Saruhan Oluç: YSK kayyım atayıcı oldu

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, KHK'lı belediye başkanlarına mazbata vermeme kararı alan YSK'yı eleştirdi. Oluç, "YSK, AK Parti ve MHP tarafından tasarlanmış siyasi bir komplonun parçası haline geldi. YSK kararları için bir üst kurula itiraz hakkı bulunmuyor. Bu bir fırsatçılık. YSK seçimi kaybedenlere mazbatayı vererek kayyım atayıcı oldu” dedi.

Saruhan Oluç: YSK kayyım atayıcı oldu
HDP İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) “KHK’yla ihraç edilip belediye başkanı seçilenler yerine ikinci olan adaya mazbata verilecek” kararını değerlendirdi.

“YSK, seçim öncesi ve sonrası aldığı kararlarla seçimi dizayn eden bir kurul haline geldi” diyen Oluç YSK’nın partilerine “tuzak kurduğunu” söyledi. Oluç, “Seçimler öncesi yayınlayacağı bir genelge ile ‘KHK’lıların aday olmasını doğru bulmuyorum’ diyebilirdi” ifadelerini kullandı.

‘SİYASİ KOMPLONUN PARÇASI HALİNE GELDİ’

YSK hakkında eleştirilerini sürdüren Oluç, “YSK, AK Parti ve MHP tarafında tasarlanmış siyasi bir komplonun parçası haline geldi. YSK kararları için bir üst kurula itiraz hakkı bulunmuyor. Bu bir fırsatçılık. Mevzuat ve Anayasa YSK’ye seçim sonuçlarını değiştirme ve ikinci olan adaya mazbatayı verme haklarını vermiyor, seçimi yenileme hakkı veriyor. YSK seçimi kaybedenlere mazbatayı vererek kayyım atayıcı oldu”  diye konuştu.

‘SEÇİM ÖNCESİ GÜVEN İLE GÖRÜŞTÜK’

Seçimler öncesi YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştüklerini belirten Oluç, şunları söyledi, “Bölge illerine polis ve askerlerin seçmen olarak taşınması, sandık taşıma ve birleştirme işlemlerine itiraz ettik, reddedildi. Görüşmede YSK Başkanı Güven de ‘saçma oldu’ dedi ama itiraz kararını aldı.”

‘HUKUKSUZ KARAR İÇİN ZAMAN KAZANILIYOR’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin seçimin üstünden 10 gün geçmesine rağmen sonuçlanmadığını vurgulayan Oluç, “Bu bir kepazeliktir. Tamamen mesnetsiz iddialara dayanılarak İstanbul halkının iradesi çiğnenmektedir. 11’inci gün ve halen sonuçlar açıklanmadı. Hukuksuz zaman kazanmak ve karar almak için yapılıyor” yorumunda bulundu.

Oluç’un açıklamasının ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu toplantısı başladı. Toplantıda YSK’nın verdiği karara karşı atılacak adımların belirlenmesi bekleniyor.

YSK KARINA GÖRE HDP’NİN ADAYLARINA MAZBATA VERİLMEYECEK

YSK, Van Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum Tekman ve Digor Dağpınar’da sandıktan birinci çıkan HDP’nin KHK’lı başkanlarına mazbata verilmemesini kararlaştırmıştı. Diyarbakır’da Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan HDP’nin adayı Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu, yüzde 70 oyla seçilen Zeyyat Ceylan’ın KHK ile ihraç edildiğini belirterek mazbatanın kendisine verilmesini talep etmişti. YSK, Bağlar Belediye Başkanlığı seçimine yapılan itirazı da karar bağlayacak. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER