HDP'nin hedefi 100 milletvekili

Cumhurbaşkanı adayı olarak eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı belirleyen HDP seçimlere nasıl bakıyor? HDP'li Garo Paylan ile Meral Danış Beştaş anlattı...

HDP'nin hedefi 100 milletvekili
24 Haziran seçimleri için Kasım 2016’dan beri cezaevinde bulunan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı cumhurbaşkanı adayı gösterme kararı alan HDP’de hazırlıklar sürüyor. Partinin seçim hazırlıklarını Deutsche Welle Türkçe’ye anlatan HDP’li Meral Danış Beştaş bütün Kürtleri sandığa götüreceklerini söylerken, Garo Paylan da 100 vekili hedeflediklerini söyledi.


Paylan, “Hedefimiz parlamentoya 100 vekille girmek. Çok büyük engellerle karşılaşmazsak baraj sorunumuz olmayacak ve parlamentoda anahtar parti olacağız” dedi. CHP’yi işaret eden Paylan,“Seçim öncesi bir işbirliği geliştiremezsek, parlamentoda da olmaz. Bu da Erdoğan’a yarar. Muhalefet bizimle konuşmayarak Erdoğan’a çalışıyor” diye konuştu.

‘KÜRTLER SANDIĞA BÜYÜK ÖFKEYLE GİDECEK’

Beştaş ise “Kürtler bu seçimde sandığa büyük bir öfkeyle gidecekler ve AKP’nin yalan, haksız politikalarını sandığa gömecekler” dedi. “Biz bütün Türkiye yurttaşlarının oylarına talibiz. Alevi, Kürt, kadın, çocuk, muhafazakar, sol herkes ama herkes bu ülkede haksızlığa uğradı. Haksızlıkları anlatmak için Türkiye genelinde seçilmiş belediyelere kayyumların atanmasının bile yeterli” diye konuşan Beştaş, “Yerel yönetimler diktatorya kıskacına alındı. Demokrasi ve özgürlükler gasp edildi. HDP’de seçim stratejisinde her zamanki gibi demokrasi ve özgürlük vurgusu yapacak. Türkiye’yi kaostan ve ekonomik çöküntüden kurtarmak gerekiyor” mesajını verdi.

‘MAĞDURİYET SİYASETİ YAPMAYACAĞIZ’

Beştaş’a göre milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçiminin birlikte yapılacağı 24 Haziran’da Kürt seçmenler arasında büyük ayrım gözlenmeyecek. Beştaş, “Muhafazakar, sol ya da dindar. Böyle bir ayrım olmadan Kürtlerin AKP’nin yalan siyasetine direnişine şahit olacağız. HDP, Türkiye’de sadece Kürtlerin değil tüm özgürlük arayışçılarının en net adresi olacak” dedi. “Kürtler politize bir halk ve biz de mağduriyet siyaseti yapmayacağız” çıkışında bulunan Beştaş, HDP’nin yüzde 10 barajı konusunda da sıkıntı yaşamayacağını düşünüyor.

CHP’nin yüzde 10 seçim barajını sıfırlamak için yürüttüğü görüşmelerde HDP’nin dışarıda tutulmasının, parlamentodaki işbirliğini sıkıntıya sokacağını söyleyen Beştaş, “Muhalefetin bir bütün olarak parlamentoya yansıması çok önemli. Siz, bütün farklı kesimler parlamentoya girsin isterken, baraj görüşmelerinde HDP’yi dışlarsanız, seçmen sizi bir şekilde cezalandırır. CHP’nin bunu görmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘HDP REKOR OY ALACAK’

Peki araştırmacılar ne düşünüyor? PİAR Araştırma Şirketi’nin yöneticisi stratejist Kadir Atalay’a göre Demirtaş’ın adaylığı Kürt oylarını baraj üzerinde tutacak, HDP tabanının sandığa gitme oranını artıracak. “Hatta HDP rekor düzeyde oy toplayacak” diyen Atalay, Demirtaş’ın adaylığının cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasını da kolaylaştıracağını öngörüyor. 8-10 milyon bandında bir Kürt seçmen olduğunu belirten Atalay’a göre, bu seçmenler cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda da muhalefetin Erdoğan karşısında yarıştıracağı oyu destekleyecek. Atalay “Ancak, hiç istemeyecekleri bir aday olursa Kürt seçmenler sandığa gitmez. Ama şu da unutulmamalı ki, Erdoğan karşıtlığı her şeyden ve herkesten daha güçlü olduğu için en nihayetinde sandıktan kaçmayacak Kürt seçmen” tespitinde bulundu.

HDP’nin, CHP’nin yürüttüğü ve milletvekili seçiminde yüzde 10 barajını kaldırmayı hedefleyen ittifakta yer almaması halinde Kürt seçmenin güçlü bir şekilde partisini korumak içgüdüsüyle hareket edeceğini anlatan Atalay, “İttifak görüşmelerinden HDP’yi dışlamak da CHP için tarihi bir hata olur. Bu seçimde muhalif seçmenler Erdoğan karşıtlığında birleşmek istiyor, muhalefet liderlerinin bunun önünü açması gerekiyor” yorumu yaptı. (Deutsche Welle Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2018, 18:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER