Trump protestosu: Yüzlerce Facebook çalışanı Zuckerberg'le toplantıyı terk etti

ABD Başkanı Donald Trump'ın ırkçılık karşıtı eylemcilere karşı şiddet çağrısı yapan paylaşımı konusunda hiçbir adım atmayan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'e tepki büyüyor. Yüzlerce Facebook çalışanı sanal bir toplantıyı terk ederken, sivil haklar liderleri de Zuckerberg'i eleştiren bir açıklama yaptı.

Trump protestosu: Yüzlerce Facebook çalışanı Zuckerberg'le toplantıyı terk etti
Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, siyahların hakları için mücadele veren gruplar tarafından, ABD Başkanı Donald Trump’ın şiddeti yücelten paylaşımını kaldırmayarak “tehlikeli” başka paylaşımların önünü açtığı gerekçesiyle eleştiri altında. Facebook çalışanlarının bir kısmı iş verenlerine öfkelerini, konunun gündeme geldiği sanal toplantıdan ayrılarak gösterdi. Haberi ilk duyuran New York Times gazetesi protesto eylemine “yüzlerce” çalışanın katıldığını yazdı.


‘ÇOK TEHLİKELİ BİR EMSAL YARATTI’

Pazartesi gecesi Zuckerberg ile bir toplantı gerçekleştiren üç hak örgütü lideri de Facebook kurucusunun kararını eleştirdi. Hak savunucuları yaptıkları ortak açıklamada, “Mark’ın akıl almaz açıklamaları nedeniyle hayal kırıklığına uğradık ve şoke olduk” dediler. Zuckerberg’in seçmenlerin nasıl baskılandığını anladığına dair bir emare göstermediği belirtilen açıklama şöyle devam ediyor: “Facebook, Trump’ın protestoculara şiddetle karşılık verilmesi çağrılarına platform sunuyor. Mark, Facebook’ta benzer zarar verici şeyler söyleyecek olan diğer sesler için çok tehlikeli bir emsalin oluşmasına yol açıyor.”

Ortak açıklamada, Sivil ve İnsan hakları Konferansı Liderliği Başkanı Vanita Gupta, Siyahların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP) Hukuki Savunma ve Eğitim Fonu Başkanı Sherrilyn Ifill, Colour of Change (Değişimin Rengi) Başkanı Rashad Robinson’ın imzası bulunuyor.

FACEBOOK’UN SAVUNMASI NE?

Bir Facebook sözcüsü ise “sivil haklar topluluğunda liderlerin samimi ve dürüst geri bildirim yapmasından memnuniyet duyduklarını” belirtti. Sözcü, “Dinlemek için önemli bir zaman ve bu fikir alışverişine devam etmeyi umuyoruz” dedi.

TALKSPACE GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLDİ

Online terapi firması talkspace ise Facebook’un kararı nedeniyle platform ile yürüttüğü ortaklık görüşmelerinden çekildi. Talkspace kurucusu ve CEO’su Oren Frank, kararı duyurduğu Twitter paylaşımında, “Şiddeti, ırkçılığı ve yalanları teşvik eden bir platformu desteklemeyeceğiz” dendi. Frank, CNBC’ye yaptığı açıklamada, anlaşma gerçekleşseydi talkspace’in “yüzbinlerce dolar” kazanacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Trump’ın George Floyd protestoları sırasında yaptığı bir paylaşıma erişim, Twitter tarafından “şiddeti yücelttiği” gerekçesiyle sınırlandırılmıştı. Facebook ise aynı paylaşımla ilgili herhangi bir adım atmamıştı. Trump paylaşımında, “Bu EŞKIYALAR, George Floyd’un anısına saygısızlık ediyor ve buna izi vermeyeceğim. Şimdi Vali Tim Walz’la konuştum. Ordunun sonuna kadar yanında olduğunu söyledi. Zorluk çıkması halinde durumu kontrol altına alacağız. Yağma başlarsa ateş açma da başlar. Teşekkür ederim” demişti.

Bunun üzerine Twitter mesaja erişimi kısıtladı ve “Bu mesaj, şiddetin yüceltilmesine ilişkin Twitter kurallarını ihlal etmektedir. Ancak Twitter, bu mesaja erişimin kamuoyunun yararına olacağı düşüncesiyle erişimi kısıtlamıştır” açıklaması yaptı.

Facebook’ta da paylaşılan bu mesaj ile ilgili daha önce Trump’ın sözlerine katılmadığını belirten Zuckerberg, paylaşımı kaldırmama kararını “insanların bunu kendi gözleriyle görmeye haklarının olduğu” şeklinde savunmuştu.

The Verge’in yayımladığı Facebook CEO’sunun çalışanlarıyla yaptığı görüşmenin ses kaydında, Zuckerberg Trump’ın paylaşımını ilk gördüğünde “tiksinti” duyduğunu söylüyor.

Zuckerberg, konuyla ilgili Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Politikalarımızda belirttiğimiz an meselesi olan bir tehlike ya da zarar olmadıkça ifadeye mümkün olan en fazla şekilde olanak sağlamalıyız” diyor ve paylaşımı kaldırmamasıyla ilgili olarak da iki gerekçe sıralıyor.

Zuckerberg’e göre bunlardan ilki halkın hükümetin asker konuşlandırıp konuşlandırmayacağını bilme hakkı, ikincisi ise Trump’ın başka bir paylaşımla sözlerini tekrar ederek ilk paylaşıma atıfta bulunma ihtimali. (BBC Türkçe) 



Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2020, 13:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER