Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye oldu

Anayasa Mahkemesi'nin HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki 'hak ihlali' kararı yerel mahkemeye gönderildi. Yerel mahkeme tahliye kararı verdi. Kararın ardından Gergerlioğlu tahliye edildi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye oldu

Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülerek cezaevine konulan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun cezasının infazının durdurulmasını içeren hak ihlali kararını Kocaeli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bunun üzerine mahkeme oybirliğiyle tahliye kararı verdi. Gergerlioğlu'nun akşam saatlerinde tahliye edildi. 

Oğlu Salih Gergerlioğlu, sosyal medya hesabından, "Sonunda karar savcılığa gönderilmiş. Bugün bırakırlar artık... Babamı almaya gidiyoruuumm" mesajı paylaştı.

Daha sonra babasıyla fotoğrafını paylaşan Salih Gergerlioğlu, "Artık özgür :)" ifadesini kullandı.

Cezaevinden çıktıktan sonra Twitter hesabından paylaşım yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Nerede kalmıştık? :)" dedi. 

GERGERLİOĞLU: DİRENE DİREN KAZANDIK

Cezaevi önünde açıklama yapmasına izin verilmeyen Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Gergerlioğlu, "Ben nerede kalmıştık diyorum. Kaldığımız yer burasıydı, Berxwedan jiyan e diyorduk. Bizim yaşamımız direniştir arkadaşlar. Yaşamak direnmektir bunu dedik. Yaşasın hakların kardeşliği dedik. Biji biratiya gelan dedik. Ben Meclis'ten böyle çıktım, böyle de gireceğim" diye konuştu.

"Biz sonuçta haklıyız, güçlüyüz, kazanacağız dedik Meclis'ten çıkarken. Bizi o zaman çok zayıf görüyorlardı" diyen Gergerlioğlu, "Ezdik gitti, attık cezaevine, bitirdik işini gücünü diyorlardı. Ama ben iki şeye güveniyordum. Birincisi hukuken çok haklıydık. İkincisi kamuoyu vicdanı bizim yanımızdaydı. İstedikleri kadar zulmetsinler, istedikleri kadar güçleri olsun biz bundan dolayı çok güçlüydük. Ve direne direne kazandık arkadaşlar" ifadelerini kullandı.

'BU BİZİM DEĞİL HALKIN ZAFERİDİR'

Cezaevine götürülürken söylediklerini hatırlatan Gergerlioğlu, "Ben darp edilerek evimden çıkartılırken son cümlem şuydu: Bu hikaye burada bitmez. Bu halk boyun eğmez, diz çökmez, bu hikaye burada bitmez dedik. Ben en başta bu zaferi halkımıza armağan ediyorum. Ben evet direndim ama bizimle birlikte partimiz, kamuoyu, KHK platformları tüm duyarlı insanlar direndi. Bu bizim değil halkın zaferidir" dedi.

Daha önce kamu görevinden ihraç edildiğini söyleyen Gergerlioğlu, "Çok büyük bir mağduriyet yaşatıldı. Benim şahsımda yüzbinlere yaşatılıyor. 5 yıl önce ben barış istedim diye terörist ilan edilerek, 27 yıllık kamu doktorluğundan ihraç edilmiş bir insanım. Ve ardından yargısal süreçler başladı. İnanılmaz bir hukuksuz karar verildi. Ardından istinaf, ardından Yargıtay'da bir adalet gelebilir dedik, orada da 1'e karşı 4 oyla karar onandı. 5 yıldır mağdur ediliyorum. Benim gibi yüzbinlerce insan mağdur ediliyor" şeklinde konuştu.

Gergerlioğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

ANAYASA MAHKEMESİ ÇOK NET BİR KARAR VERDİ: Hukuksuzluk had safhada. Ben yerel mahkemede, istinafta, Yargıtay'da mağdur edileyim ardından hızlıca bu kadar Meclis'te okunsun, ondan sonra son sığınacağımız yer Anayasa Mahkemesi ve o da ne kadar net, kesin bir karar verdi.

O YARGI SÜREÇLERİNİN UTANMASI LAZIM: Anayasa Mahkemesi'ne çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok hızlı bir süreç işletti. Karar oybirliğiyle alındı. O yargı süreçlerinin utanması lazım. Ve bizim gibi yüzbinlerce insan var. Ben barış istedim diye ihraç ediliyorum. Yetmiyor halkın vekili olarak buraya geliyorum sonrasında yine bu yargı oyunları devam ediyor, vekilliğimiz düşürülüyor, zindana atılıyoruz. Ama boyun eğmiyoruz, diz çökmüyoruz.

TÜM ARKADAŞLARIMIZ ÇIKACAK: Bugün halkın yüzü gülsün, halkın buna ihtiyacım var. Ben zindandayken en çok halkı düşündüm. Halkın bu kadar içinin kararmasını kabul edemedim. Tüm arkadaşlarımız da çıkacaklar. Leyla Güven, Musa Farisoğulları onlar da büyük bir zulme uğradılar. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ başkanlarımız ve diğer birçok vekilimiz sağ olsunlar, onlar ilk haftasında beni aradılar, kart gönderdiler, bana ellerini uzattılar.

DİMDİK GİRİYORUM DİMDİK ÇIKACAĞIM DEDİM: İçeride biz çok üzücü hadiseler duyduk. Deniz Poyraz kardeşimizi katlettiler. Büyük üzüntüler yaşadık; umutlarımız, hayallerimiz dibe vuracak gibi oldu ama hayır dedik, haklıyız sonunda mutlaka başaracağız dedik. Hep bu ruhla yaşadık. Ben başta da söyledim, dimdik giriyorum dimdik de çıkacağım.

BİZE GERİ ADIM ATTIRAMAZLAR: Bizi tuş etmek istiyorlardı ama başaramadılar. Moralimiz dimdik ayaktaydı. Zindanlardaki birçok arkadaşımızla mektuplaştık. Meclis'i takip ettik. Ben vekilliğimin bitmediğini düşündüm. Hiçbir şeyden kopmadık ve ürettim. Bize geri adım attıramazlar.

İNSAN HAKLARI HERKES İÇİNDİR: Gayet iyi bir şekilde çıktık. Evet 3 ay zulmettiler, boş yere yatırdılar. Hem mesleğimden ihraç ediyorlar hem 5 yıldır yargı sürecinin mağduru yapıyorlar. Meclis'ten atıyorlar, sahte videolarla birtakım oyunlar çeviriyorlar, karakollarda 2-3 saat pijamayla bekletiyorlar. Yolda giderken darp ediyor, hakaret ediyorlar. Evimden alırken ayakkabımı giymeye çalışırken giydirmeden ite kaka asansöre alıyorlar, polis yakama sarıldı, küfürler ediyor, polis arabasına bindik küfürler hakaretler... Böyle bir süreç içinde dedik ki insan hakları herkes içindir.

AK PARTİ'NİN YOK ETTİĞİ HUKUK GERİ GELECEK: Ben arabada polislere hukuki süreçleri işleteceğim dediğim zaman, bizi tehdit mi ediyorsun dediler. Ben de evet hukukla tehdit ediyorum. Çünkü AK Parti iktidarının yok ettiği hukuk mutlaka geri gelecektir.

BİZİM ÇIKMAMIZ ARKADAŞLARIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN HABERCİSİ: Bu kazancımız halkın kazancıdır, demokrasinin, Anayasa'nın kazancıdır. 6 gün de fazladan yatırdılar, bu akşam anca çıkabildik arkadaşlarımızın baskılarından sonra. Bilsinler ki biz çıktık, bizim çıkmamız arkadaşlarımızın özgürlüğünün habercisidir.

Anayasa Mahkemesi (AYM), hakkında verilen 2.5 yıllık hapis cezasının onanmasının ardından milletvekilliği düşürülerek cezaevine giren HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun başvurusunu 1 Temmuz’da karara bağladı. AYM, Gergerlioğlu’nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine hükmetti. Kararın üzerinden beş gün geçtiği halde Gergerlioğlu cezaevinde tutuldu. Avukatı Bişar Alınak, AYM’nin ihlal yönünde verdiği kararın gerekçesinin hem avukatları olarak kendilerine hem de yerel mahkemeye tebliğ edilmediğini belirtmişti.

MAHKEMENİN KARARI

Kocaeli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin oy birliğiyle aldığı kararda şöyle denildi:

"Mahkememizin yukarıda numarası belirtilen dosyasının incelenmesinde; sanık Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkında Mahkememizin 21/02/2018 tarih, 2017/490 esas, 2018/80 karar sayılı ilamı ile verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmediğildiği verilen kararın temyiz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 28/01/2021 tarih, 2020/835 esas, 2021/398 karar sayılı ilamı ile onanması üzerine infaz için Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği, Hükümlü Ömer Faruk GERGERLİOĞU müdafii Av. Cahit ÇİFTÇİ tarafından verilen dilekçe ile infazın durdurulması talebinde bulunulmuş, ayrıca Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Bölümler Başraportörlüğü'nün 06/07/2021 tarih 2019/10634 sayılı yazısı ekindeki Anayasa Mahkemesinin 01/07/2021 tarih 2019/10634 sayılı kararı ile Anayasanın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine, Anayasanın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve kararın bir örneğinin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ile yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesine (E.2017/490, K.2018/80) gönderilmesine dair karar verildiği anlaşılmakla, Hükümlü müdafinin infazın durdurulması talebinin kabulüne karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. 

Hükümlü Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkındaki mahkememizin 21/02/2018 tarih, 2017/490 esas, 2018/80 karar sayılı ilamın İNFAZININ DURDURULMASINA,

İnfaz evraklarının Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığından bila infaz iadesinin istenilmesine,

Kararın bir örneğinin talepte bulunan hükümlü müdafi Av. Cahit ÇİFTÇİ'ye TEBLİĞİNE,

Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesine itirazı kabil olmak üzere oybirliği ile karar verildi.

NE OLMUŞTU?

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016'da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "örgüt propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Gergerlioğlu'na verilen ceza Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmasının ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Kararı protesto eden Gergerlioğlu, Meclis’te “Adalet Nöbeti”  eylemi başlattı. Eyleminin 5’inci gününde gözaltına alınan Gergerlioğlu aynı gün serbest bırakılmasının üzerinden 11 gün geçtikten sonra tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. Gergerlioğlu 2 Mart 2021 tarihinden beri Sincan Cezaevinde tutuklu bulunuyor. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER