Neçirvan Barzani Ankara'da

Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakanlığı konutunda Davutoğlu, Enerji Bakanı Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşüyor.

Neçirvan Barzani Ankara'da
 Neçirvan Barzani Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine, Irak'ta yaşanan krizden çıkış yolunu görüşmek için geldi. Saat 09.00 civarında Dışişleri Bakanlığı konutuna gelen Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşüyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani de saat 10.15'te Dışişleri Konutu'na geldi. 

Erdoğan ile Barzani görüşmesinin de 11.00'de Başbakanlık Resmi Konutu'nda olması bekleniyor. 

Barzani daha önce yaptığı bir açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunu çok değerli bulduklarını ifade etmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ülkede yaşananların ardından "Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi" demiş ancak 'bağımsızlık' kelimesini kullanmamaya özen göstermişti.

Irak’ın artık bir arada kalabilmesinin güç olduğunu söyleyen Barzani, “Çünkü şu an tecrübe ettiğimiz şey bize bu şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. Bugünkü Irak, bildiğimiz ve yaşadığımız iki hafta önceki Irak’tan artık farklı” dedi.

Ülkede yaşanan son gelişmeler ve ABD yönetiminin çağrıları üzerine yeni bir geçiş hükümeti kurulması sürecinin başlaması bekleniyor.

Ancak Irak Başbakanı Nuri Maliki devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ulusal uzlaşı hükümeti arayışlarının anayasaya aykırı olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

IŞİD'in ilerleyişi

Ülkede uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

(IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili olan örgüt son olarak ülkenin en büyük ikinci kenti Musul ve Tikrit'in yanı sıra Anbar eyaletindeki bazı kasabalar ve Suriye sınırındaki önemli bölgelerde kontrolü ele aldı. / Al Jazeera 

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2014, 16:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER