Kavala ve Demirtaş'ı ziyaret eden Çakırözer: Yargı paketinden önce AİHM kararlarını uygulayın

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Selçuk Kozağaçlı’yı ziyaret etti. Çakırözer, “Kavala ve Demirtaş hakkında AİHM kararları derhal uygulanmalı" dedi.

Kavala ve Demirtaş'ı ziyaret eden Çakırözer: Yargı paketinden önce AİHM kararlarını uygulayın

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Edirne Cezaevi’nde tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş ile Silivri Cezaevi’nde tutuklu Anadolu Kültür A.Ş kurucusu Osman Kavala ve Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı’yı ziyaret etti.

KAVALA’YA KİLİT ÜSTÜNE KİLİT

Çakırözer Kavala ziyaretiyle ilgili, “Osman Kavala 1313 gündür Silivri Cezaevi’nde. Bir beraat, iki tahliye ve AİHM kararına rağmen hala içeride. AİHM ‘Tutukluluğu hak ihlalidir’ diyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyor ama siyasetin gölgesindeki yargı Kavala’ya zindanda kilit üstüne kilit vuruyor” değerlendirmesi yaptı.

DEMİRTAŞ KARARLARINA DİRENMEK YENİ HUKUKSUZLUK

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın da 1671 gündür içeride olduğunu belirten Çakırözer, “AİHM hakkında iki önemli karar verdi. Hem ilgili daire hem de Mahkeme Genel Kurulu tutuklanmasında hak ihlali olduğunu ve derhal serbest bırakılmasını istedi. Ama ısrarla içeride tutuluyor. Davalarında siyasi ifadeleri, açıklamaları dışında tek bir delil yok. Onu AİHM kararlarına rağmen zindanda tutmak da ayrı bir hukuksuzluktur” dedi.

KOZAĞAÇLI DOSYASI DA AİHM’DE

Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın da yaklaşık 5 yıldır tutuklu olduğunu belirten Çakırözer, “Tahliye ediliyor aynı gün yakalama kararı çıkıyor. Gidip teslim olmasına rağmen ‘kaçma şüphesi var’ diye aylardır tutuklu. Tutukluluğunun tam beşinci yılında yargıç önüne çıkacak. Bu uzun tutukluluğa da AİHM ‘hak ihlali’ diyecek. Her AİHM kararı Türkiye’nin demokrasi karnesini zayıflatıyor” değerlendirmesinde bulundu.

'YENİ PAKETE DEĞİL, YASALARA UYUMA İHTİYAÇ VAR'

İktidarın TBMM’ye yeni bir yargı paketi sunma hazırlıklarına dikkat çeken Çakırözer, “Her yeni paket için aynı şey söyleniyor: ‘Artık kimse düşüncesi, ifadesi, yazısı nedeniyle tutuklanmayacak!’ Ama her seferinde cezaevleri ifadeleri nedeniyle yargılanan yüzlerce siyasi tutukluyla doluyor. Yargıda yeni pakete değil, Anayasaya, yasalara tam uyuma ihtiyaç var. Yeni anayasadan, yargı paketinden, İnsan Hakları Eylem Planı’ndan bahsedenler öncelikle tarafı olduğumuz AİHM kararlarına tam uyum sağlamalıdır. Kavala, Demirtaş ve tüm düşünce suçluları bir an önce özgürlüklerine kavuşmalıdır. Onların zindanda tutulduğu her gün yeni bir hak ihlalidir. AYM’nin basın ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan kararlarına uyun. Yasalara uymayan bir iktidar, AYM ve AİHM kararlarına uymayan bir yargı varken, hangi paket gelse hiçbir anlamı yok” dedi. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER