Rusya resmen duyurdu: İdlib'de M5 karayolu Suriye'nin kontrolünde

Suriye ordusun, M5 aduyla bilinen Halep-Şam karayolunda kontrolü ele geçirdiği haberi Rusya tarafından resmen teyit edildi. Rusya'dan yapılan açıklamada, "Karayolu teröristlerden özgürleştirildi" denildi.

Rusya resmen duyurdu: İdlib'de M5 karayolu Suriye'nin kontrolünde

Rusya, Türkiye ile gerilimin devam ettiği İdlib’in güneyinden geçen stratejik önemdeki M5 karayolunun Suriye ordusunun kontrolü altına alındığını doğruladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suriye’de Halep’i güney kentleri ile (Hama, Humus ve Şam) bağlayan hayati önemdeki ulaşım koridoru olan M5 şu an teröristlerden temizlenmiş durumda” denildi.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nin Başkanı Yuri Borenkov, bu gelişmenin fiilen, Türkiye’yle Rusya arasındaki Soçi anlaşmasında öngörülen ‘güvenlik bölgesinin yaratılmış olduğu’ anlamına geldiğini de söyledi. Söz konusu anlaşmada, Türkiye’nin garantör olduğu silahlı militanların çatışmasızlık bölgesinden çekilmesi ve böylece M4 ile M5 karayollarının açılması öngörülüyordu. Suriye ordusu, militanların buradan çekilmemesini ve ateşkes ihlallerini son operasyonlarına gerekçe göstermişti.

M5 karayolu, Suriye’nin güneyindeki Deraa ile kuzeyindeki Halep kentini birbirine bağlayan, stratejik bir hat. Bu karayolunun açılmasıyla, Şam-Halep arasındaki kesintisiz bağlantı 2012’den bu yana ilk kez sağlanmış oldu. Karayolunun Suriye ordusunun kontrolüne geçtiği haberi önceki gün Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından duyurulmuş ancak resmi teyit gelmemişti. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2020, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER