Koca: Şehirler arası seyahatler HES kodu alınarak yapılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme sürecinde yapılacak seyahatlerle ilgili "Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Koca: Şehirler arası seyahatler HES kodu alınarak yapılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme sürecinde yapılacak seyahatlerle ilgili "Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek" dedi. Bakan Koca, 65 yaş ve üzeri yurttaşlara da seyahat izni vereceklerini belirterek "Memleketlerine gideceklere, 1 ay dönmemek üzere, bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak" diye konuştu. Fahrettin Koca, Covid-19 testleriyle ilgili de "Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Risk hâlâ dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır” dedi.


Bakan Koca normalleşme sürecinde yapılacak seyahatlerle ilgili “Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirlerarası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. HES kodları kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. Kod sayesinde kimse TC numarası gibi kişisel verilerini paylaşmak zorunda kalmayacak. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak” diye konuştu.

Bakan Koca, Covid-19 testleriyle ilgili ise “Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

– Yeni vaka sayısı binin altına düştüğünde bu rakam nihai başarının işaret fişeği olacaktır.

– Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilemiyor. Uzmanlar böyle bir varsayımda bulunamıyor. İnsan organizmasını istila eden son virüsün ne zaman etkisiz hale getirileceğini bilmek mümkün değildir. Hayatı yeniden planlıyoruz.

– Covid-19 salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü.

– Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz, bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmamalı. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım.

– Kontrollü sosyal hayat herkesin katkısı ve çabasıyla kurulabilecek, bize serbestlik sağlayacaktır.

– Erken umut tedbirleri önemsiz kılmasın. Hâlâ binlerce sağlık personelimizin evlerine döndüklerinde çocuklarına sarılamadıklarını unutmayın.

– Çilesiz tedbir olmaz, yeri geliyor çileye de katlanıyoruz. Ev hayattır; ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecektir.

– Risk hâlâ dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır.

– Eğer kurallara uyarsak önümüzdeki dönemde ikinci dalganın olması söz konusu olmaz.

– 20 Mayıs’tan sonra iş yerlerinin girişinde kuralları gösteren afişlerle karşılaşacaksınız.

– Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı.

– Bilim Kurulumuz henüz kapalı olup ancak bu normalleşme süreci takvimi için de rehberler hazırlamaktadır. Geçen haftaki buluşmamızda kontrollü sosyal hayatı kolaylaştıracak mobil uygulamadan bahsetmiştim. Şimdiden kullanıcı sayısı 10 milyonu aşan uygulama, sizin rehberiniz olacak. Anında tedbir alabileceksiniz. Mobil uygulamanın çok önemli bir fonksiyonu da, bireyler risk taşıyıp taşımadığını da bu uygulamayla gösterebilecek.

– Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

– Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. HES kodları kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. Kod sayesinde kimse TC Kimlik Numarası gibi kişisel verilerini paylaşmak zorunda kalmayacak.

– Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek.

– Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil.

– 65 yaş üzeri büyüklerimizden memleketlerine gideceklere, 1 ay dönmemek üzere, bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak.

– (65 yaş üzeri vatandaşlara verilecek seyahat izni) Gidilen yerin sabit olmasından ve o sabit noktada evden dışarı çıkmayacaklarından emin olmalıyız. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2020, 17:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER