Hagi: Parayla değil çalışma ve azimle başardık

Gheorghe Hagi, 8 yıl önce kurduğu ve teknik direktörlüğünü yaptığı Viitorul’la Romanya şampiyonu oldu. Hagi, bunu nasıl başardığını anlattı.

Hagi: Parayla değil çalışma ve azimle başardık
Romanya futbolu ve Galatasaray’ın efsane ismi Gheorghe Hagi, The Guardian'dan Nick Ames'e verdiği röportajda 2009’da kurduğu ve geçtiğimiz yıl ligi zirvede tamamlayan Avrupa’nın en genç şampiyonu Viitorul Constanta ile hedeflediklerini anlattı.


Kendi döneminde olduğu gibi Romanya futbolunu yeniden zirveye çıkarmayı hedeflediğini belirten 52 yaşındaki Hagi’nin 2014’ten bu yana çalıştırdığı Viitorul, Çarşamba günü Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme Turu’nda Kıbrıs’ın Apoel takımıyla karşılaşacak. Kulüp, Romanya'da "Hagi'nin çocukları" olarak anılıyor.

Başarılarının tesadüf eseri olmadığını vurgulayan Hagi, “Bu parayla değil çalışma ve azimle alakalı. Lige başlarken şampiyon olmayı planlamamıştık ama başardık” diyor.

‘BÜYÜK RİSK ALDIM, SPORA BORCUMU ÖDÜYORUM’

2009’da 10 milyon avroluk kişisel servetini yatırarak kulübü kuran Hagi, özellikle genç futbolcuların eğitimine büyük önem veriyor. Kulübü kurmadan önce Hollanda’daki futbol akademilerini ziyaret ettiğini belirten Hagi, “Cruyff basit olan en iyisidir derdi. Nasıl çalıştıklarını görmem lazımdı. Hollanda küçük bir ülke ama çok sayıda futbolcu üretiyor. Onların organizasyonuyla İspanyolların oyununu birleştirmek istedim. Sahaya bir kişilik yansıtmalı, topa hakim olmalı ve en iyisini başarmalısınız” şeklinde konuşuyor.

Viitorul Constanta macerasnı “Spora olan borcunu ödeme” olarak tanımlayan Hagi, genç Romanyalıları başarıya taşımak istediğini belirtiyor. Hagi, “Çok büyük risk aldım ama bunu futbola olan tutkum sebebiyle yaptım. Akademim başkalarına örnek olursa amacına ulaşır. Harika bir kariyerim oldu, başardıklarımdan dolayı çok mutluyum. Ama şimdi ikinci bölümdeyim. Artık misyonum hem futbolda hem de hayatta başkalarının hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olmak” diyor.

AVRUPA’NIN EN GENÇ ŞAMPİYONU

Hangi kulüp olursa olsun futbol akademilerinin her yıl as takıma en az 1 oyuncu kazandırması gerektiğini söyleyen Hagi, kendi kulübünde her sezon en az 2-3 oyuncunun rotasyona dahil olduğunu belirtiyor. Hagi, bu yaz 7 akademi oyuncusunu kadroya dahil ettiklerini söylüyor. Kulüp, 23.7’lik yaş ortalamasıyla Avrupa’nın en genç şampiyonu unvanına sahip.

Devletin spor politikasının yetersiz olduğunu vurgulayan Hagi, gençliğe yatırım yapılmaması halinde, kendi dönemlerindeki başarılı jenerasyonların yeniden ortaya çıkmasının imkansız olduğunu söylüyor. Hagi, “Latin bir halkız. Yaratıcıyız, yetenekliyiz ama daha iyi bir organizasyona ihtiyacımız var” diyor.

PREMIER LİG’İ DEĞİL GALATASARAY’I TERCİH ETTİM

Hagi röportajda 1994’te Tottenham Hotspur, 1996’da ise Newcastle United’ın kendisini istediğini ancak ilkinde Barcelona’yı ikincisinde ise Galatasaray’ı tercih ettiğini söylüyor. 18 yaşındaki oğlu Ianis’in Fiorentina’da oynadığını hatırlatan Romanyalı efsane, “Umarım oğlum Premier Lig’de oynar” diyor. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2017, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER