Bakan Koca: 15 Ekim'den itibaren bütün korona vaka sayıları açıklanacak

Korona virüsü tablosunda semptom göstermeyenlerin yer almadığının ortaya çıkmasının ardından tepkiler sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Semptomu olmasa da paylaşacağız. Bu ayın 15’inde başlıyoruz" dedi. Dünya Sağlık Örgütü vaka sayılarının kurumun rehberlerine uygun raporlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunmuştu.

Bakan Koca: 15 Ekim'den itibaren bütün korona vaka sayıları açıklanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Ekim'den sonra 'semptomsuz vaka' sayılarını da günlük korona virüsü tablosunda paylaşacaklarını açıkladı.

Bakan Koca, Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök’ün salgına ilişkin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“Her ülke kendi test politikasını belirliyor. Biz de Dünya Sağlık Örgütü’ne bizim test rehberimizle, test politikamızla ilgili her bilgiyi verdik. Dedik ki: ‘Semptomlu yani hastalık bulgusu olan kişilere test yapıyoruz’. Oxford’un yayımladığı, hangi ülkenin nasıl test yaptığıyla ilgili tabloda da bu görünüyor. Temmuz ayından itibaren artık normalleşme dönemi başladı. Sınırlamalar kalktı, ülkeler arasındaki geçişler başladı. Biz de havaalanı gibi, yurt dışına gidenler gibi, cezaevinde olanlar gibi, çeşitli kesimlerde kesitsel taramalara başladık. Kesitsel taramalarda semptom yok.”
Bundan sonra yapılan kesitsel taramaların da toplumla paylaşılacağını belirten Koca şöyle devam etti: 

“Semptomu olmasa da paylaşacağız. Bu ayın 15’inde başlıyoruz. Ortalama bir buçuk-iki ayı geçmeyecek şekilde bütün toplumu kapsayacak şekilde saha taramaları yapmaya devam ediyor olacağız. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildireceğiz.”

'HER VAKA HASTA DEĞİLDİR' DEMİŞTİ

Türkiye'de 29 Temmuz'dan bu yana açıklanan günlük COVID-19 verilerinde test sonucu pozitif çıkan herkesin değil, sadece semptom gösteren hastaların sayılarının açıklandığı ortaya çıkmıştı. Sağlık Bakanı Fahhrettin Koca "Her vaka hasta değildir" demiş, Bilim Kurulu üyeleri ve çok sayıda hekim tepki göstermişti. Dünya Sağlık Örgütü de vaka sayılarının kurumun rehberlerine uygun raporlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunmuştu. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER