Salih Müslim: Şam'la ilk görüşme umut vericiydi

Suriyeli Kürtler ile Şam yönetimi geçen hafta ne konuştu? Sadece ön görüşme mi yapıldı, müzakereler başladı mı? PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim perde arkasını anlattı...

Salih Müslim: Şam'la ilk görüşme umut vericiydi
PYD’nin eski eş başkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, Suriyeli Kürtler ile Şam yönetimi arasında geçen hafta başladığı açıklanan görüşmelerin ayrıntılarını anlattı. Müslim, Şam yönetiminin ademi merkeziyetçi bir sistemi görüşmeyi kabul etmesi nedeniyle ‘atmosferin olumlu olduğunu ve gelecek vaat ettiğini‘ söyledi.


‘ADEMİ MERKEZİYETÇİ SİSTEMİ KONUŞMAYI KABUL ETTİLER’

Kurdistan24 sitesine konuşan Müslim, görüşmelerin Suriye hükümetinden gelen resmi bir davetle başladığını belirterek, “Hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmeler birbirimizi tanımayı ve güven tesis edip karşılıklı ilişki geliştirmeyi amaçlıyordu” dedi. Salih Müslim, görüşmelere Şam yönetimi tarafında ‘üst düzey yetkililerin katıldığını’ söyledi.

Müslim, Suriye hükümetinin özerk yönetimi konuşmayı kabul ettiğini aktararak, “İlk görüşmenin atmosferi olumlu ve gelecek vaat ediciydi çünkü ademi merkeziyetçi bir sistem fikrini konuşmayı kabul ettiler” diye konuştu. Müslim, siyasi ve askeri meselelerde görüşmelerin de yapılabileceğini söyledi.

‘SDG ÇEKİLMEYE KENDİSİ KARAR VEREMEZ’

İlerleyen zamanlardaki görüşmelerin Suriye’nin geleceği için bir yol haritası belirlenmesi ve ülke çapında çalışacak komiteler kurulması açısından yararlı olacağını belirten Müslim, bu komitelerin siyasi ve askeri sorunlardan önce kamu hizmetinin sağlanmasını ele alacağını açıkladı. Müslim, “Komiteler Şam’daki hükümete değil, bölgedeki merkezi yetkililere bağlı olacak. Hükümetin de kendi komiteleri olacak” diye konuştu.

Salh Müslim, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki bölgelerin Suriye hükümetine devredileceğine dair haberlere dair soruya yanıtında ise ‘SDG’nin yerel konseylerle görüşmeden böyle konuları ele alma yetkisinin olmadığını‘ belirtti.

‘RESMİ MÜZAKEREYE GARANTÖR GEREKİR’

Suriyeli Kürt lider, Şam yönetimi ile görüşme mi yoksa müzakere mi yapıldığına dair bir soruyu da yanıtladı. Sadece ‘ön görüşme ve başlangıç konuşmalarının yapıldığını‘ söyleyen Müslim, meşru müzakereler başladığında üçüncü bir tarafın daha katılması gerektiğini söyledi. Müslim, “Herhangi bir müzakerede üçüncü bir tarafın varlığını garanti edecek, konu hakkında bilgi sahibi uluslararası güçler var” dedi.

‘ABD’DEN İZİN İSTEMEDİK, BİLGİLENDİRDİK’

Müslim, ABD’nin Suriyeli Kürtler ile Şam arasındaki görüşmelerde herhangi bir rol oynayıp oynamadığına dair soruya yanıtında ise ‘Kürt özerk yönetiminin uluslararası güçlerden izin beklemediğini, onları sadece bilgilendirdiğini‘ söyledi. Salih Müslim, “İlgili tüm uluslararası güçlere hükümet yetkilileri ile biraraya geleceğimiz bilgisini verdi. Hükümetin davetini kabul etmek bizim kararımızdı ve krize bir çözüm aramak da bizim sorumluluğumuz” diye konuştu.

‘GEREKİRSE ŞAM’LA SAVAŞIRIZ’

Salih Müslim, Suriye’nin iç savaştan sonra bir daha eskisi gibi olmayacağını söyleyerek, SDG kontrolündeki bölgelerin geleceğine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Eğer rejim bizim ademi merkeziyetçi vizyonumuzu ve projemizi, tüm grupları kabul ederse, o zaman daha benzer görüşlere sahip olur ve gerçekten bir çözüme ulaşırız… Her zaman diyaloğu tercih ettiğimizi söylüyoruz fakat eğer hükümet şiddete başvurursa, kendimizi ve topraklarımızı savunmaya hazırız.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2018, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER