Sakarya'da patlama yaşanan fabrikanın izni iptal ediliyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sakarya'da patlama yaşanan havai fişek fabrikasının çalışma ve imar izninin iptal edileceğini açıkladı.

Sakarya'da patlama yaşanan fabrikanın izni iptal ediliyor
Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında bugün patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan patlama hakkında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini söyledi.

Fabrikanın çalışma izni ve imar izninin iptal edileceğini aktaran Soylu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

İKİ BAKANLIK İDARİ SORUŞTURMALARI BAŞLATTI: Adli ve idari soruşturmalar başladı. İdari soruşturmalar hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın çalışma açısından, diğer taraftan da bu ruhsatları veren, takip eden valiliğimiz açısından da Mülkiye Teftiş Kurulumuzdan başlatıldı. Bu olayın akabinde orada depolanmış patlayıcılar var, onların oradan taşınması gerekirdi. Bu konuda yetkililer patlayıcıların taşınması ve imha edilmesi hususunu karara bağladılar. Ardından bu konuda çok yetkin olan jandarma patlayıcı imha timi geldi ve onlar naklin, imhanın gerçekleşmesi için çalışmalarına başladı.

HASTANELERDE 6 YARALI KALDI: Patlayıcılar iki ayrı taş ocağına taşındı ve imhası başladı. Maalesef bugün hepimizi üzen bir olayla karşı karşıya kaldık. Ve orada 3 jandarma personelimiz şehit oldular. İlk etapta 12 yaralımız vardı ama bundan birkaç saat önce yaptığım açıklamada birinin durumunun ağır olduğunu söylemiştim. Şimdi hastanelerde 6 yaralımız kaldı.

KURUL İZNİ İPTAL ETMEYİ ÖNERDİ: Burada bir değerlendirme yaptık. Bu değerlendirme çerçevesinde bir kararı da kendi aramızda değerlendirdik. Özellikle can ve mal güvenliği açısından bu tip işletmelerin kurulumuna cevaz veren tüzük açısından neler yapılabileceğini değerlendirdik. Yaptığımız değerlendirmeler şunlardı: Birincisi 1987 yılında oluşturulan bir tüzüğün çerçevesinde burada faaliyet gösteren bir havai fişek fabrikasından bahsediyoruz. Bu çerçevede mülkiye teftiş kurulumuzun bulduğu bir takım değerlendirmeler var. İlk önce çalışma izninin askıya alınması, ardından da iptal edilmesini hususunu teklif ediyorlar.

KİMİN İHMALİ VARSA GEREĞİ YAPILACAK: İkincisi ise buranın imarda bulunan uygunluğunun ortadan kalması hususu değerlendirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la istişare ettik ve bu patlayıcı, yanıcı madde depolama, üretim izni olduğu çalışma iznini askıya ardından da iptalini gerçekleştirebilecek adımın atılması. Ve diğeri de imar planının o alan için resen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilmesi hususu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu değerlendirmeleri arz ettik. O da talimatıyla ortaya çıkan değerlendirmelerin gereğinin yerine getirilmesini talimatlandırdılar. Bunun üzerine arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yaptı. Birincisi valiliğimiz çalışma iznini askıya alma ve iptal işlemini gerçekleştirecek. İkincisi de Çevre ve Şehircilik Bakanımız da talimat verdi ve resen buranın imar izninin iptalini gerçekleştirmiş olacaklar. Burada kimin bir ihmali söz konusuysa gereği yerine getirilecektir. Olan hadise canımızı yakmıştır ama bunun tekerrürü bizi bambaşka bir sorumluluğun altına iter.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2020, 20:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER