Mariupol'da ikinci ateşkes denemesi

Mariupol Valiliği, özel araçlarıyla şehirden çıkmak isteyenlerin tahliye otobüslerini takip etmelerini ve araçlarına olabildiğince insan almalarını istedi. Ukrayna'da şu ana kadar 1,5 milyondan fazla mülteci kişi mülteci durumuna düştü.

Mariupol'da ikinci ateşkes denemesi

Ukrayna'nın Rusya tarafından kuşatılan Mariupol şehrinde bugün bir kez daha ateşkes ilan edildi.

Dün ilan edilen ateşkesin Rusya’nın saldırıları nedeniyle durdurulduğunun açıklanmasının ardından sivillerin tahliyesini içeren yeni bir plan devreye sokuldu.

Yerel saatle 10.00-21.00 arasında ateşkes ilan edildi. Sivillerin tahliyesine belirlenen rota üzerinden yerel saatle 12.00’da başlanacak.

Haberi ise Ukrayna’nın Mariupol Şehir Valiliği duyurdu. Valilik Telegram kanalından, "Bugün saat 12.00’den itibaren kentte sivil nüfusun tahliyesi başlıyor. İnsani yardım koridoru olarak Mariupol, Portovskoe, Manguş, Respublika, Rozovka, Bilmak, Pologi, Orehov ve Zaporojiye güzergahı seçildi" açıklaması yaptı.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ile iş birliğinde yapılacak tahliyelerin belediye otobüsleri ile şehrin üç noktasından gerçekleştirileceği kaydedilen açıklamada, "Özel araçlarıyla şehirden ayrılmak isteyenler tahliye konvoyunu arkadan takip edebilir. Sahiplerinden araçlarını mümkün olduğunca insanlarla doldurmasını rica edeceğiz." İfadeleri yer aldı.

Görüşmelerde üçüncü tur yarın

Öte yandan Rusya ve Ukrayna heyetleri 3. tur müzakereler için Pazartesi günü (yarın) bir araya gelecek. Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi.

1,5 milyondan fazla mülteci

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de, Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

Grandi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 24 Şubat'tan bu yana yerinden edilen sivillere ilişkin bilgi verdi.

10 gün içinde Ukrayna'dan 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini belirten Grandi, "Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en hızlı büyüyen mülteci krizi." ifadesini kullandı.

BM verilerine göre, Ukraynalı mültecilerin yarısından fazlası Polonya'ya geçti. Polonya'yı sırasıyla Macaristan, Moldova, Slovakya, Romanya ve diğer Avrupa ülkeleri takip ediyor.

BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu.  / Bianet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER