Özdemir: Hastalanan futbolcuyu ayıklayıp yolumuza devam edeceğiz

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, liglerin tekrar başlamasıyla ilgili 10 ayrı senaryo hazırladıklarını belirterek liglerin 12 Haziran'da başlama kararının gelişmelere göre temmuz ayına ertelenebileceğini açıkladı. Süper Lig'de 13, 1. Lig'de 11 takımın oynamak istediğini belirten Özdemir "Bizim hedefimiz ligleri tamamlamak. Aksi durumda büyük huzursuzluklar olur. Futbol çok büyük ve etkili bir şey. İnsanlar huzursuz olur" dedi. Özdemir futbolcularda korona virüsü tespit edilirse ne olacak sorusunu ise şöyle yanıtladı: Takımlar hazırlanırken sık sık test yapılacak. Bunların içinde vaka çıkabilir. Onları ayırıp yolumuza devam edeceğiz."

Özdemir: Hastalanan futbolcuyu ayıklayıp yolumuza devam edeceğiz
Bilim Kurulu üyelerinin uyarılarına rağmen liglerin 12 Haziran’da açılacağını açıklayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Sağlık Bakanlığı ile aralarında görüş ayrılığı olmadını söyledi.


CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Özdemir, “Türkiye’de çok iyi gidiyor. Dünyada bu işi en iyi başaran ülke Türkiye. 12 Haziran için daha önümüzde 1 ay var. Her şey iyi giderse belki temmuz ayındaki maçları seyircili de oynayabiliriz” dedi.

Nihat Özdemir’in açıklamaları şöyle:

SEYİRCİLİ OYNAYABİLİRİZ: Biz UEFA’nın bir parçasıyız. Onların görüşleri bizler için değerli. UEFA’nın intibası şu: ‘Yapılabilirse, bu maçları oynayabilirse Temmuz sonuna kadar ligleri tamamlayın. Ben de UEFA olarak kendi kupalarımı Ağustos’ta yapayım.’ Bu neden önemli bizim için? Şampiyonlar Ligi finali İstanbul’da oynanacak. Bunun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu önderliğinde 18 kulüp başkanı ve Kulüpler Birliği ile birlikte video konferans görüşmesi yaptık. Takımların da katıldığı görüşle Haziran’da başlayabiliriz görüşü ortaya çıktı. Verdiğimiz 12 Haziran tarihi ‘şimdilik’. Bunun için salgının iyiye gitmesi lazım. Biz iyi durumdayız. Ligi Temmuz ortasında da başlatabiliriz. Dünyada ve Avrupa’da bu işi en iyi başaran ülke Türkiye’dir. Cumhurbaşkanımız, Sağlık bakanımız ve sağlık sistemimizle bunları başardık. 12 Haziran’a 1 ay var. Zaman sıkışıklığımız yok. Önümüzde 3 ana, 7 yan olmak üzere farklı planlar da var. Her şey iyi giderse Temmuz ayındaki maçlarımızı belki seyircili oynarız.”

SAĞLIK BAKANLIĞI’YLA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK: Ben Sağlık bakanımızla bir görüşme yaptım. Kendisini takdir ediyorum. Bugün bu noktada olmamızın sebebi kendisidir, bilim kuruludur ve Cumhurbaşkanımızdır. Kendisi ile görüşürken ertesi gün için toplantımızın olduğunu ve bir tarih açıklamak istediğimizi söyledim. Almanya bugün ligi başlatıyor. Orada vefat sayısı 8 bine yakın. Bizde 5 bine yakın. Almanya’yı izleyeceğiz. Onlar bizim için bir rehber olacak. Bizden çok kötü olan birçok ülke liglerin başlama tarihini ilan etti. Bakanımızla konuşurken bana ‘Biz Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu olarak sizin işinize karışmayız. TFF özerk bir kurum.’ Futbola dönüş protokolümüzü de kendisine verdim. Çok detaylı olduğunu söyledi. ‘Siz yolunuza devam edin, bir konu olduğunda bize danışırsınız’ dedi. Görüş ayrılığımız yok.

SÜPER LİG’DE 13 TAKIM OYNAMAK İSTİYOR: Hiçbir zaman sağlıktan ödün vermeyeceğiz. Hiçbir olay bir yöneticinin, futbolcunun sağlığından önemli değil. Hedefimiz sağlık şartları içerisinde ne yapıp edip ligi oynatmaktır. Belki basketbolu veya voleybolu soracaksınız. Onlar salon sporu, risk daha düşük. Bir de federasyon başkanlarıyla konuşunca takımların 2’si 3’ü oynayalım demiş. Diğer kulüpler oynamak istememiş. Bizim kulüplerimiz ise oynayarak tamamlamak istiyor. Süper Lig’de 13 takım, 1. Lig’de 11 takım oynamak istiyor. Daha alt ligler de 12 Haziran bizim için erken dedi. Onlar için 19 Haziran ve sonrasını belirledik.

LİG BiTMEZSE BÜYÜK HUZURSUZLUKLAR OLUR: Belçika, Hollanda ve Fransa ligleri bitirme kararı verdi. Fransa Futbol Federasyonu bu karara sıcak bakmazken Fransa Başbakanı çıktı ve ligleri bitirdiğini söyledi. Orada PSG puan farkıyla öndeydi. Hollanda ve Belçika da ligleri tescil etti. Süper Lig’e bakalım. İki takımımız aynı puanda ve aralarında gol farkı var. 3. ve 4. sırada iki takımımız da ve onlar da şampiyonluk hedefinde. Ligin altına bakınca 3 takımımız düşme tehlikesinde ama puanları aynı olun gol farkı bulunan rakipler var. Nefes nefese bir yarış. Bizim hedefimiz ligleri tamamlamak. Aksi durumda büyük huzursuzluklar olur. Futbol çok büyük ve etkili bir şey. İnsanlar huzursuz olur. Gelin ligleri oynayalım ve şampiyonumuzu belirleyelim. Salgın olmasaydı liglerin sona erdiği hafta bu haftaydı. Belki de şampiyona kupayı verecektik bu hafta. Sorasında da EURO 2020’ye gidecektik.

VAKALAR OLURSA ONLARI AYIRIP DEVAM EDECEĞİZ: 12 Haziran’da başlamazsa 19’u var 26’sı var Temmuz başı ve ortası var. Liglerin oynanamama ihtimalini düşünmüyoruz. Ben de yönetim kurulum da düşünmüyoruz. Oynatarak ligleri tamamlamak istiyoruz. Aksini konuşmadık. Konuşursak değişik yerlere gidebilir konu. TFF olarak ligi nasıl tamamlayabiliriz diye çalışıyoruz. Bundesliga başlıyor. Bizim için önemli bir ölçü. Dün Bundesliga’da bir takımın hocası diş macunu almak için karantinada oldukları otelden çıkıp markete gitti. Otelden çıktığı için bu hafta oynayacakları maçta takımın başında olmayacak. Biz de bunları inceliyoruz. Böyle kararlar alarak ligi başlatacağız. Bu çarşamba günü Kulüpler Birliği ve temsilcilerimizle beraber video konferans düzenleyeceğiz ve çalışmalarımızı gözden geçireceğiz. Spor Bakanımızı da davet ettik. Zamanı müsait olursa onun da katılmasını istiyoruz. Bu toplantıları sıkça yaparak ve kararları üreterek yola devam etmek istiyoruz. Biz kulüpler ile görüşüyoruz ama asıl görüştüğümüz kurumlar Kulüpler Birliği. Kulüpler Birliği ile daha yoğun görüşüyoruz. Bu birlikler kendi içlerinde de bazen anlaşamıyor. Burada kararı alacak olan kurum özerk olan TFF’dir. Alacağı kararı herkesin uygulama zorunluluğu vardır. Ama biz alacağımız kararlarda kulüplerden destek alarak ilerlemek istiyoruz. Takımlar hazırlanırken sık sık test yapılacak. Bunların içinde vaka çıkabilir. Onları ayırıp yolumuza devam edeceğiz. Bundesliga’da bir takımda 14 futbolcu kalsa dahi lige devam etme kararı alındı. Bizim de hedefimiz bu.”

YAYIN GELİRİ ÖNEMLİ: Futbolda yayıncı kuruluş faktörü var. Takımların gelirlerinin büyük bir kısmı yayıncı geliri. Aldığımız kararlarda kulüpler ile görüşüyoruz ancak bir paydaşımız da yayıncı kuruluş beIN SPORTS. Dört büyüklerin gelirlerinin yüzde 40-50’si yayın geliri. Diğer kulüplerimizin gelirlerinin yüzde 75’i yayın geliri. Yani burada tabi ki önemli bir ekonomi var. Bu durumu da düşünüp karar almalıyız. beIN SPORTS ile 5 yıllık sözleşmemiz var. 2 yıl daha devam edecek. Son 3 ay haricinde ödemelerde problem yok. Kendileriyle görüşüyoruz. Onlar da haklı olarak reklam gelirlerinin olmadığını söylüyorlar maçların olmadığın bu bölümde. Kendileriyle görüşüyoruz. Türkiye’ye çok büyük yatırım yaptılar. Bizim stratejik ortaklarımızdan biriler. Kendileriyle 2 yıl daha ortak bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.” 

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2020, 21:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER