'İmralı'daki koşullarla ilgili değişiklik süreci rahatlatır'

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, hükümetin seçim öncesi İmralı'daki koşullarla ilgili ciddi bir değişiklik yapabileceğini ve bunun süreci rahatlatacağını belirtti.

'İmralı'daki koşullarla ilgili değişiklik süreci rahatlatır'
BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, hükümetin seçim öncesi İmralı'daki koşullarla ilgili ciddi bir değişiklik yapabileceğini ve bunun süreci rahatlatacağını belirtti. Demirtaş, 'yol temizliği' için de hükümete tutuklu milletvekilleri, KCK tutukluları, seçim barajı gibi sorunları bir an önce çözmeyi önerdi. Yerel seçimlerde etki alanı itibarıyla yüzde 80'lik bir artış beklediklerini ifade eden Demirtaş, Cemaat-AKP arasındaki gerilime de değinerek, "Bu kavgada biz 'AKP yanlısı' bir tutum içinde olmadık. Cemaat medyasını izliyoruz; büyük bir haksızlık yapılıyor" dedi.


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçime kadar "çözüm süreci"yle ilgili negatif ya da pozitif anlamda olağanüstü gelişmeler beklemediklerini belirterek, "Seçim dönemi herkes seçimle uğraşacak ama seçim sonrası artık tekrar sürecin pratik adımlarına geri dönülecek. Hükümet seçim öncesi İmralı'da koşullarla ilgili ciddi bir değişiklik yapabilir, bu mümkündür ve iyi olur. Süreci rahatlatacak şey budur. Seçim öncesi PKK'nin yeni bir karar alacağını zannetmiyorum. Cemil Bayık'ta bahara kadar bekleyecekleri yönünde açıklama yaptı. Seçimden sonra da herkes değerlendirmesini yapacaktır" dedi. 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'te gazetecilerle bir araya gelerek gündemdeki konuları değerlendirdi. Amed'de ön seçimin yapıldığını hatırlatarak, Fırat Anlı'nın da eş başkan olacağının sinyalini veren Demirtaş, "Neden hep aynı isimler belediye başkanı veya başka görevlerde bulunuyor" şeklindeki soruyu, "Biz Diyarbakır'da 15 yıldır belediye yönetiyoruz. Osman Bey devam edemeyeceği için deneyimli birinin olmasını tercih ettik. Gültan Hanım geçmişte belediyecilik de yaptı. Hem onu biliyor hem milletvekilliğini biliyor. Diyarbakır gibi önemli bir yerde devam etmesi ondan uygun görüldü" diye yanıtladı.

Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk'ün Mardin adaylığının gündemde olduğunu, ancak bu konuda henüz tartışmaların bitirilmediğini belirterek, adayların önümüzdeki hafta başından itibaren peyderpey açıklanacağını ifade etti. Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ise kişisel olarak siyasete devam etmesini istediğini kaydetti.
 
'MUHALEFET SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İ DESTEKLEMELİ'

Demirtaş, HDP'nin çalışmalarına ve ittifak tartışmalarına ilişkin, ne kendilerinden ne de CHP'den bir resmi temas işaretinin olduğunu belirtirken, 'oyların bölüneceği' iddiaları hakkında, "Hangi oylar bölünecek? Belki AKP'nin oylarını böleceğiz. Sırrı Süreyya Önder tek aday olarak çıkarsa kazanma şansı çok yüksek. Sırrı Bey'i desteklesinler. Muhalefet tek partide birleşmek istiyorsa o aday Sırrı Süreyya olmalı" dedi.

Demirtaş, "Bizim HDP dışında bir çalışmamız yok, İstanbul için. HDP de henüz adayını kesinleştirmiş değil. Alt düzey temas da olmadı. Resmi olarak biz kimseyi görüşme için görevlendirmedik. CHP ile bir diyalog veya ittifak zemini aramayacağız. HDP yönetimi kendi kararlarını alıyor. HDP ile görüşmek isteyen varsa onlar buna açık ama birileri ile ittifak görüşmek için bir şey yapmayacaklar. Merkezi düzeyde asla böyle bir görüşmemiz ve anlayışımız olmayacak. HDP ve BDP adayları her yerde çıkacak. Ama CHP dahil olmak üzere yerelde bir aday için ortaklık önerirlerse, ona bakacağız. Yerelde böyle bir çalışma olacak. Batıdaki birçok yerde böyle tartışmalar olabilir. Bu sadece CHP için değil. ÖDP var mesela. HDP içinde olmayan partiler, dernekler var. Alevi örgütleri var" diye konuştu.

'YÜZDE 80'LİK BİR ARTIŞ BEKLİYORUZ'

'Seçimlerde büyük bir gönüllüler ordusu oluştuğunu' ifade eden Demirtaş, BDP'nin profesyonel şirketlerle çalışmadığına vurgu yaparak, Edirne'den Hakkari'ye kadar her yerde kadın ve gençlerin şimdiye kadar girdikleri seçimlerden çok daha etkili çalışma örgütü kuracaklarını kaydetti. Köyleri, mezraları da sürekli gezeceklerini söyleyen Demirtaş, medyadan AKP kadar yararlanamayacakları için birebir çalışmayı daha uygun bulduklarını; milletvekilleri ve eş başkanlar dahil olmak üzere ev ev dolaşacaklarını söyledi. 

BDP'nin 22 belde belediyesinin yasa ile birlikte kapandığına ve sayısal olarak seçimlerde belediyelerin düşebileceğine, buna rağmen etki alanı olarak yüzde 80'lik bir artış beklediklerine işaret eden Demirtaş, şu anda yüz belediyeleri olduğunu, etki alanı itibarıyla bunu artıracaklarını ifade etti. BDP'nin etkili olduğu yerlerde BDP olarak seçime girileceğini, Mersin ve Konya'da da yine BDP'nin seçime gireceğini açıklayan Demirtaş, Konya'da ilçe bazında, İstanbul'da da yine yine iki ilçede belediye kazanacaklarını vurguladı. HDP'nin ilk defa seçime gireceğini, belediye kazanmaktan ziyade bir sonraki seçime temsiliyet düzeyini yakalayacak bir potansiyel ile katılmasını hedeflediklerini, ittifaklar olması durumunda ise bazı sürpriz yerlerde seçimin kazanılabileceğini belirtti. 

'SEÇİM ÖNCESİ İMRALI'DAKİ KOŞULLAR DEĞİŞTİRİLEBİLİR'

Demirtaş, devletin, şimdiye kadar oy konusunda sürekli baskı uyguladığını ancak sonuç alamadığını ifade ederek, "PKK'liler sandık başında seçimi etkileyecek" yönündeki haberlere ise tepki gösterdi:

"Çekilmeye ilişkin şu andaki rakamı bilmiyorum. Çekilme durdu ancak birçok bölgede çekilme olmuştu. Bildiğimiz kadarıyla Karadeniz ve Amanoslar'da hiç yok. Dersim ve Amed'den büyük oranda çekildiler. Geri kalanlar da bildiğimiz kadarıyla bir yere toplandılar. Ateşkes durumundalar."

Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili "Seçime kadar süreçle ilgili negatif ya da pozitif anlamda olağanüstü gelişmeler beklemiyoruz. Seçim dönemi, herkes seçimle uğraşacak ama seçim sonrası artık tekrar sürecin pratik adımlarına geri dönülecek" yorumunda bulundu.

Seçim öncesi İmralı'daki koşullarda değişiklik yapılabileceğini ise şöyle dile getirdi: "Hükümet seçim öncesi İmralı'da koşullarla ilgili ciddi bir değişiklik yapabilir, bu mümkündür ve iyi olur. Süreci rahatlatacak şey budur. Seçim öncesi PKK'nin yeni bir karar alacağını zannetmiyorum. Cemil Bayık da bahara kadar bekleyecekleri yönünde açıklama yaptı. Seçimden sonra da herkes değerlendirmesini yapacaktır. O güne kadar olağanüstü değişiklik beklemiyoruz."

İMRALI'YA GİDİŞ İÇİN BEKLENİYOR

Demirtaş, İmralı Adası'nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılacak görüşmeyi aynı heyetin yapacağını; görüşme için Cuma gününe kadar beklediklerini bildirdi.

YOL TEMİZLİĞİ

Yeni anayasa tartışmalarını da değerlendiren Demirtaş, bu arayışın son bulmadığını; 'çözümün anayasasız olmayacağını' kaydetti. 'Yol temizliğini' önemsediklerini söyleyen Demirtaş, tutuklu milletvekilleri, KCK tutukluları, seçim barajı gibi sorunların bir an önce halledilmesini önerdi. "Paketi seçim öncesine getirecekler gibi. Biz bunları dahil etmeye çalışacağız. Paket seçim sonrasına kalırsa hükümet daha geniş bir paket hazırlamak zorunda kalacak" diyen Demirtaş, AKP hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki "dershane gerilimi" üzerine şunları ifade etti: 

'CEMAAT-AKP KAVGASINI BİZİM ÜZERİMİZDEN YÜRÜTMEK VİCDANSIZLIK'

"Bizim Cemaat ile alıp veremediğimiz ya da bir düşmanlığımız yok. Ama son bir haftadır bizim üzerimizden yapılan yayınlar bizi çok incitiyor. Bu kavgada biz 'AKP yanlısı' bir tutum içinde olmadık. Cemaat medyasını izliyoruz; büyük bir haksızlık yapılıyor.  Ben Hoca Efendinin bunlardan ne kadar haberi var, bilmiyorum ama onun cemaati adına ne kadar vicdansızlıklar yapılıyor. Rantlar, komplolar. Şu an durum cemaat anlayışını çok aşan, üstü konulmamış bir siyasi parti, yapıdır. Devlet içinde devlet gibi davranıyor ve hedefe de bizi koymuş. Yarın öbür gün AKP ile anlaşabilirler. Oslo'ya bağlıyorlar. Bu mantıklı değil ki. 100 yıllık sorunu çözmek isteyen insanlar işi gücü bırakıp bunu mu konuşacaklar? Cemaat bizi bu şekilde göstermek ile çözüm sürecinin muhataplarından birini işlevsiz kılıyor ve kötü gösteriyor. Biz bugüne kadar hiçbir yerde cemaate ilişkin özel bir politika yürütmedik. Muhalefetimizi AKP'ye yaptık. Ama onlar el ele olduğu için kendi üstlerine almışlarsa bilmiyorum."

Demirtaş, "Ben milletvekilliğini bırakmak istiyorum siyaseti değil" diyerek, "Benim Diyarbakır Belediyesi ile ilgili bir beklentim veya tartışmam olmadı. Tartışmalar ters yansıtıldı. Tatlı bir gerilimdi. İkinci dönemimiz olduğu için kendi işleyişimiz gereği bırakmak istiyoruz. Nadir yerlerde istisna uyguladık. Milletvekilliği son dönem olsun istiyorum" şeklinde konuştu.

BAYRAK OLAYI

BDP Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi'nde yaşanan bayrak olayı üzerine de soruları yanıtlayan Demirtaş, "Ben il binasında beklerken haber geldi ve hemen geçtik. Birkaç kişi yapmış. Kim olduğunu arkadaşlar bilmiyorlar. İlginç olan salonun dışındaki bir bayrak direğidir. Dışarıda binlerce polis var. Onlarca polis kamerası var her tarafı çekiyorlar ama o bayrağı indireni polis bulmuyor. Gençliğimizin veya partimizin böyle bir yaklaşımı yok. Başbakan çıkmış suçlamaya çalışıyor. Provokatör olduğu çok nettir" diye konuştu. / anf

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2013, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER