Özhaseki: Planlama yetkisi belediyelerde olur; ama bu layüsel değildir

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, muhalefetin, belediyelerin yetkilerinin sınırlandırılacağı eleştirilerine yol açan, yerel yönetimler yasa teklifi hazırlığıyla ilgili konuştu. Uzun yıllar belediye başkanlığı yapan bir kişi olarak belediyelerin görevlerinin merkezde toplanmasına prensip olarak karşı olduğunu belirten Özhaseki "Planlama yetkisi prensip olarak belediye meclislerinde olur. Ama bu layüsel değildir, bir yere hesap verilemez anlamına asla gelmez. Kanuna, hukuka uygunluğu bir üst kurum denetler" dedi.

Özhaseki: Planlama yetkisi belediyelerde olur; ama bu layüsel değildir
CHP’nin, aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu birçok büyükşehir belediyesini kazanmasının ardından gündeme gelen yerel yönetimler yasasında kapsamlı değişiklik 2020 yılına kaldı. Ancak imar ve planlamadan belediye başkanlarının özlük haklarına uzanan önemli değişiklikler içeren çalışmadaki imar düzenlemesinin bu tekliften önce, tapu kanunu teklifi içinde Meclis’e sunulması bekleniyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, söz konusu düzenleme ile parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatının engelleneceğini söyledi.

Muhalefetin belediye başkanlarının yetkilerinin sınırlandırılacağı endişelerine yol açan yerel yönetimler yasa teklifi taslağı üzerinde çalışma devam ediyor. Çalışmayı yürüten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki, “Üzerinde çok çalıştık ama yapabilirsek mutabakatla, konsensusla çıkarma çabamız var” dedi. Teklifi çıkarmak için acele etmediklerini diğer partilerle de temaslar kurduklarını anlatan Özhaseki, “Bu düzenleme nihayetinde akşamdan sabaha karar verilip çıkarılacak, 3 gün sonra da yeniden değiştirilecek bir düzenleme değil. Bu iş şehirlerin kaderini ilgilendiriyor. Üzerinde çokça tartışılması lazım” dedi.

TEKLİF OCAK AYINDA GETİRİLECEK

AK Parti tarafından hazırlanan teklifin 2019 yılı sonunda Meclis’e sunulması bekleniyordu. Ancak bütçe mesaisine başlayan Meclis’in gündeminde teklife zaman kalmadı. Meclis’in aralık ayı çalışma takviminin dolu olduğuna dikkat çeken Özhaseki de, “Büyük ihtimalle ocak ayında getirmiş oluruz. Bu arada kendi içimizde de çalışmaya devam ediyoruz. Herkesin katkısı olsun. Beraber çıkaralım istiyoruz” dedi.

‘BELEDİYE YETKİSİNİN MERKEZE ALINMASINA PRENSİPTE KARŞIYIM, AMA…’

AK Parti’nin hazırladığı yasa teklifiyle ilgili, muhalefet partilerince “yerel yönetimlerin yetkileri sınırlandırılacak, yerelin yetkisi bakanlığa verilecek” endişeleri dile getirildi. Özhaseki, bu eleştirilerin hatırlatılması üzerine, yetki paylaşımı kavgasının belediye organlarının ilk kurulduğu günden bu yana yapıldığına dikkat çekti. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı döneme gönderme yapan Özhaseki, “Ben ömrü belediyecilikte geçmiş bir insanım. Belediyelerden görevleri alıp merkezde toplama işine prensip olarak karşıyım. Planlama yetkisi prensip olarak Belediye Meclislerinde olur. O şehrin insanları, kendi şehirleri ile ilgili imarda ne düşünüyorlarsa bunu gerçekleştirmek isterler, bu da onların en tabii hakkıdır. Ama bu layüsel değildir, bir yere hesap verilemez anlamına asla gelmez. Peki kanuna, hukuka uygunluğunu kim denetleyecek? O da bir üst kurum olarak Bakanlık olur” dedi.

İMAR DÜZENLEMESİ TAPU KANUNU İLE GELECEK

7 ana başlıktan oluştuğu belirtilen yerel yönetim yasa teklifi taslağında, imar ve planlama ile ilgili bölümde, “keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatı yapılamaz” yönünde düzenleme yapılması öngörülüyor. Özhaseki söz konusu bu düzenlemenin, yerel yönetim yasa teklifinin dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlığı yürütülmüş tapu kanun değişikliği teklifi içinde Meclis’e sunulacağını söyledi. Tapu Kanununda yerel yönetim yasası ile ilgili 3-4 madde bulunacağını anlatan Özhaseki, “içerisinde parsel bazlı yoğunluk artışı yapılamayacağı ile ilgili hüküm var, ortak fikir olarak geliyor. Şimdiden gelsin. Birisinin parseli alınıp serbestçe yükseltilemeyecek” dedi. Özhaseki, CHP’den gelen yetkilerin alınacağı eleştirileri için de, “Bu iş ideolojilere kurban olacaksa yazık bizim şehirlere” dedi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2019, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER