Yeni atanan hemşirelere rehber hemşire verilsin

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner, yoğun bakımlarda görevlendirilen hemşirelerin oryantasyon programından geçmeden çalışmaya başladığını söyledi. Kıraner, "Yoğun bakım hemşire ekibine yeni katılan hemşirelere yalnız hasta bakım sorumluluğu verilmemeli. Rehber hemşire ile birlikte çalıştırılmalı" dedi.

Yeni atanan hemşirelere rehber hemşire verilsin
Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği, korona virüsü (Covid-19) salgınına ilişkin yoğun bakım kapasitesi ve yoğun bakım hemşire eksikliğine ilişkin güncel durum raporu hazırladı.

‘YOĞUN BAKIM TECRÜBESİ OLMAYAN HEMŞİRELER COVİD-19 HASTALARINA BAKIYOR’


Rapor hakkında bilgi veren Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner, Covid-19 tanılı hastaların giderek arttığını ve kritik hastaların çoğalması ile birlikte yoğun bakım hemşirelerine olan gereksinim iyice ortaya çıktığını belirterek şöyle konuştu:

“Artan hemşire gereksinimini karşılamak üzere, hastanelerin faaliyetlerine ara verilen ya da daha sınırlı kapasite ile çalışan servislerindeki hemşireler yoğun bakım ünitelerinde görevlendirilmektedir. Covid-19 tanılı hastalar için açılan/açılması planlanan yeni yoğun bakım ünitelerine yoğun bakım hemşiresi sağlama stratejilerinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Salgın şartlarında, ünitelerde yaşanan yoğun bakım hemşiresi eksikliği, diğer kliniklerde çalışan veya yoğun bakım alanına ilişkin bilgi ve becerisi olmayan hemşireler ile giderilmeye çalışılmaktadır. Yoğun bakıma ilişkin bilgi ve becerisi olmayan hemşireler, yoğun bakım ünitelerinde oryantasyonları sağlanmadan Covid-19 tanılı hastaların bakımında görevlendirilmekte. Yoğun bakıma ilişkin bilgisi ve deneyimi olmayan hemşireler, kritik hastaların bakımını yönetmekte yetersiz kalmaktadır.”

‘YENİ YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNE ORYANTASYON SAĞLANMALI’

Yoğun bakım hemşiresi eksikliğinin giderilme süreçleri dikkate alındığında hasta ve çalışan güvenliği açısından üç konuya dikkat çeken Kıraner, “Öncelikle hastanelerin diğer kliniklerinde çalışan ve yoğun bakım ünitelerinde görevlendirilen hemşirelerin oryantasyon programından geçmeden yoğun bakımda çalışmaya başlaması. İkinci olarak artan yatak sayıları veya hastalanma gibi nedenlerle mevcut yetkin/deneyimli yoğun bakım hemşire sayısının ünitedeki hemşire kadrosu içindeki oranının çok düşük olması. Son olarak da Sağlık Bakanlığı tarafından yeni ataması yapılan hemşirelerin istihdam edilmesi ile ilgili bazı sorunlar ya da engeller olması” dedi. (DUVAR)




Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2020, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER