TBMM’nin 28. Dönemi milletvekili yemin töreniyle başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi 28’inci dönemi, milletvekillerinin yemin töreniyle birlikte başladı.

TBMM’nin 28. Dönemi milletvekili yemin töreniyle başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 28’inci dönemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da izlediği yemin töreni ile başladı. Meclis’in ilk oturumunu en yaşlı üye olması sebebiyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yönetirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili olmadığı için yemin törenini locadan izledi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal törene katılmadı.

Gezi Davası sebebiyle cezaevinde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, partisinin başvurusuna rağmen tahliye edilmediği için yemin törenine katılamadı. TİP yönetimi, Can Atalay’ın Meclis’teki odasına isim tabelasını asarken tahliye için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru sürecinin işletileceği ifade edildi.

Tören öncesinde Meclis’e aileleri ve akrabalarıyla gelen milletvekillerinin heyecanı yüzlerine yansırken bol bol fotoğraf çektirildi. En kalabalık misafir grubu İYİ Parti Milletvekili Salim Ensarioğlu’na eşlik ederken Meclis’in ilk basın toplantılarını Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP Milletvekili Mustafa Sarıgül yaptı. Enerjisiyle dikkat çeken Sarıgül, basın mensuplarından da yoğun ilgi gördü.

Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli tarafından resmi tören eşliğinde karşılanan Erdoğan’a Genel Kurul’a girişte geçici başkanlık divanından Saadet Partisi Milletvekili Suat Pamukçu eşlik etti. Pamukçu, locada da Erdoğan’ın yanında oturdu. Erdoğan AK Parti milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı.

Milletvekili olmadığı için Genel Kurulu locadan izleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına YÖK Başkanı Erol Özvar
Ve Sayıştay Başkanı Metin Yener oturdu.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez CHP’nin genel başkanı milletvekili olmadan partisini Meclis’te temsil etti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yemin törenini locadan izleyen liderlerden oldu.

Bahçeli’nin de oturumu yönetmesi sebebiyle Genel Kurul’da genel başkanı bulunan tek parti grubu Yeşil Sol Parti oldu.

Grubu olmayan siyasi partiler HDP, Yeniden Refah, HÜDA Par ve DSP genel başkanları milletvekili yemini için genel kurulda hazır bulundu.

Çok sayıda yabancı misyon temsilcisinin katıldığı törende AB ve ABD büyükelçileri de yer aldı.

Milletvekili olan bakanlar yemin törenine katılmadı. Yemin etmeleri halinde milletvekili olacakları için bakanlık makamları boş kalacağından yemini daha sonra edecekleri ifade edilen “milletvekili bakanların” yeni kabine açıklandıktan ve görevlerini teslim ettikten sonra yemin ederek yasama faaliyetlerine katılacakları öğrenildi. Bakanların yemin törenine katılmaması sebebiyle bakanlar için ayrılan loca da boş kaldı.

İlk yemini en yaşlı üye olması sebebiyle oturumu yöneten Bahçeli ederken engelli milletvekillerine de öncelik tanındı. AK Parti milletvekilleri Yücel Arzen ve Serkan Bayram’ın ardından illere göre alfabetik sıralama ile yemin töreni devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan töreni 50 dakika izledikten sonra sıra Ankara milletvekillerine geldiğinde Meclis’ten ayrıldı. Ankara milletvekilleri yemin etmeden önce Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak amacıyla geleneksel olarak 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu.

AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek, yemin metnindeki “içinde” ifadesi yerine “içerisinde” deyince Meclis Başkanlık Divanı tarafından uyarılarak yemini tekrar etti.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2023, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER