Zoom'da binlerce öğretmenin verileri hack'lendi

Üsküdar Milli Eğitim'in Zoom üzerinden verdiği eğitim seminerlerin katılan binlerce öğretmenin kişisel verileri hack'lendi. MEB ve BTK soruşturma başlattı.

Zoom'da binlerce öğretmenin verileri hack'lendi
Korona virüsü salgını nedeniyle ‘Zoom’ adlı video-konferans programını kullanmak zorunda kalan öğretmenlerin hesaplarından nisanın ilk haftası 58,5 dolar kesilirken, öğretmen ve öğrencilerin kişisel verilerinin de riske atıldığı uyarıları yapılmıştı. Ancak yapılan uyarılara rağmen İstanbul’da ‘Kendini Geliştir Geleceği Değiştir’ adlı proje kapsamında ‘Strateji Üsküdar’ programına katılan öğretmenlerin kişisel verileri hack’lendi. Eğitimin görüntülü konuşma programı ‘Zoom’ üzerinden gerçekleştirileceği ilan edilmişti.

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin kişisel verilerinin çalındığını doğruladı. MEB açıklamasında,  “BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi programa hacker saldırısını 13 Nisan’da tespit etti. Bakanlığımız, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı da konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Sorumlular hakkında da soruşturma açıldı” denildi.

Ayrıca, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) soruşturma başlattığını açıkladı.

İLETİŞİM BİLGİLERİ YAYINLANDI

Sanal korsanlık skandalı kapsamında 4 bin 552 öğretmenin ad/soyad, kimlik numarası ve e-posta adresinin de yer aldığı iletişim bilgileri www.readtiger.com adlı sitede yayınlandı.

MEB, hacker saldırısının ilk belirlemelere göre Üskürdar’daki program bazında gerçekleştiğini ve genele yayılmadığını açıkladı.

Programa 17 üniversiteden çok sayıda profesör ve doçent düzeyinde akademisyen ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri konuşmacı olarak katılmıştı. Program süresinde öğretmenlerin 162 eğitim alacağı duyurulmuştu. Proje 67 seminer ve 95 atölyeden oluşuyordu.

Öğretmenler kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlaması amaçlanan şu etkinlikleri kendi isteklerine göre tercih etti:


Etkili İletişim, İrade Eğitimi, Mandala Atölyesi, Ritim Atölyesi, Kodlama, Masal Anlatıcılığı, STEM ve Arduino Eğitimi, Enneagram 9 Tip Mizaç Modeli, Stres Yönetimi, Uygulamalı Fotoğrafçılık Eğitimi, Masal Anlatıcılığı, Doğa Oyunları.

SİNGAPUR’DA GÖRDÜ, ÜSKÜDAR’DA UYGUULADI

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın programın açılışında her meslekte yetişmenin esas olduğunu belirterek, “Öğretmenlik olunca bunun anlamı çok daha büyüktür. Zira insan, insanın gölgesinde yetişir. Öğretmenlik mesleğinde usta-çırak ilişkisinin hayati ehemmiyetlidir” demişti.

Sinan Aydın bu programı hazırlama gerekçesini şu sözlerle aktarmıştı:

* 4-5 ay kadar önce bir eğitim gezisi vesilesiyle Singapur’da bulunduk. Singapur’da her öğretmen her yıl 100 saat keyfiyyetli hizmet içi eğitim semineri almak zorunda.

* Biz de hizmet içi eğitim semineri Antalya’ya gidip gelmek, orada otellerde biraz istirahat etmek gibi algılanıyor. Müsteşar yardımcımızın ifadesine göre, bütçesinin yüzde 90’ı yol ve konaklama giderlerine ayrılıyor, yüzde 10’u eğitimci giderlerine ayrılıyor. 

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2020, 18:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER