HDP kayyumlar için araştırma komisyonu kurulmasını istedi

HDP'li Demirel, Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelere kayyum atanmasında yaşanan sorunların incelenmesi için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

HDP kayyumlar için araştırma komisyonu kurulmasını istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, 674 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyelere kayyum atanmasında yaşanan yönetsel ve temsili sorunların incelenmesi için Meclis bünyesinde araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Türkiye’de yerel yönetimlerin yetkilerinin sürekli olarak tırpanlandığı ve sahip oldukları imkanların ellerinden alındığını belirten Demirel, AK Parti iktidarının yerel yönetimler üzerindeki baskısını ülkedeki istikrarsızlık sürecinde daha da genişletmeye çalıştığını ifade etti.

Herhangi bir yolsuzluk kaydına dahi rastlanmayan birçok DBP’li belediyenin özgürce çalışamaz hale getirildiğini belirten Demirel, “Bu sürece halk tarafından irade olarak seçilen onlarca belediye başkanının ve yüzlerce meclis üyesinin gözaltına alınıp tutuklanması da eşlik etmiştir” dedi.

“Bölge halkının iradesine saldırıdır”

Bölge halkının kendi iradelerine karşı saldırı olarak yorumladığı bu uygulamaların ayrışma ve çatışma zeminini güçlendirdiğinin defalarca dile getirildiğini belirten Demirel, buna karşın 1 Eylül tarihinde OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile bu algının daha da pekiştirildiği bir döneme girildiğini belirtti.

Söz konusu KHK’nın sadece seçmen iradesine değil, Meclisin iradesine karşı da yapılan bir saldırı olduğunu kaydeden Demirel, “Özellikle DBP belediyelerine kayyum atanması sürecinde izlenen yöntemler Kürt halkı nezdinde şimdiye kadar yerleşmiş olan ayrımcılık ve baskı üreten devlet algısını daha da pekiştirmiştir” dedi.

“İlk hedef Kürtçe tabelalar”

Kayyumların ilk hedefinin Kürtçe tabelalar olduğunu ifade eden Demirel, “Yine belediye binalarına güvenlik güçlerince dev bayraklar asılması sanki düşman kalesi işgal edilmiş algısını yaratmaktadır” dedi.

Demirel, belediyelerde Anayasa’nın ve uluslararası hukukun hiçe sayılması sonucunu doğuran atamalarının incelenmesi ve yerel yönetimlerde yeniden demokrasiye dönülmesi için atılması gereken adımların incelenmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2016, 16:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER