En çok aşı yapan ülkeler hangileri?

Korona virüsüne karşı aşılama kampanyasını başlatan ülkeler arasında en çok aşıyı yapan ülke İsrail oldu. İsrail'i Bahreyn izlerken, Fransa'da sayının çok düşük kalması dikkat çekti...

En çok aşı yapan ülkeler hangileri?

Korona virüsüne karşı birçok ülkede aşılama 2020'nin son haftalarında başlarken, en çok aşıyı yapan ülke olarak İsrail öne çıktı. Aşılama verilerini derleyen Our World in Data sitesine göre, İsrail'i Bahreyn ve İngiltere izledi. En aşı yapan ülkeler listesi şöyle:

İSRAİL'DE 1 MİLYON KİŞİYE AŞI YAPILDI

Aşılamaya 19 Aralık'ta başlayan İsrail'de, 2 Ocak itibarıyla her 100 kişiden 12.59'una aşı yapıldı. Günde yaklaşık 150 bin kişinin aşılandığı 9 milyon 300 bin nüfuslu ülkede, iki haftada halkın yüzde 10'undan fazlası aşılandı.   

En çok aşı yapan ülkeler sıralamasında İsrail'i Bahreyn ve İngiltere izledi. Bahreyn'de her 100 kişiden 3.53'ü, İngiltere'de 1.39'u aşılandı.

EN ÇOK AŞI YAPILAN İLK 10 ÜLKE

Şu an için en çok aşı yapan 10 ülkenin sıralaması şöyle: İsrail, Bahreyn, İngiltere, ABD, Danimarka, Çin, Kanada, Almanya, Estonya, Hırvatistan.

ABD ise 2020 sonuna kadar 20 milyon kişiyi aşılama hedefinin epey gerisinde kaldı. Ülkede insanların arabalarıyla gidip aşı olabileceği merkezler kurulmasına rağmen, 30 Aralık itibarıyla sadece 2.78 milyon kişi aşılandı.

FAUCI: SAYIYI ARTIRMAK İÇİN İKİNCİ DOZLAR ERTELENMEYECEK

ABD'de salgınla mücadele en yetkili isim olan Anthony Fauci, olabildiğince çok kişiye aşının ilk dozunu verip ikinci dozların tedarik sağlanana dek ertelenmesi yönünde İngiltere'de düşünülen stratejiye karşı olduğunu açıkladı. 

HİNDİSTAN'DA 300 MİLYON KİŞİ HEDEFİ

Hindistan'ın 2021 ortasına kadar 300 milyon kişiyi aşılaması beklenirken, aşı karşıtlığının yüzde 30'lara çıktığı Fransa'da 27 Aralık'ta başlayan kampanyada 100'den az kişinin aşılanması dikkat çekti.

ALMANYA'DA SAYI 190 BİNİ GEÇTİ

Almanya'da 2 Ocak günü itibarıyla 190 binden fazla kişinin aşılandığı belirtildi.

İSRAİL'İN SİSTEMİ MERAK KONUSU

İsrail'in aşılama kampanyasındaki hızı ise dünyada yakından izleniyor. Aşılamaya 19 Aralık'ta başlayan ve günde yaklaşık 150 bin kişiye aşı yapılan ülkede 60 yaş üzerinin yanı sıra sağlık çalışanlarına ve risk gruplarına öncelik veriliyor.

İsrail'in, pandeminin erken süreçlerinde sipariş ettiği ve -70 derecede depolanması gereken Pfizer aşılarını azar azar ayırarak paketlediği ve eş zamanlı olarak ülkenin çeşitli noktalarına gönderdiği açıklandı.

İSRAİL, SADECE DOĞU KUDÜS'TEKİ FİLİSTİNLİLERE AŞI VERDİ

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilere de aşı yapılırken, işgal altındaki Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze'de henüz aşılama başlamadı. Filistin Yönetimi, Gazze ve Batı Şeria'ya ilk aşıların iki hafta içinde gelmesinin beklendiğini açıkladı ama doz sayısı ve üretici firma konusunda ayrıntı verilmedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER