Kemal Kılıçdaroğlu: Anayasa çok açık, seçim ertelenemez

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, depremin ardından başlayan seçim tarihinin ertelenmesi tartışmasıyla ilgili, "Anayasa çok açık, seçim ertelenemez. Ivedilikle seçim tarihinin belirlenmeli" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: Anayasa çok açık, seçim ertelenemez

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat günü meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından mayıs ayında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi tartışmalarıyla ilgili gazeteci Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı.

"Anayasa çok açık. Ancak savaş halinde seçim ertelenebiliyor. Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez" diyen Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse Anayasanın, yasaların dışında gerekçeler uydurarak kendisine özgü bir hukuk normu oluşturamaz. Anayasa var. 'Türkiye hukuk devletidir' diyorsak yapılamaz" diye konuştu. 

'KABİLE DEVLETLERİNDE BİLE BU OLMAZ'

Kılıçdaroğlu, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç'ın seçimlerin bir defaya mahsus ivedilikle ertelenmesi gerektiğine yönelik açıklaması için, "Ne demek bir defaya mahsus? Bu ifade 'bir kişiye bir sefere özgü bir hukuk normu oluşturalım' demektir. Demokrasilerde böyle bir anlayış yoktur. Kabile devletlerinde bile bu olmaz. Kaldı ki Anayasa hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar gayet açıktır. Yine Anayasada, hiç kimseye, sınıfa, zümreye imtiyaz tanınamaz diye bir madde de var" dedi.

'SEÇİMDEN KAÇMANIN KİMSEYE YARARI YOK'

Kılıçdaroğlu, "Seçimin ertelenmesi taleplerinin altında seçimden kaçma iradesi var. Ancak bu iradeyi YSK üzerinden hayata geçirmek yani kendi çıkarlarına göre bir defaya mahsus özel kararlar aldırmak istiyorlar. Sayın Arınç’ın açıklaması bunu gösteriyor. Tekrar ediyorum; kimseye özgü hukuk normu oluşturulamaz. Yapılması gereken, ister erken seçim olarak 14 Mayıs, ister zamanında 18 Haziran olsun, ivedilikle seçim tarihinin belirlenmesidir. Seçimden kaçmanın hiç kimseye bir yararı yoktur. Ancak zararını tüm ülke çekecektir" diye konuştu. / GAZETE DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER