanmak muhalefete nasip oldu. Normalde bu iktidar partilerinin arzulaması gereken bir durum olmasına rağmen bunu iktidar yapmadığı için bunu muhalefet yerine getiriyor. Ülkemizin demokrasi, hak ve özgürlükleriyle ilgili ciddi sorunları var. Bunların farkındayız ama bu sorunları gidermenin yolu da birbirimizle diyalog içerisinde olmak ve mümkün olduğu kadar azami ortak noktalarımızı artırıp ortak mücadele etmesinden geçiyor” şeklinde konuştu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2020, 12:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER