Kaşıkçı'nın eski patronu: ABD'yle aramız bozulmasın

Öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın geçmişte danışmanlığını yaptığı Suudi prensi Türki El Faysal: ABD ile ilişkilerimiz bu nedenle bozulmamalı. Suudi Arabistan şeytanlaştırılıyor.

Kaşıkçı'nın eski patronu: ABD'yle aramız bozulmasın
Ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın bir zamanlar danışmanlık yaptığı Suudi kraliyet ailesi mensubu Prens Türki bin Faysal, cinayet nedeniyle ABD ile ilişkilerinin bozulmaması gerektiğini söyledi. Faysal, “ABD-Suudi Arabistan ilişkileri başarısız olmasına izin verilemeyecek kadar önemlidir” dedi.

Geçmişte Suudi Arabistan’ın istihbarat şefliğinin yanı sıra ABD ve İngiltere büyükelçiliklerini yürütmüş bir isim olan Faysal, bu dönemde Kaşıkçı’dan danışmanlık alıyordu. ABD-Arap ilişkileri üzerine çalışan Ulusal Konsey isimli düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada ise Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti nedeniyle ABD’de ‘şeytanlaştırıldığını’ söyledi.

Faysal, “ABD ile stratejik ilişkilerimize değer veriyoruz ve bunu sürdürmeyi umuyoruz. Umarız ABD de buna karşılık verir” dedi.


İki ülkenin 70 yıldan eskiye dayanan ilişkilerinin bir dizi krizi atlattığını söyleyen Faysal, “Bu ilişki bugünlerde yine tehdit altında. Kaşıkçı’nın trajik biçimde ve haksız yere öldürülmesi, bugün Suudi Arabistan’a yönelik geçmiştekine benzer saldırının ve şeytanlaştırmanın teması. Bunların yoğunluğu da geçmişteki kadar haksız. İlişkileri bu meseleye bağlamak sağlıklı değil” ifadelerini kullandı.

Faysal, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayetinin sorumlularını ve ‘kanunu uygulamakta başarısız olan kişileri’ adalet önüne çıkarma vaadini yineledi.

Suudi Arabistan, ABD’deki Donald Trump yönetiminin İran’ı düşman sayan Ortadoğu doktrininde İsrail’le birlikte en yakın müttefiki. İki ülkenin petrol, silah satışı ve ticaret alanında da derin ilişkileri bulunuyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2018, 16:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER